Szlovákia értelme

2011. február 26. 14:14

Nem tudom, önök hogy vannak vele, én néha eltöprengek azon, mi értelme annak, hogy van Szlovákia.

2011. február 26. 14:14

„Nem tudom, önök hogy vannak vele, én néha eltöprengek azon, mi értelme annak, hogy van Szlovákia. Mivel gazdagítja ez az állam, ez a mi országunk a világot, mennyiben érdekes és egyedi Szlovákia, s mi az igazi oka annak, hogy az önálló Szlovák Köztársaság létezik. A válasz nem könnyű. El tudom képzelni, hogy ha fönnmaradt volna Csehszlovákia, az is hasznos volna a világnak. Sőt még azt is el tudom képzelni, hogy ha máig fönnmaradt volna a történelmi Magyarország, úgy is jó volna. Mi tehát az értelme annak az államnak, melynek része vagyok? Nem tudom. Ellenkező esetben nyilván kevesebbet foglalkoznánk közös ügyeinkkel, vagyis kevesebb felelősséget éreznénk magunkkal szemben, s többet foglalkoznánk a mások hibáival. Nyilván kevésbé ismernénk, hogyan is működik ez a világ. Ennyiben a Szlovák Köztársaság megalakulásával valóban mind léptünk egyet. S ez valóban előrelépés volt. (...)

Attól tartok, hogy akik ezt az államot létrehozták, nemcsak a romlott mečiaristák, hanem az azóta s máig kormányzóinak döntő többsége, egészen mást láttak ennek az államnak az értelmében, mint amit fennen hirdettek. Szlovákiát mondanak, de magukra gondolnak. Ennek az országnak a történelméről beszélnek, de tulajdon önzésük történetét értik alatta. Mindannyiunk életének javításáról beszélnek, de mindenekelőtt a maguk anyagi helyzetét javítják, a többiek kárára. A milliós lelépők pár hónapi hőerőműbeli munkáért, a jócskán túlfizetett megrendelések, a különös módon kiutalt lakások, a pártérdekű jelölések azt mutatják, mit gondol Fico (de valóban csak ő) a nemzetállami érdekek alatt. Ez az egész politikai osztály (néhány kivételtől eltekintve) már vagy húsz éve arra használja a nemzet és az állam szavakat, hogy leplezze: egyetlen valódi érdekük ők maguk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sapika
2011. február 27. 22:10
Tény, hogy a többnyelvű országok szétesnek Európában. Csehszlovákia és Jugoszlávia már szétesett, Belgium most van szétesőben. Talán az EU-ban már nincs miért együtt maradni, nem előny a nagy országméret. Más: Itt a hozzászólok lelkesen emlegették azokat a zseniális Nobel díjasainkat, akiknek többsége, ha ha itthon marad, elemi iskolai tanítói állást sem kapott volna, sőt 1942 után még takarítói állást sem állami munkahelyen. 1944-ben pedig felpakolták volna őket az Auschwitzi vonatra. (Apropó: @egysegelem túlbecsülte a zsidók 19. századi számát egy hármas faktorral.) Más: Mi nem akarjuk tudomásul venni, mit köszönhetünk az asszimilálódott szlovákoknak. Hirtelenjében Petőfi jut eszembe (100% szlovák származás, mivel a közhiedelemmel ellentétben nem voltak szerbek a felmenői között). Valamint Bajcsy-Zsilinszky Endre, aki ugyan csak 50%-ban volt szlovák, de -- Petőfivel ellentétben -- az ő szülei gondos szlovák nevelést is adtak neki, elküldték egy szlovák pap nagybátyjához az irodalmi nyelvet megtanulni.
nexialista
2011. február 27. 11:08
igaza van Hribnek, lejárt a nemzetállamok ideje, mert mire is voltak ezek jók azon kívül, hogy 1/ egymásnak ugrottak azok, akik különben nem tették volna, 2/ összetartani azokat egy ellenségképpel, akiket nem kell (önmeghatározás helyett: "mi nem olyanok vagyunk"), 3/ az ellentétekből anyagi és egyéb előnyök kovácsolása ...
56október
2011. február 27. 10:22
Azért ez, hogy egy Hríb is eltöpreng "Szlovákia" értelmén, már reményre ad okot Magyarország feltámadását illetően.
k33
2011. február 27. 08:25
Az lenne jó, ha minden kis nép rá jönne hogy együtt, könnyebb mint külön külön, megőrizve persze a saját kultúráját. Most voltam egy vásárral egybekötött kiállításon, ott volt asz egész kárpátmedence valamennyi népe, remekül megvoltunk együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!