Derékba tört karrier – olimpiai arannyal ajándékozta meg Oroszország az Egyesült Államokat

2024. január 30. 13:22

Fiatalon gyakorlatilag véget ért a sportoló pályafutása, az oroszokat az sem érdekelte, hogy csalt. Náluk ez rendszerszintű.

2024. január 30. 13:22
null

Régóta húzódó ügy végére került pont. Az Egyesült Államok műkorcsolya-csapata kapja meg a 2022-es pekingi téli olimpia aranyérmét, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt négyéves eltiltással sújtotta Kamila Valijevát – számolt be a hírről az MTI.

Új végeredmény

A 17 esztendős orosz sportoló versenyzési jogának felfüggesztése 2021. december 25-től érvényes, így elvesztette az ötkarikás játékokon elért eredményeit, és a vele győztes orosz csapatot megfosztották az aranyérmétől. Valijeva egyéniben negyedik lett. A csapatverseny végső sorrendjét az olimpia óta nem hirdették ki. Ezt csak most tette meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amely – az AP hírügynökség értesülése szerint – közölte az amerikai tagszervezettel, hogy utólag az Egyesült Államok együttesét hirdeti ki győztesnek. Az eredetileg harmadik Japán így ezüstérmes, a negyedik Kanada pedig bronzérmes lett.

KACALAPOV, Nyikita; SZINYICINA, Viktorija; MISINA, Anasztaszija; GALLJAMOV, Alekszandr; KONDRATYUK, Mark; VALIJEVA, Kamilla
Peking, 2022. február 7. Az aranyérmes orosz csapat tagjai: Viktorija Szinyicina, Nyikita Kacalapov; Anasztaszija Misina, Alekszandr Galljamov; Mark Kondratyuk, Kamila Valijeva a mûkorcsolyázók csapatversenyének eredményhirdetésén a 2022-es pekingi téli olimpián 2022. február 7-én.
Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Az oroszok szemet hunytak

Valijeva kezdettől ártatlannak vallotta magát. A felmentését elérni akaró védői többek között arra hivatkoztak, hogy a sportolónak a Pekingben elvégzett valamennyi doppingtesztje negatívnak bizonyult, emellett a pozitív minta, amelyet 2021 decemberében vettek az orosz bajnokság során, a stockholmi labor késlekedése miatt csak 2022 februárjában vált ismertté, amikor már lezajlott az orosz győzelmet hozó olimpiai csapatverseny. 

Az is érv volt Valijeva mellett, hogy a trimetazidin, amelyet kimutattak nála, nem segíti a korcsolyázókat a sportteljesítmény javításában. 

Az orosz doppingellenes ügynökség korábban felmentette Valijevát.

Szisztematikus csalás

2019-ben robbant az orosz doppingbomba. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) laboratóriumi eredmények manipulálása miatt négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől. Sportolóik ennek értelmében a 2021-es tokiói nyári olimpián nem indulhattak a saját hazájuk színeiben, és az orosz himnuszt sem lehetett lejátszani. Az orosz olimpiai bizottság manipulált mintákat adott át a WADA-nak. Azt már egy korábbi vizsgálat is megállapította: az orosz atléták rendszerszinten doppingoltak, az ügyek eltussolásában pedig az állam is segített.

Nyitókép: MTI/EPA/Hou Hvi Jung
 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2024. január 30. 17:05
Műkorcsolyában doppingolni? Van értelme? Ez nem gyorskorcsolya, vagy súlyemelés. Kamu az egész.
lististerc
2024. január 30. 17:03
A műkorcsolya és a jégtánc orosz sportág volt és marad. A többi (EB, VB oroszok nélkül) nem fontos. A legrosszabb érzése az olasz, francia "győzteseknek" lehet - és ez a lehnagyobb szemétség, amit sportolókkal elkövetni lehet.
zsírgyík
2024. január 30. 16:27
Orosz=rossz Usa=jó Egyszerű ez! Az orosz teniszezőknek nem jár a zászló, meg ország, még szerencse, hogy nem tiltják őket! Bár az australian opent elnézve nem csoda, hogy vannak akik szerint egyszerűbb lenne, ha nem indulnának! Egyszerűbb, mint legyőzni őket.
bagoly-29
2024. január 30. 16:08 Szerkesztve
No persze, a nyugatiak nem doppingolnak.....csak nincs egy MACS -féle vezetőjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!