Horthy Miklós „szelektív antiszemitizmusa”

2012. május 27. 10:58

Horthy Miklós antiszemitizmusát nem lehet egyetlen mondatban, fekete-fehér, vagy igen-nem megközelítés alapján bemutatni. Interjú.

2012. május 27. 10:58
Turbucz Dávid
MNO

„Hogyan kapcsolódik mindehhez a fehérterror?

A fehérterror idején – a kormányzó megfogalmazása szerint – acélseprűre volt szükség a rendteremtés érdekében, és ennek nyilvánvalóan számos ártatlan zsidó és nem zsidó baloldali is áldozatul esett, miután a »főkolomposok« elmenekültek. A háború és a vörös terror hatására ‒ mindezen túlmenően ‒ brutalizálódott a közélet. Horthy fővezérként számos olyan beszédet tartott, amelyekben legitimálta a bosszú légkörét, jóllehet ‒ ismereteink szerint ‒ ő semmiféle parancsot nem adott a leszámolásokra. Tudott az atrocitásokról, a személye joggal kapcsolható össze a szörnyűségekkel, a közvetett felelőssége vitathatatlan. Egyébiránt a Nemzeti Hadseregben a toborzásnál zsidók is szerepet vállaltak, és a budapesti bevonulás, 1919. november 16. után pedig zsidó szervezetek vezetői is felkeresték a fővezért, hogy látványosan elhatárolódjanak a Tanácsköztársaságtól.

Mikor és hogyan változott meg Horthy Miklós zsidóképe?

A konszolidációval párhuzamosan Horthy antiszemita nézetei határozottan finomodtak, és radikális antiszemitából egyfajta szelektív antiszemitává vált. Ennek az a lényege, hogy kétféle zsidó létezik: a »jó« zsidó és a »rossz« zsidó. A »jó« zsidó az, aki hasznos tagja a társadalomnak, a gazdasági életben, a sportban, a művészetekben, stb. olyan szerepet tölt be, ami öregbíti az ország hírnevét. Nagyjából a városi, asszimilálódott zsidókat értette alattuk. Ide sorolhatók például az őt személy szerint támogató iparmágnások, üzletemberek is, mint Goldberger Leó, Chorin Ferenc és Stein Samu. A kormányzó személyes kapcsolatban állt velük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 270 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. május 29. 08:26
Sztem nem az a baj, hogy Horthy antiszemita volt. Tőlem akár lehetett volna hívő, kalapos, csimbókos ortodox - szépen mutatott volna a fehér lovon a hosszú kabátjában...-, de egy biztos: súlyos - főbenjáró - bűn terheli. Négyszázezer magyar zsidó halála.
abcd
2012. május 27. 22:16
Vannak a nem zsidók, meg vannak a zsidók. Azért mondom, hog a nem zsidók, mert például cigányok a németek, a szerbek, horvátok, tótok nem zsidók, legalábbis erősen tiltakoznak ellene. A kérdés az, hogy mikor ki, kicsoda, mikor magyar a zsidó a szerb, tót , meg a többi.Mert ha a polgár sértve érzi magát akkor szerb, tót, zsidó, cigány, akármi, de ha ő sérteget,lop, csal hazudik, akkor természetesen magyar. Így volt ez azzal a rabbival, aki a sógoréknál kirámolta a kollégája autóját, de lebukott. Mire hazaért se rabbi, se zsidó, csak magyar maradt. Szóval, jó lenne ha derék polgáraink a szarhoz is a nevüket, identitásukat adnák.
Papuska
2012. május 27. 20:03
Nem értem, hogy bárkinek mi baja van azzal, hogy Hortinak voltak jó zsidók, meg rossz zsidók! Miért jó magyarok, és rossz magyarok, vagy jó cigányok, és rossz cigányok nincsenek? Ez valami hihetetlen blődség! Természetesen minden nációból vannak jó és rossz emberek. A jókat szeretjük és örülnénk, ha minél többen lennének, a rosszakat meg ki akarjuk szorítani a társadalomból. Ez a társadalom természetes önvédelmi működése! Ez nem rossz! A rossz az, ha bármelyik nációt csak rossznak, vagy csak jónak akarja valaki beállítani. Mi a baj azzal, hogy Horti a hazához hű zsidókat támogatta, a hazaárulókat üldözte? Ma is, most is és minden nációnál ezt kellene, ezt kell tennünk, hiszen Kölcsi is megmondta "a Haza minden előtt!"
antioxi
2012. május 27. 14:36
A sok filoszemita hozzászólás hatására úgy döntöttem, lekapatom a figymámat egy rabbival, v. aki vállalja és beállok zsidónak. ps: A barátnőmet még nem kérdeztem meg, ha nem ért egyet, visszakozom-:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!