Trianon update, avagy magyar cégek esete a szlovákiai kétnyelvűséggel

2012. április 19. 10:48

Mi késztetheti a magyar cégeket arra, hogy a többségükben magyar anyanyelvű ügyfelekkel következetesen szlovákul kommunikáljanak?

2012. április 19. 10:48
Fiala-Butora János
Közbeszéd

„Tudom, nem szívderítő, hogy Dél-Szlovákiában egy büfé üzemeltetése is politikai állásfoglalást jelent. De ha már igen, akkor mindenki vállalja a felelősséget azért, hogy melyik oldalra áll. A szlovákiai magyarok nagy része szeretne magyarként megmaradni a szülőföldjén. Ehhez fontosnak tartják a magyar nyelv egyenrangúságát a kiskereskedelemben is. Egy részük, mint pl. a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái, tesz is ezért, kifogásolva a magyar feliratok hiányát. Őket ezért »durván magyarkodók«-nak beállítani súlyos tévedés. Mindezt arra hivatkozva, hogy a magyaroknak Trianon miatt (»ott kellett volna harcolni«) nem jár magyar felirat a »szlovákok országában«, egyenesen a szlovákiai magyar közösség arculcsapása, ami a szlovák nacionalisták programjának megvalósítását jelenti.

Furcsa kép élhet a magyar cégvezetők fejében a szlovákiai magyarokról. Egyrészt fontos célcsoportot képeznek közvetítőként és munkaerőként, hiszen ismerik a magyar cégeket és beszélnek magyarul. El is várják tőlünk, hogy őrizzük meg a magyar nyelvet, például nemzeti szónoklatok és néptánckörök működtetésének céljaira. A cégek egy része a kormánnyal való kapcsolata révén tevékenyen részt is vesz a magyar nemzeteszme építésében, illetve annak hasznának lefölözésében. Például az OTP-nek monopóliuma van a Bethlen Gábor Alap által nyújtott oktatási támogatások kezelésére, amelyet a Magyar igazolvánnyal rendelkező, magyar nemzetiségű szülők kapnak magyar tannyelvű iskolába járó gyerekük után. Azonban erről a tájékoztatást már, a téma abszurditási mélypontjaként, a 90%-ban magyarok lakta Gútán is csak szlovákul nyújt a bank. Úgy látszik, ügyfélként a magyar is szlovákul köteles beszélni – legalábbis a magyar cégekkel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizipipa
2012. április 19. 18:31
A szerzőnek maximálisan igaza van. A Kétnyelvű és más csoportok azért küzdenek, hogy ráébresszék a magyarokat: mennyire abszurd a viselkedésük. Az ottani OTP meg...no komment.
Bisque Béla
2012. április 19. 15:28
Hát ez azért van, mert a drótostótot lehozta a hólé a hegyről és talált magának egy pár Bugár jellemű, mély homlokú senkiházi kollaboráns tetűt, akivel takarózhat. Meghát a Szvatopluk szelleme is ott vonaglik és bekavar a borult műveletlen elmékbe. Én is szarul érezném magam ha ennyire semmi történelmem nem lenne, és Zorró lenne a 20 eurósomon.
Szedlacsek
2012. április 19. 14:09
Igaz! Viszont, ha már nyelvvédelem - update? nem újratöltést, karbantartást szeretett volna írni a szerző? Így hogy lájkoljam? Pedig az a ménsztrím. Volt anno, a 30-as, 40-es években egy nagyon hasznos könyvecske a "Magyar Nyelvvédő Könyv". Érdemes lenne újra kiadni és frissíteni benne a kerülendő szavakat és megnevezni a pótlásra alkalmas kifejezéseket. Tudtommal az ilyen a franciáknál akadémiai szinten nyert támogatást.
kjkj945
2012. április 19. 13:26
A slovakok féltik ősi többezeréves területüket. Mikor lesz uj benes dekrétum?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!