A majdnem-lemondathatatlan

2012. április 02. 21:29

Az a szervezetrendszer, az a politikai közösség, amelyik ilyen emberekkel bástyázza körül magát, törékeny és képtelen megfelelő utánpótlás „kinevelésére”.

2012. április 02. 21:29
Sir Humphrey
Konzervatórium

„Schmitt Pál története itt kezd érdekessé válni, hiszen őt hagyták küzdeni, noha bármikor le lehetett volna állítani. Mintha a kamikaze pilótának megengednék, hogy visszatérjen saját hajójára, persze a robbanóanyaggal együtt. Képtelen lett volna erre, ha hitét nem táplálják azok, akik e hivatalba helyezték, azokkal együtt, akik hosszú évtizedeken át elfogadták univerzalitását, hogy ő ugyanúgy alkalmas egy nemzetközi szervezet vezetésére, mint a főpolgármesterségre, vagy a köztársasági elnöki posztra.

Sokan sokfélét írtak már arról, hogy mi volt az a még elfogadható veszteség, amit megért volna a köztársasági elnök hivatalban tartása. Ez a mérték megegyezik a politikusok mindenkori lemondathatóságának határával. Gyurcsány Ferenc lemondásához az MSZP-nek 19%-os párttá kellett zsugorodnia, mozgásterének minimálisra kellett szűkülnie. Véleményünk szerint ez nagyon magas ár volt. Az alapvető hivatalok maradék tekintélyének megőrzése érdekében pedig különösen nincs pótolhatatlan ember. Az a szervezetrendszer, az a politikai közösség, amelyik ilyen emberekkel bástyázza körül magát, törékeny és képtelen megfelelő utánpótlás »kinevelésére«.

Most biztosak lehetünk abban, hogy nem utoljára találkoztunk egy lemondathatatlan emberrel. Viselt hivatalának súlya miatt Schmitt nagyobb figyelemben részesült, de ugyanezt el lehetett volna mondani miniszterekről, polgármesterekről, pártvezetőkről, főszerkesztőkről, vagy hivatalvezetőkről, akár most, de akár tíz, vagy húsz évvel ezelőtt. Legyőzve akár saját rokonszenvünket is és fel kell ismerni őket, és a kezdetektől meg kell teremteni a lehetőséget, hogy pótolhatóak, vagy leválthatóak legyenek. Akár önszántukból, akár mandátumuk lejártakor, akár a választópolgárok döntése alapján.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2012. április 03. 07:53
Konzervatórium? Ez meg megint milyen kis ága boga ennek a petyhüdt siserehadnak, amit Demokratikus ellenzéknek gúnyolnak?
Kal
2012. április 03. 06:51
Van azért a történetnek néhány olyan mellékszereplője, akikről nyilván kevesebb szó esik, de talán érdemes megemlékezni róluk is. Itt van pl. Rubovszky kontra Szalma esete. Vélemnyemet röviden összefoglaltam a Kaleidoscope blogban: http://kaleidoscope.blog.hu/2012/04/03/vihar_a_biliben_avagy_mi_lesz_rubovszkyval
Felebarát
2012. április 02. 23:51
abszolút korrekt
zita
2012. április 02. 22:52
Minden munkahelyen ilyen jellembajnokokkal vagyunk körülvéve. Ki is az igazi vezetője a közmédiának? Úgy hivják, hogy Frei János kabinetvezető. Ki állhat mögötte. A napokban nyilatkozta a Rádió Zenei együtteseinek Társulati ülésén, erről hangfelvétel is van, hogy a létrehozott Kft. azért nem működhet közhasznúként, mert a fenntartó az MTVA nem vállalja az jogszabályok betartását, annak külső ellenőrzésével kapcsolatos "hátrányokat", illetve nem tudnak osztalékot, pénzt kivenni az ilyen gazdasági társaságokból. Tette ezt Vajda Gergely karmesternek a jelenlétében és meghívására aki egyébként Amerikában dolgozik, egy-két napra haza jön akkor milliós vezénylési díjat vesz fel és az MTVA kabinetvezetője által jóváhagyott megbízási szerződés alapján havi 600 e Ft alapfeladat ellátást is fizetnek Neki, megjegyzem, hogy ezek után nem itthon, hanem Amerikában adózik, vagy ott sem. Mi történhet, milyen kifizetések lehetnek az MTVA-nál, ha ennyire félnek a külső ellenőrzéstől? Csak odaadjuk a milliárdos közpénzt és senki sem ellenőrzi? A közpénzek elköltésének folyamatba épített ellenőrzése az MTVA-nál miért nem történik meg, miért nincs a gazdálkodásukra vonatkozó társadalmi ellenőrzés,szakmai pláne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!