A jó riporter nagyon egyszerűen profi

2012. április 13. 15:44

Kenyerem javát megettem, de amióta rádiózom, mindig – érdemem felett – megbecsült és szeretett rádiós voltam, van mivel egybevetnem, de ilyet még nem láttam. Interjú.

2012. április 13. 15:44
Farkas Erika
MR1-Kossuth Rádió

„Nincs néha csömör újra és újra kérdezni, érdeklődni? Rutin működteti a jó riportert, vagy az örök, született kíváncsiság?

Már megint egy jó és nehéz kérdés… Mert nagy bátorság kell az igazmondáshoz, hogy sérelem ne essék. (Egyébként látom már, hogy rossz riportalany vagyok, halálosan komolyan válaszolok mindenre, én, aki iróniából vagyok összerakva…) Nem csömörnek hívnám, hanem mérhetetlen fáradtság és rettenet, amikor már megint menni kell… De jó, hívjuk csömörnek. A helyes válasz: odafelé van csömör, összevissza vinnyogom az utat, hogy messzi, hogy hosszú, hogy nem érdekel stb., stb… Aztán odaérünk, kezembe veszem a mikrofont, találkozom a beszélgetőtársaimmal, akiknek ez egy várt és szép alkalom, meglátom a helyet, meghallom az okos és lelkes emberi beszédet és lesz kedvem megint, fölkél a kíváncsiság, elmúlik a fáradtság. De odafelé mindig nagyon undok vagyok. A jó riporter persze nagyon egyszerűen profi, ha esik, ha fúj, ha érdekli, ha nem, ha rokonszenves az alany, ha nem, előhozza magából azt az állapotot, amely életre kelti a beszélgetést.

A Hely szavakkal láttat. Elsőre merész vállalkozásnak tűnhet, kicsit mintha egy festményt füllel próbálnánk letapogatni. A valóságban mégis érdekes, talán azért is, mert jobban élesíti az érzékelést. Milyen a Hely visszhangja?

Most tartunk a 750. adás felé, ami hárommal osztva évi 250 helyszín. Kenyerem javát megettem, de amióta rádiózom, mindig – érdemem felett megbecsült és szeretett rádiós voltam, van mivel egybevetnem, de ilyet még nem láttam. A Hely hihetetlenül népszerű: a sólyomidomártól kezdve a főpapig mindenki szereti. Ugye, állandóan megyünk, így belefutunk az ismertségbe, és a műsor jellege is gyarapítja a hallgatótábort. Egészen döbbenetes jelenségek vannak: fiatal rajongócsoportok, az »agyműtétes Hely« tananyag a SOTE-n, az ELTÉ-re hívtak a műsorról beszélni stb. A műsor véletlenül egy hallgatói igényt telibe talált. Egyfelől a divatos, népszerű tudományos ismeretterjesztés, másfelől a műsorból sugárzó életöröm. (Ezt visszakövetkeztetem a levelekből.) Nem tudom mitől, de az jön le belőle, hogy élni szép, és vannak emberek, akik valóban tudnak dolgokat, valóban szorgoskodnak, és jól vannak a bőrükben az ilyen-olyan megszállottságukkal. Nagyon jó a műsor visszhangja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Átlag Józsi
2021. április 05. 13:18
Eddig csak annyit tudtam róla, ami a műsoraiból kiderül: tolakodó, félművelt dumagép. A fentiekből az is kiderült, hogy beképzelt is.
Soma
2013. február 22. 11:10
Ma már jobb, ha belepihenünk, hogy a média önmagáról szól. A "riporterek" igyekeznek megtartani a pozíciót, miközben naponta ötven szöszi döngeti az ajtót. Már csak a "hely" számít, a munka minősége nem követelmény vagy húsz éve. A reggeli műsorokban görnyedtre ülik magukat a műsorvezetők, a "riportonként" rendelkezésre álló pár perc műsoridő is róluk szól. Unalmas, izzadtságszagú a mai média . Nem véletlen Kálmán Olga égése sem, egész egyszerűen hosszú távon csőd, amit csinál.
aki-ami
2013. február 21. 14:52
Fogadjanak már Farkas Erikának egy magyar szakos tanárt, aki megtanítja az aki, ami, amely helyes használatára. Az állatra csak akkor használja az "aki" jelzőt ha rokona!!! Egyébként soha. A kaposvári riportban de korábban is, sorozatosan az állat "aki"!!! Tanulhatott volna korábbi riporter alanyától, valahol az alföldön egy lótartó gazdász beszélt a lováról és a lovakról! Véletlenül sem használta a rajongott álltaira az "aki" szót. Ilyen hallgatottságú műsornál elvárható lenne a helyes magyar beszéd. Még egy riportertől is. Az én adómból senki sem folytasson sorozatos nyelvtani kútmérgezést!
vahur
2013. február 21. 14:52
De ez a műsor volt... a részeges bemondók (és tajt csuma részeg müszak) mellet ebből a "míves" müsorból is lecsúszott 750, igaz a macska se hallgatta, de mind fizetjük...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!