Mit üzen Orbán a gimnazistáknak?

2012. január 10. 10:55

Talán azt akarja üzenni: aki nem elég gazdag, menjen ki Ausztriába tanulni? Ott ugyanis nincs tandíj. A magyar fiataloknak sem.

2012. január 10. 10:55
FN24
FN24

Orbán döntött. A  tandíj mellett. A kormányzati kommunikációban ez a szó nem hangzik el, sőt érvelnek is, hogy nem mindenki fizet majd, tehát nincs tandíj. Nem mindenki, de a többség fizet. Van szak, ahol kevésbé vágta vissza a nemfizetősök számát a kormány, van, ahol nagyon. A közgazdászok, jogászok megtalálása racionális döntés. E területekre leginkább a jómódú családokból érkeznek a hallgatók. Az ő szüleik tudják, érdemes kifizetni a tandíjat, mert később jól kereső, magas presztízsű álláshoz juthatnak a gyerekek. Az ő szüleik szívják majd a fogukat, de nem hagyják, hogy kimaradjon a gyerek a képzésből. De mi van a szegényebbekkel? Akiknek a szülei képtelenek állni a borsos tandíjat? Azok menjenek dolgozni a jól meghatározott gazdasági körök vállalkozásaiba szakképzettséget nem igénylő munkakörbe? Vagy vegyék fel a diákhitel kettőt, s adósítsák el magukat hosszú évekre, örök életre?


A döntés amellett, hogy szembemegy a tudásalapú társadalom kiépítésével, Európával, a fejlett világgal, még egy szempontból nagyon érzéketlen. Akad néhány tízezer középiskolás, aki évek óta készül egyetemre. És most szembesül azzal, milyen feltételekkel, milyen eséllyel juthat be oda (egyébként minden részlet még most sem ismert). 

E gyerekeknek milyen példát ad egy olyan kormányfő, aki pár tollvonással elvágja a jövőjüket, amiért eddig küzdöttek? Talán azt akarja üzenni: aki nem elég gazdag, menjen ki Ausztriába tanulni? Ott ugyanis nincs tandíj. A magyar fiataloknak sem.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2012. január 10. 14:54
Finanszírozzák az Osztrákok a felsőoktatásunkat.Ha valaki ügyvéd,vagy vagy közgazdász akar lenni,tegyen érte.. Ennyi. A magyar gimnazisták..beszarok... Hányas asztal írta ezt a marximban?
huttinger
2012. január 10. 14:41
http://indavideo.hu/video/Unnep_az_Operaban
Bélaúr01
2012. január 10. 13:54
"Vagy vegyék fel a diákhitel kettőt, s adósítsák el magukat hosszú évekre, örök életre?" Hát ez elég nagy faszság így ebben a megfogalmazásban. Bár nem tudni, hogy milyen lesz az új diákhitel és az sem látszik, hogy pontosan mekkora az az - nevezzük tandíjnak - összeg, amit ki kéne pengetniük majdan a hallgatóknak, a diákhitel nem jelent extrém hosszú eladósodást. Annak legalábbis, aki normális diplomával normális helyen tud elhelyezkedni, annak nem. Aki viszont a bölcsész diplomájával hamburgerhez húspogácsát meg krumplit süt, annak nyilván igen. De az meg mi a fasznak megy egyetemre??? Hát ezért (is) lehet jó a reform. Az viszont már más kérdés, hogy mit tudunk kínálni annak az érettségizett fiatalnak, aki nem fér be a felsőoktatásba, vagyis mi az egyetem/főiskola alternatívája. Mert momentán sajnos semmi. Szóval el lehet, sőt kell is elmélkedni azon, hogy mégis mire van szüksége a társadalomnak: diplomásokra, vagy értelmes, tanult szakemberekre, akik megállják a helyüket saját szakmájukban, legyenek akár orvosok, akár kőművesek. Én az utóbbira szavazok, a társadalom és az eddigi rendszer viszont az előbbiben látja az ország felemelkedését. Pedig nem papírokra van szükségünk, hanem szaktudásra. Szóval nem kizárólag a felsőoktatást kell átalakítani, hanem úgy en bloc az oktatást. Ezt viszont nem felülről kellene kezdeni, és nem maszatolással. A kormány koncepciója jó, csak a sorrendet cseszik el. Úgy zárnak be kapukat a felsőoktatásban, hogy nem nyitnak helyettük másokat lentebb, pl az érettségizett fiataloknak. Az FN cikk viszont mindettől függetlenül elég nagy faszság.
Csigorin
2012. január 10. 13:45
"Vagy vegyék fel a diákhitel kettőt, s adósítsák el magukat hosszú évekre, örök életre?" Erre azt tudom mondani, hogy ha olyan diplomat akar valaki csinalni, amibol NEM TUD olyan allashoz jutni utana, ami lehetove teszi hogy ezt a BEFEKTETEST a jovoben visszanyerje, es KAMATOZTASSA, az gondolkodjon el rajta hogy kell-e neki ez a diploma. Ugyanis ha a felallas az amit irtal fent, akkor az a diploma egy meg nem terulo, veszteseges, rossz befektetes, tehat masba kell ruhazni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!