Kínos epizóddá vált az EU legjobban várt idei csúcstalálkozója

2023. július 19. 15:57

A kezdetektől kezdve az ukrajnai háború volt a vita elsődleges forrása a Latin-Amerika és az EU közötti csúcsnak. A vége egy káoszba fulladó, közhelyektől hemzsegő találkozó lett, ahol abban állapodtak meg, hogy majd megállapodnak valamiben.

2023. július 19. 15:57
SÁNCHEZ, Pedro; VON DER LEYEN, Ursula; LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Kínos epizóddá vált az EU legjobban várt idei csúcstalálkozója

Két napon át küszködött egymással az Európai Unió és a CELAC, a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége egy olyan csúcstalálkozón, amelynek elsődleges célja az interkontinentális kapcsolatok megerősítése volt. Ez igaz, a CELAC az európai piacot szeretné megcélozni, az EU pedig a Kínától való függetlenedés  elérése érdekében ácsingózik a dél-amerikai országok kritikus nyersanyagaira. Win-win helyzet alakulhatott volna ki, ám Brüsszel ismét nem tagadta meg önmagát, és úgy akart tárgyalni, mintha még mindig 2015-ben járnánk, amikor utoljára rendeztek ilyen csúcsot. (Hogy azóta miért nem, arra Brüsszel tudja a választ. A CELAC várta a megkeresést, de az nem érkezett.)

A közeledés nem is ment könnyen. Brüsszel jóval a találkozó előtt átküldött egy 16 oldalas dokumentumot a CELAC-államoknak úgy gondolva, hogy az tökéletes lesz az esemény közös zárónyilatkozatának. A CELAC egyáltalán nem gondolta úgy, és vissza is küldte az erősen megcsonkított és átírt szöveget. A fő problémája a latin-amerikaiaknak Ukrajna volt, illetve az, hogy az EU elvárta, hogy a közös nyilatkozatban elítéljék Oroszország agresszióját. 

Erre nem voltak és nem is lesznek hajlandóak: a pragmatista gazdaságfilozófiát képviselő államok többször kifejtették, hogy nincs közük az amerikai–orosz–ukrán–EU-konfliktushoz, és nem is akarják beleártani magukat semmilyen módon. Éppen ezért azt is mereven visszautasították, hogy Zelenszkij elnök szózatot intézzen hozzájuk a csúcstalálkozó nyitányaként. 

Nicaragua és Venezuela különösen élesen tiltakozott Oroszország ukrajnai háborújának határozott elítélése ellen. A végleges nyilatkozat végül az eredeti 16 oldalról tízre zsugorodott, az EU-s közvetítők pedig már azt is sikerként könyvelték el, hogy a szövegbe „ukrajnai háború” helyett „Ukrajna ellen zajló háború” került be, amely Oroszország említése nélkül utal az agresszív beavatkozásra.

Ezt is ajánljuk a témában

Gyarmatosítás aranyba csomagolva

Az teljesen nyilvánvaló volt, hogy ezúttal már nem az EU az, aki a feltételeket diktálja. Nagyon sok víz lefolyt az Amazonason 2015 óta. Kína például hegemón szerepet játszik a világkereskedelemeben, kitört a második világégés utáni legnagyobb európai háború, az EU ipara pedig (Németország vezérletével) éppen haldoklik. Ezeket figyelembe véve minimum vicces, ha Brüsszel a már régen nem működő „gyarmatosító” trükköket rántja elő a tarsolyából. 

Ursula von der Leyen pályafutása egyik csúcspontjaként könyvelne el egy zsíros kereskedelmi megállapodást a Mercosur-blokkon (EU, Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay) belül. A szabadkereskedelemről szóló elvi egyezményt négy éve megkötötték, az „elvi” kifejezés azonban azóta is ott lebegett a semmiben egészen mostanáig, amikor gyakorlatba lehetett volna átültetni, ám ezt csupán egy közhelymondattal helyettesítették, amely bármit jelenthet a jövőre nézve. 

A tárgyalásokat a legjobban Lula da Silva brazil elnök zavarta össze, aki igencsak berágott az EU környezetvédelmi és mezőgazdasági importtal kapcsolatos feltételei miatt. „Már majdnem egyetértettünk, amikor az európai fél új dolgokkal állt elő. Aggódunk amiatt, hogy az EU az általa hangoztatott környezetvédelmi érveket összemossa a kereskedelem akadályozásával” – fogalmazott a vezető, dühösen jelezve, hogy nem tűri a zsarolást.

A tárgyalások folytatódnak, a brazil elnök szerint az év végére talán létrejöhet az egyezmény, ugyanakkor utalt rá, hogy 

feltételek helyett a CELAC-országok beruházásokat várnak el az EU részéről, elsősorban a városi infrastruktúra és a logisztika területén. 

Pedig annyira akarták

A konfliktusok a csúcstalálkozón sem csillapodtak. Egyes EU-s diplomaták azzal igyekeztek bagatellizálni a konfliktust, hogy az EU még saját berkein belül sem találja időnként az összhangot, nemhogy a CELAC 33 országával. Aztán azzal próbálták púderezni a horzsolásokat, hogy a nézeteltérések ellenére már az is erős politikai üzenettel bír, hogy egyáltalán létrejött a találkozó, és azt a jövőben is rendszeresen megrendezik majd. (2015-ben is ezt mondták.) A csődszagú csúcsot ez mindenesetre nem menti meg a kínos jelzőtől. Az előremutató partnerség helyett egy megfagyott helyzetet láthatunk. A Mercosur-blokk egyhelyben topog, csak az idő múlik, de az kegyetlenül: jövőre EU-s választások lesznek, és minél közelebb a dátum, annál nehezebb lesz egyezségre jutni az alkuban.

Ami ennél is kellemetlenebb, az a csúcstalálkozó záródokumentumának az eredeti EU-s javaslatoktól teljesen eltérő, felhígított változata. Brüsszel hitelessége jókora kérdőjelet kapott, miközben feltett szándéka volt, hogy az egység képét mutatja a világnak. Ukrajna és Oroszország konfliktusából a CELAC változatlanul ki akar maradni. Ami pedig a kereskedelmi és befektetési megállapodásokat illeti: Kína mosolyogva nézte végig a találkozót, majd nevető harmadikként kért egy kávét. Egyelőre legalábbis.

 

Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys


 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2023. november 13. 19:24
Amcsi gazdi visszarántotta az eu pórázát. Semmi új, csak a szokásos.
NokiNokedli
2023. november 09. 22:45
Ennyire sötét buták az EU vezetői? Úgy akarták elérni a céljukat, hogy az ukránkat tolják előtérbe? Azt hitték, majd izomból beleállnak a másik félbe, az meg meghajol?
patópál
2023. október 29. 22:21
Lula a legnagyobb spíler: köszönettel zsebre tette, ahogy az európai libsimédia felszopta Bolsonaro ellenében, majd hatalmon szépen elküldte őket a moralizáló kurva anyjukba.
templar62
2023. október 26. 16:24
A balos Lula nem az USA kottája szerint táncol .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!