Tőlük búcsúztunk 2023-ban...

2023. november 01. 21:40

2023-tól elköszönve azoktól a magyar sportemberektől is búcsúzunk, akik idén költöztek az égi pályákra.

2023. november 01. 21:40
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

JANUÁR

90 éves korában elhunyt BAKOS LÁSZLÓ úszóedző, háromszoros olimpiai bajnokunk, Hosszú Katinka nevelőedzője, egyben nagypapája.

73 éves korában elhunyt MÉSZÁROS FERENC  a Vasas és a Rába ETO korábbi, 29-szeres válogatott kapusa. A legendás Bubu azon kevés magyar kapus közé tartozik, aki két világbajnokságon (1978, 1982) is szerepelt a nemzeti csapatban. A kiváló hálóőr idegenlégiósként a portugál Sportingban, a Farensében és a Setubalban is játszott.

62 éves korában elhunyt ZSITNYIKOV JURIJ, aki a Veszprém sokszor bajnok csapatát öt idényen át (1989-1994) erősítette, és a bakonyi gárdával 1992-ben Kupagyőztesek Európa Kupáját is nyert. A kiváló kézilabdázó a honosítás után hatszor szerepelt a magyar válogatottban.

Életének 98. évében elhunyt VARGA FERENC, olimpiai bronzérmes (1952, Helsinki, K2 1000m) és világbajnok (1954, Macon, K4 10.000 m) kajakos, a sportág első magyar ötkarikás érmese.

Életének 70. évében elhunyt FÖLDESI KÁROLY, a Diósgyőri VTK korábbi játékosa és edzője. A kiváló sportember 76 élvonalbeli és 16 NB I B-s mérkőzésen lépett pályára a klub színeiben, majd három periódusban pályaedzőként is szolgálta szeretett klubját. Edzői karrierje során 14 éve keresztül (1998-2012) a cigány-, majd kisebbségi válogatott szövetségi kapitánya is volt. 

91 éves korában elhunyt Dr. ZALKA ANDRÁS neves labdarúgó-szakember, sportvezető, a Testnevelési Főiskola egykori rektora, a sportjátéktanszék korábbi vezetője, aki a hatvanas években másodedzőként a Ferencváros labdarúgócsapatának történelmi sikereiben (mint például az 1965-ös VVK-győzelem) is jelentős szerepet vállalt.

69 éves korában elhunyt TAR MIHÁLY, a Magyar Szumószakszövetség társelnöke, az Érdi Spartacus SC elnöke.

Életének 54. évében elhunyt GRÓZER ANNA 41-szeres válogatott röplabdázó. A kiváló sportoló 1987 és 1991 között játszott a nemzeti csapatban, tagja volt az 1987-es Európa-bajnokságon szerepelt együttesnek. A Tungsram és az Újpesti Dózsa színeiben háromszor nyert bajnoki címet, kétszer Magyar Kupát, 1985-ben pedig tagja volt a Bajnokcsapatok Európa Kupájában bronzérmes Tungsram alakulatának is. Játékos-pályafutása után az UTE utánpótlásában edzőként dolgozott.

74 éves korában elhunyt ÁGFALVI MIHÁLY, a kaposvári labdarúgás legendás alakja, aki 23 évesen még a Rákóczi harmadik vonalbeli gárdájához szerződött, ám meg sem álltak az élvonalig. A jó kötésű középhátvéd 56 élvonalbeli mérkőzésen szerepelt, ám egy térdsérülés miatt már 29 évesen abba kellett hagynia az aktív játékot. 

MÉSZÁROS Ferenc
Mészáros Ferenc két világbajnokságon is szerepelt a magyar válogatottal Fotó: MTI/Petrovits Sándor

  

FEBRUÁR  

67 éve korában tragikus hirtelenséggel, egy felkészülési mérkőzés után, az öltözőben hunyt el SZABÓ GYULA, a megyei bajnokságban szereplő Gyöngyöshalászi elnöke. 

90 éves korában a kanadai Vancouverben elhunyt CSABAI JÓZSEF, a Ferencváros és a Real Zaragoza korábbi futballistája. 

89 éves korában elhunyt CZAKÓ GYÖRGY, háromszoros magyar bajnok műkorcsolyázó, olimpikon. Visszavonulása után edzőként is tevékenykedett. Lánya, a hétszeres magyar bajnok és Eb-ezüstérmes Krisztina felkészülését is irányította.

Életének 85. évében elhunyt JÁNOSI FERENC 196-szoros válogatott röplabdázó, az 1964-es tokiói olimpián szerepelt magyar válogatott egyik alapembere, aki összesen négy világbajnokságon és három Eb-n képviselte a magyar színeket.

Életének 48. évében, tragikus körülmények között elhunyt LENDVAI MIKLÓS 23-szoros magyar válogatott labdarúgó, a ZTE és a Ferencváros középpályása, aki idegenlégiósként a francia Bordeaux, a svájci Lugano és a belga Charleroi csapatát is erősítette.

Tragikus hirtelenséggel, mindössze 26 évesen elhunyt BALLA BENCE TAMÁS, a Fejér megyei III. osztályban szereplő Iszkaszentgyörgy futballistája. 

60 éves korában elhunyt FODOR JÓZSEF, a gyöngyösi és a nagyrédei futball legendás alakja.

90 éves korában elhunyt idősebb KENÉZ GYÖRGY, egykori kiváló úszó, majd a Lokomotív és a Csepel Autó vízilabdázója. A kiváló sportembert ifjabb Kenéz György olimpiai bajnok vízilabdázó is gyászolja.

Életének 44. évében elhunyt FOGARASI GERGELY, a Videoton és a Pécs korábbi élvonalbeli labdarúgója.

93 éves korában elhunyt BÁRFY ANTAL, az első kispesti aranycsapat utolsó élő tagja, Puskás Ferenc egykori csapattársa, aki a kispestiekkel, kettő, majd a Vasassal egy bajnoki címet is szerzett. A kitűnő futballista lánya, Bárfy Ágnes, a magyar női futball 79-szeres válogatott, legendás alakja.

LENDVAI MIKLÓS
A válogatott futballista, Lendvai Miklós fiatalon távozott közülünk 
Fotó: Getty Images/Steve White 

MÁRCIUS

61 éves korában elhunyt SÖRÖS ATTILA játékvezető, a budapesti labdarúgás legendás alakja.

88 esztendős korában elhunyt JANCSÓ ANTAL, a magyar teniszsport legendája, a második világháború utáni évek egyik legkiemekedőbb játékosa, aki az 1954-es budapesti Universiadén egyesben és párosban főiskolai világbajnok lett, vegyes párosban második. Asbóth Józseffel 1956-ban páros magyar bajnoki címet ünnepelhettek, a magyar nemzetközi bajnokságon ugyanebben az évben diadalmaskodott egyéniben. Az ötvenes évek második felében Párizsban telepedett le, az európai ranglista 7. helyén jegyezték. Legjobb nemzetközi eredményeit tekintve Wimbledonban a második, a Roland Garroson a negyedik fordulóig jutott el, a monte-carlói versenyt megnyerte, Rómában és Hamburgban párosban diadalmaskodott.

Életének 76. évében elhunyt HETÉNYI ANTAL GÁBOR, a magyar cselgáncs legendája, a sportág első magyar olimpiai pontszerzője (1972, München). Mindössze 31 évesen vonult vissza, ám nevéhez fűződik a KSI dzsúdószakosztálya megalakítása, amelynek 40 éven keresztül volt a vezetője és edzője.

78 éves korában elhunyt HERNÁDI LÁSZLÓ, a Tatabánya korábbi NB I-es labdarúgója, aki a Bányásszal 1973-ban, majd 1974-ben is megnyerte a Közép-európai Kupát.

Életének 91. évében elhunyt VAGYÓCZKI IMRE, aki az 1954-es maconi világbajnokságon a férfi kajaknégyessel lett aranyérmes 1000 méteren. A kiváló sportember nevéhez fűződik az MTK kajak-kenu szakosztálya megalakítása. Visszavonulása után az OTSH gazdasági igazgató-helyetteseként dolgozott.

78 éves korában elhunyt KÓTAI ISTVÁN, a Komlói Bányász labdarúgója, az élvonalban 93 mérkőzésen lépett pályára. A sportember a visszavonulása után a BKV Előrénél edzősködött. 

82 éves korában elhunyt SZINGER FERENC, a Paksi SE korábbi elnöke (1991–2000), a Tolna Megyei Labdarúgó Szövetség néhai első embere, aki az MLSZ igazolási és átigazolási bizottságának tagjaként is tevékenykedett.

93 éves korában elhunyt TREIBER RUDOLF, a gyöngyösi és a hatvani futball legendás alakja.

Életének 57. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt VARJÚ VILMOS, az Elektromos SE és a VÁÉV Bramac egykori kézilabdázója, aki a magyar válogatottban 28-szor lépett pályára.

 80 éves korában elhunyt CZAKÓ CSABA, Európa-bajnoki ezüstérmes evezős olimpikon

Életének 67. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt MAGYAR BALÁZS, a Diósgyőri VTK és a Debreceni VSC labdarúgócsapatának korábbi támadója. 

79 éves korában elhunyt KOVÁCS „KOKÓ” ISTVÁN, a magyar testépítősport egyik legismertebb alakja.

70 éves korában elhunyt TARNÓCZY ISTVÁN ökölvívó, aki a visszavonulását követően nemzetközi bíróként is tevékenykedett. 

ÁPRILIS

63 éves korában elhunyt VELKEY ISTVÁN a Kecskemét és a Kiskőrös NB I-es férfi kosárlabdacsapatának  kiemelkedő irányítója. Később edzőként és Nagykőrösön a Pityke Kosársuli alapítójaként, vezetőjeként örökre beírta magát a sportág történelmébe országos szinten is.

86 esztendős korában elhunyt NEMES ISTVÁN, a Szegedi AK és a Szegedi EAC futballistája, aki a visszavonulását követően a SZEAC edzőjeként és technikai vezetőjeként is dolgozott.

Életének 90. évében elhunyt EGER IMRÉNÉ, HUSZÁR ARANKA, a Magyar Pamut, a Csepel és a Goldberger 11-szeres válogatott kapusa, aki az 1957-ben világbajnoki második helyen végző magyar csapatban három mérkőzésen is szerepelt.  

95 éves korában elhunyt BÉRES ERNŐ korábbi világcsúcstartó középtávfutó. A többszörös országos rekorder atléta a válogatottban 16-szor szerepelt, hatszor nyert magyar bajnokságot, három távon volt országos csúcstartó. A Béres Ernő, Garay Sándor, Rózsavölgyi István és Iharos Sándor alkotta 4x1500 méteres váltó 15:29.2 perccel világcsúcsot állított fel 1953. szeptember 23-án a Népstadionban. Béres Garay után futott a stafétában, őt Rózsavölgyi és Iharos követte, a kvartett régi világcsúcsot egy másodperccel javította meg (15:30.2 Gefle IF, Svédország 1949).

76 éves korában elhunyt DEBRECZENI TIBOR kerékpáros, aki az 1972-es müncheni olimpián, a 100 kilométeres országúti csapatversenyben – Géra Imrével, Petterman Józseffel és Takács Andrással – hatodik helyezést ért el.

Életének 81. évében elhunyt LOVÁSZ LÁZÁR, az 1968-as mexikói olimpia bronzérmes kalapácsvetője. Érdekesség: Zsivóczky Gyula ekkor lett aranyérmes, így két magyar kiválóság állhatott a dobogóra, az ötödik helyezett Eckschmiedt Sándor lett. Lovász Lázár az 1966-os és az 1969-es Eb-n egyaránt a 6. helyen végzett.

76 éves korában elhunyt CSERKUTI JÓZSEF 27-szeres magyar bajnok raliversenyző. Pályafutását navigátorként kezdte, majd hegyi versenyzéssel és ralival folytatta, sikert sikerre halmozott a túraautózásban is, végül sikeres csapatfőnökké vált.

78 éves korában elhunyt SZEPESHELYI ISTVÁN, a Ferencváros jégkorong-szakosztályának korábbi elnökhelyettese.

25 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt FUJSZ RICHÁRD, a Zalaegerszegi TE és a Pécsi MFC korábbi futballistája.

MÁJUS

67 éves korában elhunyt SZABÓ JÓZSEF,  korábbi NB I-es labdarúgó-játékvezető.

77 éves korában elhunyt az FTC örökös bajnok labdarúgója, HAJDÚ JÓZSEF. A kiváló kapus kétszer lett magyar bajnok és kétszer Magyar Kupa-győztes a fővárosi zöld-fehérekkel.Hajdú 155 alkalommal lépett pályára a Ferencvárosban,az 1978–1979-es idényben Fair Play-díjat, 1981-ben és 1999-ben pedig az FTC örökös bajnoka címet is megkapta. Visszavonulása után kapusedzőként tevékenykedett, 1995-96-ban tagja volt a Ferencváros Bajnokok Ligájába jutó együttese szakmai stábjának. Hajdú József fia, Hajdu Attila 11-szeres válogatott kapus.

27 éves korában, súlyos betegség következtében elhunyt MARKOVICS DÁVID, a Kótaj korábbi futballistája.

93 éves korában elhunyt SCHAFER JÁNOS, a Goldberger és a Bp. Honvéd korábbi válogatott sífutója, aki a visszavonulása után a válogatott edzőjeként is tevékenykedett, részt vett a biatlon szakág létrehozásában és egy ideig a szövetség főtitkáraként is dolgozott.

Életének 78. évében elhunyt RÁDICS JÁNOS korábbi sífutó versenyző, edző, a sífutók korábbi szövetségi kapitánya. 

Élete 74. évében elhunyt ADORJÁN ANDRÁS nemzetközi nagymester, többszörös sakkolimpikon, sakkolimpiai bajnok, háromszoros magyar bajnok sakkozó.

74 éves korában elhunyt LABORC LAJOS, a budapesti labdarúgás legendás alakja, többek között a Gázművek, a KISE és a Testvériség korábbi vezetőedzője.

50 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt BÁCSALMÁSI GÁBOR testnevelő tanár, kosárlabdaedző.

33 éves korában elhunyt a Dunaújvárosi Acélbikákkal korábban magyar bajnoki címet szerző jégkorongozó, GYŐRI TAMÁS, aki az elmúlt években edzőként is tevékenykedett.

Életének 73. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt minden idők legeredményesebb tekézője, a 32-szeres magyar bajnok (tizenhármat egyéniben, tizenegyet párosban, nyolcat csapatban), kilencszeres világbajnok CSÁNYI BÉLA. A legendás sportoló mindemellett nyolcszoros vb-ezüstérmesnek, négyszeres vb-bronzérmesnek vallhatta magát, ötször nyerte meg a BL elődjének számító világkupát, és kétszer a BL-t. Tizenhétszer választották meg Magyarország legjobb férfi tekézőjének. 2015-ben a nemzetközi szövetség (NBC) által alapított Halhatatlanok Klubjának első tagja lett.

 79 éves korában elhunyt VARGA GYULA, a Kaposvári Rákóczi korábbi szakosztály-vezetője, aki sportvezetőként kétszer is az NB I-be vezette a csapatot.

79 éves korában elhunyt RÁTKAI LÁSZLÓ, a Ferencváros és a Haladás korábbi élvonalbeli labdarúgója, majd vezetőedzője. A támadó 1964-ben és 1967-ben bajnoki címet nyert a Fradival, és tagja volt az 1965-ben VVK-győztes FTC-nek is.

89 éves korában Melbourne-ben elhunyt HÓDY LÁSZLÓ, az ötvenes évek egyik legkiválóbb magyar kosárlabdázója, az 1955-ös Eb-győztes csapat tagja.

41 éves korában, tragikus körülmények között, a Mount Everst meghódítása közben elhunyt SUHAJDA SZILÁRD hegymászó.

79 éves korában elhunyt BODNÁR JÁNOS, korábbi válogatott öttusázó és vízilabdázó. A sokoldalú sportember öttusázóként egyéniben és csapatban is világbajnok lett, csapatban magysa bajnokságot is nyert Balczó Andrással és Sárfalvi Bélával. Az 1968-as mexikói olimpián az aranyérmes csapat tartaléka volt. 1962-től az OSC vízilabdacsapatával bajnoki címeket és MNK-t nyert, tagja volt az Universiade-bronzérmes válogatottnak is.

Mindössze 19 éves korában, súlyos betegségben elhunyt BÁNHEGYI ZSOLT, a Szolnoki MÁV FC korábbi kapusa.

ADORJÁN András
Adorján András nem csak sakkozóként alkotott maradandót Fotó: MTI/Tóth Gyula

JÚNIUS

80 éves korában elhunyt MARÓTHY ISTVÁN mesteredző, a birkózószövetség korábbi szakmai alelnöke, egykori olimpikon birkózó. A kiváló sportember szabadfogású birkózóként egyéniben háromszor nyert országos bajnokságot, ugyanezt csapatban a Budapesti Honvéd SE-vel tíz alkalommal tette meg. Az 1969-es szófiai Európa-bajnokságon a negyedik helyen végzett a 90 kilogrammosok között. Visszavonulása után edzőként tevékenykedett, többek között Bacsa Péternek, Balla Józsefnek, Berzicza Tamásnak, Bíró Lászlónak, Gulyás Istvánnak, Kovács Istvánnak és Ritter Árpádnak is a trénere volt. 1985-ben mesteredzői címmel ismerték el munkásságát.

31 éves korában elhunyt SZVOBODA BENCE tízszeres magyar és kétszeres cseh bajnok motorversenyző, aki egy csehországi motokrossz-bajnokságon szenvedett végzetes sérülést.

Életének 69. évében elhunyt CSAPÓ GABRIELLA 282-szeres válogatott röplabdázó. A kétszeres olimpiai negyedik helyezett (1976, 1980) pályafutása során játszott a Nyíregyházi Spartacus, az Újpesti Dózsa és a TSC Viktoria Augsburg színeiben, míg 1977-ben és 1979-ben az év legjobb magyar játékosának választották. A magyar női válogatottal 1974-ben vb-hatodik, 1982-ben vb-tizedik, 1977-ben Világkupa-hatodik, 1975-ben Eb-ezüst-, 1977-ben, 1981-ben és 1983-ban Eb-bronzérmet szerzett. Az Újpesti Dózsával 1977-ben KEK-harmadik volt, míg 1974-ben, 1975-ben és 1984-ben Magyar (Népköztársasági) Kupát nyert. Az Augsburggal 1985-ben nyugat-német bajnok is lett. Csapó Gabriella visszavonulását követően edzőként tevékenykedett. 

27 éves korában, autóbalesetben elhunyt KARDOS RÓBERT többszörös magyar bajnok, válogatott birkózó.

68 éves korában elhunyt DROPPA ERIKA a magyar teniszélet meghatározó tagja, a szövetség életműdíjasa, MOB Fair Play-díjas versenybíró.

Életének 75. évében elhunyt KOVÁCS KÁROLY, hatszoros magyar bajnok, 179-szeres válogatott röplabdázó, akit 1972-ben és 1976-ban is sportága legjobbjánk választottak. Visszavonulása után a Bp. Honvéd férfi, és a Vasas női csapatát is irányította, majd a válogatott másodedzőjeként is dolgozott.

76 éves korában elhunyt NÉMETH GÁBOR, a Bakony Vegyész és a Veszprém női csapatainak korábbi vezetőedzője.

JÚLIUS

84 éves korában elhunyt KOVÁCS TIBOR, a Tatabányai Bányász legendás hátvédje, aki a klub színeiben 1965 és 1975 között 277 NB I-es futball mérkőzésen játszott, tagja volt az 1973-ban és 1974-ben Közép-Európai Kupát nyerő együttesnek. 

Mindössze 23 évesen, súlyos betegség következtében elhunyt NOVÁK ÁRON,  a Jászberény kosárlabdázója.

91 esztendős korában elhunyt ORMAI LÁSZLÓ, asztalitenisz-mesteredző. A kiváló szakember már 1954-ben elkezdett edzősködni a Statisztikánál, majd 1965-ben mesteredző lett. A 2000-ben MOB-életműdíjjal, 2001-ben Bay Béla-díjjal kitüntetett szakember edzői pályafutása során 25-ször nyert BEK-et, illetve BL-t, s 40-szeres magyar bajnoknak mondhatja magát. Edzői pályája mellett sportvezetőként is dolgozott, hiszen a Statisztika szakosztályvezetője, elnökhelyettese, 2006 és 2021 között elnöke volt, míg a Magyar Edzők Társaságának alapító tagja, később elnöke és tiszteletbeli elnöke volt, ahogy a Magyar Asztalitenisz Szövetségnek is tiszteletbeli elnöke volt.

 67 éves korában elhunyt NYÚL ZOLTÁN kétszeres világbajnok fogathajtó.

Életének 79. évében elhunyt a Szolnoki MÁV-MTE női csapatának, valamint a Szolnoki Olajbányász utánpótláscsapatainak egykori edzője, TAPODI LÁSZLÓ.

78 esztendős korában elhunyt KOVÁCS ANNAMÁRIA olimpiai bronzérmes atléta. A mexikói olimpikon 1967-ben az Év női sportolója-címet is elnyerte.

CSÁNYI Sándor; KOTSIS Attiláné Kincsesy Gabriella
A magyar röplabdasport edzőlegendája, Kotsis Attiláné életútját a Prima Primissima Alapítvány is elismerte 
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

AUGUSZTUS

82 éves korában elhunyt TÖRÖK PÉTER, a Szombathelyi Haladás korábbi játékosa, vezetőedzője, ügyvezetője majd klubigazgatója. Emellett 1986-ban Komora Imre mellett a magyar labdarúgó-válogatott másodedzőjeként dolgozott, később az MLSZ főtitkára volt. Külföldön is tevékenykedett: Görögországban – Komora segítőjeként – az Olympiakosz Pireusz másodedzője volt, valamint a norvég Myre csapatát is irányította, hazatérése után 1995-96-ban a Budapest Honvéd vezetőedzőjeként munkálkodott.

47 éves korában, a Veszprém Ralin, versenybalesetben elhunyt NEMES CSABA raliversenyző. 

94 éves korában elhunyt ZARÁNDI LÁSZLÓ olimpiai bronzérmes és Európa-bajnok atléta, az 1952-es helsinki játékokon bronzérmes 4x100-as váltó tagja. Versenyzői pályafutása után a Testnevelési Főiskolán dolgozott tanárként, egyetemi docensként, majd az atlétikai tanszék vezetőjeként tevékenykedett.

Életének 85. évében elhunyt a három olimpián is szerepelt kalapácsvető, ECKSCHMIEDT SÁNDOR, aki 1964-ben Tokióban a 11., 1968-ban Mexikóban az 5., harmadik olimpiáján 1972-ben Münchenben a 6. helyen végzett

95 éves korában elhunyt KOTSIS ATTILÁNÉ a magyar röplabdázás ikonikus alakja, legendás szövetségi kapitánya, aki a női válogatott szakmai vezetőjeként két olimpiai és egy világbajnoki negyedik helyezést ért el, valamint a nemzeti csapattal egy Európa-bajnoki ezüstöt és két bronzérmet is nyert.

90 éves korában elhunyt BENKŐ LÁSZLÓ, a Budapest Honvéd labdarúgó-szakosztályának volt elnöke, aki 1994 és 1996 között a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökeként is dolgozott.

SZEPTEMBER

64 éves korában elhunyt KIS JÁNOS a magyar futsalsport legendás alakja, korábbi NB I-es teremfutball-játékos, aki visszavonulása után edzőként is tevékenykedett. Számos szakkönyvét külföldön is kiadták, szakértelmét Dárdai Pál is elismerte, akinek köszönhetően pár hónapig Kis János a Hertha BSC szakmai stábját is erősítette.

37 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt HEIDT EDINA, a Gyulai Amazonok futsalcsapatának játékosa. 

76 éves korában elhunyt KOTTÁN GYÖRGY, az MTK korábbi futballistája, aki a hetvenes évek elején az MTK játékosa volt, majd disszidálását követően az osztrák VÖEST Linz, a német Bayer Uerdingen és az amerikai Los Angeles Aztecs csapataiban játszott. A 2000-es években Banglades, majd Pakisztán szövetségi kapitányaként is dolgozott.

53 éves korában, tragikus körülmények között elhunyt KOZMA ZSUZSANNA a hazai fitneszélet legendás alakja.

59 éves korában elhunyt idősebb KOMAN VLADIMIR, a szombathelyi Sabaria korábbi játékosa, az Illés Akadémia, illetve a Király SE edzője, a 36-szoros magyar válogatott Koman Vladimir édesapja.

36 éves korában elhunyt ZSOLNAY ZSOLT, a megyei másodosztályú Tokod futballistája, aki a Tatabányai Vasas elleni mérkőzésen lett rosszul. Mentőhelikopterrel szállították kórházba, de az életét már nem sikerült megmenteni.

OKTÓBER

Életének 77. évében elhunyt CSÍK JÓZSEF olimpikon gerelyhajító, aki a müncheni játékokon a 12. helyen végzett.  

Életének 97. évében elhunyt SÓLYOM ILONA kétszeres világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok asztaliteniszező.

92 éves korában elhunyt HALMAI JÓZSEF az Újpest és az MTK labdarúgócsapatának korábbi 12-szeres B-válogatott fedezete, aki a kék-fehérekkel 1957-ben bronzérmet nyert. Visszavonulás után edzőként tevékenykedett, 1976 és 1980 között Várhidi Pál másodedzője volt Újpesten.

89 éves korában elhunyt BATIZI SÁNDOR, a magyar vívósport legendás mesteredzője, többek között Gerevich Pál, Bujdosó Imre és Szekeres Pál edzője. 

71 éves korában elhunyt RATIMORSZKY KÁROLY, a Vasas legendás röplabdaedzője.

71 éves korában elhunyt HAUSZLER KÁROLY a KSI úszója, majd a Bp. Honvéd és a Tatabánya vízilabdázója, aki tagja volt az 1980-as olimpián bronzérmet szerző magyar válogatottnak.

56 éves korában elhunyt BUCSIK ISTVÁN, a Hungaroring egykori munkatársa, aki korábban az Újpest FC, majd a REAC csapatánál is tevékenykedett.

PÓTH János
Póth János a magyar jégkorongsport legendája kilenc világbajnokságon szerepelt Fotó: fradi.hu

NOVEMBER

75 éves korában elhunyt SZEGŐ ANDRÁS sportújságíró. 

26 éves korában Ausztriában, tragikus hirtelenséggel elhunyt VARGA MÁRKÓ, a Budapest Honvéd korosztályos csapatának korábbi futballistája, aki az osztrák ASKÖ Dunau Linz csapatában légióskodott.

78 éves korában elhunyt PÓTH JÁNOS, a Ferencváros 12-szeres bajnok, kilencszeres Magyar Kupa-győztes válogatott jégkorongozója, aki nem kevesebb, mint kilenc világbajnokságon szerepelt. Az elhunyt kiválóság személyében a korábbi kiváló műkorcsolyázó, Póth Diána édesapját gyászolja.

60 éves korában elhunyt DÉNES ANDRÁS sportújságíró, aki az MLSZ munkatársaként is dolgozott, és létrehozója volt a nagy népszerűségnek örvendő noifutball.com portálnak is.

33 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt KISS ANDRÁS, a Dunavarsány megyei I. osztályú csapatának játékosa és utánpótlásedzője.

DECEMBER

86 éves korában elhunyt a TFSE és a Bp. Spartacus korábbi, 16-szoros válogatott kézilabdázója, KOVÁCS LÁSZLÓNÉ, SZŰCS JUDIT aki tagja volt 1962-ben a romániai kispályás világbajnokságon ötödik helyezést elérő magyar nemzeti csapatnak.

65 éves korában elhunyt BELÉNYESI LÁSZLÓ, a Siófok korábbi labdarúgója, aki tagja volt a klub történelmi sikerét az 1984-85-ös idényben elérő, Magyar Népköztársasági Kupa-győztes csapatának.

81 éves korában elhunyt BOZAI GYULA, a Budafok korábbi futballistája, aki vezetőedzőként irányította a Veszprém, a Békéscsaba és a Siófok együttesét is.

83 éves korában elhunyt KŐHALMI JÁNOS, a SZAC öregfiúkcsapatának oszlopos tagja.

Életének 68. évében elhunyt a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki negyedik birkózó, PÉTER ISTVÁN.

76 éves korában elhunyt BALOGH JÁNOS, a Magyar Jégkorong Hírességek Csarnoka tagja, a BVSC korábbi játékosa, aki a magyar válogatott tagjaként tíz világbajnokságon szerepelt. Edzőként irányította a székesfehérvári Alba Volán, a KSI és a Liget SE csapatát, és a válogatott másodedzőjeként is dolgozott.

Nyitókép Hosszú Katinka nagypapája világklasszisunk nevelőedzője is volt egyben Fotó: Facebook, Hosszú Katinka

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2024. január 01. 15:24
Túl sok a fiatalon (80 éves kor előtt) meghalt közöttük. Különösen kár értük.
irmag2
2023. december 30. 20:18
Nagyon hosszú a névsor, Isten nyugosztalja őket és remélem mindegyikőjüket egy még ismeretlen magyar pótolhatja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!