Magyar Bálint káros öröksége

2011. június 21. 07:24

A liberális oktatáspolitika nevelésellenes, tudásellenes, tehát gyermekellenes bűneinek feltáráshoz sem elég egy esztendő.

2011. június 21. 07:24
Apáti Miklós
Magyar Hírlap

„Gazdasági kérdésekben már jórészt megtörtént a nyolc év baloldali kormányzás csődjének bemutatása. Itt az idő, hogy kimondjuk: a Pokorni–Hoffmann-vita valójában Magyar Bálinték öröksége. Azt is ki kell már végre mondani: ha a gazdaság talpra állításához nem elég egy esztendő, akkor a liberális oktatáspolitika nevelésellenes, tudásellenes, tehát gyermekellenes bűneinek feltáráshoz sem elég egy esztendő. Tanáraink, pedagógusaink, nevelőink nagyon utálják az évente változó irányelveket, a rájuk szakadt bürokráciát, okkal keveslik a bérüket, sokallják a papírmunkát, a bizonytalanságot, amelyben nap nap után azt kellene bizonyítaniuk a rájuk bízott gyerekeknek, hogy olyan jövőben élnek majd, amelyben van értelme a megszerzett tudásnak, a jól végzett munkának. Eszembe jut a zseniá­lis Sándor György humoralista: »Úttörők! Úttörőszeletek! Tiétek a jövő! Úgy volt, hogy a miénk lesz…«

Igen, a jövőről van szó. A jövő csak az etikus lény számára létező dolog. Hoffmann Rózsa az igazi tanárok számára megtestesült etikai lény. Pontosan tudja, hány esztendő torzulásait kellene kiigazítani. Sokat vállalt, pontosabban: mindent. Hisz a ma tanáraiban, hisz a mai gyerekek nevelhetőségében. Hisz abban, hogy az öncélú szakmai viták önmagukban nem oldják meg a pedagógustársadalom égető problémáit.

Hoffmann Rózsa a helyén van.
Pokorni Zoltán is a helyén van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2011. június 21. 17:43
Miklós! Zseniális! Minden szavaddal egyetértek. Írásod ironikus befejezésével is.
dadóka
2011. június 21. 16:25
Egy felmérés olyan lesz, amit a megrendelő kíván. A kompetencia mérés alkalmával megnézik e, hogy kik hiányoztak az osztályokból? Érdekes eredményeket láthatunk évekre visszamenőlegesen. Kit érdekel? Csak a jó végeredmény a fontos, hogy milyen tartalom van mögötte az már nem számít. Az előző kurzusok alatt minden téren rosszabb lett a gyerekek tanuláshoz való viszonya, a rend és fegyelem szintje a tanítási órák alatt stb. Az a rengeteg pénz, amit a továbbképzésekre költöttek és a saját cégekhez átjátszottak az oktatást végzőkhöz kerül, ma más lenne a tanárok helyzete. Nem halaszthatók a korrekciók. Végig kell csinálni!
Tyrker
2011. június 21. 12:18
Hoffmann Rózsa a Kádár-korszak jellegzetes figurája. Már akkor minisztériumi dolgozó volt, amikor Magyarország miniszterelnökét Fock Jenőnek hívták, kormányának a politikáját pedig az állampárt vezető szervei határozták meg. MSZMP-tagságát "jó érzékkel" csak 1988-ban szüntette meg. Az efféléknek semmi keresnivalójuk sincs egy XXI. századi jobboldali kormányban. A magyar oktatás- és nevelésügy erkölcsi és szakmai megújulását előbb várhatjuk egy random járókelőtől, mint az ilyen Hoffmann-féle alakoktól.
flo
2011. június 21. 11:08
Ütni kell a gyereket, csak abból tanul. Bezzeg régen az én időmben a tanító bácsi még meghúzta az ember haját, körmöst adott. Mégis ember lettem. Igazán jó pedig csak egy egyházi iskola lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!