Nyílt levél az MTVA részére

2012. március 19. 10:30

Követeljük, hogy a köztévé ne legyen a fajgyűlölet szócsöve! Követeljük, hogy a köztévé önálló személyiséggel bíró egyéniségekként mutasson be mindenkit!

2012. március 19. 10:30
coMMMunity
coMMMunity

„Tisztelt MTVA!

Alulírottak úgy véljük, hogy a közszolgálati televízió csatornáin az elmúlt időszakban sorozatosan sértik meg a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvényt (médiatörvényt), különös tekintettel annak 16. §-ára, illetve 17. §-ának (1) és (2) pontjaira, illetve az emberi jogokat és az Alaptörvényt. Legutóbb a Pesty Fekete Doboz 2012. március 7-i adása volt alkalmas etnikai csoport elleni gyűlöletkeltésre, kirekesztésre.

A műsor olyan színben tűnteti fel a hazai cigányságot, mely méltóságukban sérti e népcsoport tagjait, a velük kapcsolatos előítéleteket erősíti, félelmet kelt a nézőben, és azt közvetíti, hogy potenciális áldozata a romáknak. A cigány közösségeket egységesen antiszociális, összeférhetetlen, bűnöző életvitelű, vérfertőző képben tünteti fel. Leegyszerűsítő, sematikus, és előzetes koncepciókat igazoló, tendenciózus szerkesztési elvek érvényesülnek benne, melynek eredményeképp általánosításokkal, megalázó módon mutatja be a romákat. Ez a cigány közösségek tagjait akkor is súlyosan sérti, ha ehhez egyébként semmilyen legitimációval nem bíró cigányok asszisztálnak! Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ő asszisztálásuk semmivel sem csökkenti a műsor készítője, Pesty László, és a köztelevízió felelősségét!

Követeljük, hogy a köztévé ne legyen a fajgyűlölet szócsöve!
Követeljük, hogy a köztévé önálló személyiséggel bíró egyéniségekként mutasson be mindenkit!
Követeljük, hogy a köztévé ne keltsen gyűlöletet sem etnikai csoportokon belül azok tagjai között, sem  különböző társadalmi csoportok között!
Követeljük a mindenkit megillető méltóságot és tisztességes beszédet!

Nyomatékkal felszólítjuk a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alapot, hogy fenti követeléseinknek tegyen eleget, és a Pesty Fekete Doboz 2012. március 7-i adásának ismétlésétől tartózkodjon! A műsor szerkesztőjét vonja felelősségre, tartózkodjon a további törvénysértéstől, és tartsa be a Médiatörvényben foglaltakat.

A 2010. évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól alapján
16. § A médiatartalom-szolgáltató köteles tiszteletben tartani az alkotmányos rendet, tevékenysége során nem sértheti az emberi jogokat.
17. § (1) A médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére.
(2) A médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport kirekesztésére.

Az Alaptörvény XV. cikkének (2) bekezdése szerint Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja. Az Alaptörvény II. cikke kimondja, az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz [...]”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. december 12. 21:49
"Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz [...]” -------- Kivéve Szögi Lajosnak, a veszprémi kézilabdásnak, a sok száz legyilkolt idős magyarnak, a fához kikötött és halálra égetett tini-lánynak, a most brutálisan meggyilkolt vadásznak,... és így tovább!
Antigoné
2012. március 22. 21:00
Bezzeg ha a táncoslábú mellett tüntetnének, ők lennének az európai demokrácia zászlóvivői.
narmer
2012. március 21. 22:32
Helyes , ne legyen a fajgyűlölet szócsöve. Pl.A Ma Reggelben egy Hajagos Andrea nevű tík azt próbálta belém súlykolni, hogy szélsőjobboldali lengyelek jöttek ide ünnepelni.És MO. szélsőjobboldali zarándokhely lesz.
Antigoné
2012. március 21. 22:31
Követeljük, hogy az aggódók töltsenek el néhány hetet egy eldugott borsodi, cigánylakta faluban, és egyenként beszélgessenek el az önálló identitású érdekeltekkel a munkához, tisztességes viselkedéshez és a mások tulajdonához való viszonyról! Köszönjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!