Vélemény az alapvető jogok biztosáról szóló törvény tervezetéről

2011. június 22. 20:26

A hatályos rendszerhez képest a visszalépés mértéke olyan súlyú, amely a jövő nemzedékek érdekeinek, és az egészséges környezethez való jognak az érvényesítését alapvetően ellehetetleníti.

2011. június 22. 20:26
Fülöp Sándor

„A Tervezetet áttekintve megállapítható, hogy az: 
- ellentétes az Alaptörvény Hitvallásával és egyes tételes rendelkezéseivel, 
- felszámolja a jövő nemzedékek érdekeinek intézményes képviseletét, és jelentősen gyengíti az egészséges környezethez való jog védelmét, 
- ezáltal kiüresíti az Alaptörvény előremutató vívmányait, továbbá 
- súlyos visszalépést jelent a környezet védelmének ma hatályos jogszabályokkal biztosított szintjétől. 

A visszalépés elkerülhető lenne, ha a Tervezet biztosítaná azon garanciákat, amelyekkel a helyettes az Alaptörvényből fakadó súllyal láthatná el tevékenységét. Az Alaptörvény által kiemelt feladat kiemelt szervezeti feltételeket kíván meg. Létezik, illetve szabadon megvalósítható olyan ombudsmani modell, amely a helyetteseknek megfelelő – feladataik ellátásához nélkülözhetetlen – önállóságot biztosít. Ezzel szemben a Tervezet értelmében: 
- eltűnik a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának sajátos hatásköre, jogköre, feladatköre, eszközei, 
- így megszűnik pl. a jogszabályok, a tervek, koncepciók véleményezésének joga, a perbeli jogosítványok, a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos jogosítványok, az EU-ban képviselendő magyar álláspont kialakításában való részvétel lehetősége stb., 
- a Tervezet fogalmai, megszövegezése folytán csak a közvetlenül személyekhez köthető alapjogok védelmére alkalmas, tehát a sajátos megközelítést igényli környezeti, természeti érdekek ombudsmani védelme megszűnik, 
- az Alaptörvényben nevesített és az Országgyőlés által választott helyettes nem rendelkezik a feladata érdemi ellátásához nélkülözhetetlen feladatkörrel, vizsgálati és intézkedési jogkörrel, szervezettel, pénzügyi és munkáltatói jogosítványokkal, 
- a helyettes nem más, mint az alapvető jogok biztosának utasítható beosztottja, aki mindössze közreműködik a biztos vizsgálataiban, ennek során kizárólag javaslattételi joga van. 

Mindezek alapján megállapítható, hogy a Tervezet nyilvánvalóan ellentétes az alkotmányozók szándékaival.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remki
2011. június 23. 07:25
http://hirszerzo.hu/publicisztika/35728_a_nem_letezok_jogainak_vedelmeben
blogen
2011. június 23. 00:03
Egy normálisan működő országnak egyetlen jogvédőre van szüksége: a legfelsőbb bíróság elnökére.
Csigorin
2011. június 22. 22:07
Ha mar egeszseges kornyezethez valo jog: szerintem egeszseges kornyezethez hozzatartozik hogy nem piszkitjak tele liberalisok. Toluk megtisztitani a kozeletet tehat alapveto alkotmanyos jogom es igenyem ;)
freehckr
2011. június 22. 22:00
Épp ideje kicsit visszavenni a túlburjánzó liberalizmusból. Annyi jogvédőnk van hogy Dunát lehetne velük rekeszteni... lassan kellene is... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!