Kiegyensúlyozott dokumentumfilm?

2012. június 11. 08:16

A hírműsorszám jellemzője az aktuális információkról való tájékoztatás az időszerű események kapcsán, míg a dokumentumfilm adott szempontból vizsgál.

2012. június 11. 08:16
Médiatanács
Médiatanács blog

„A médiaalkotmány és a médiatörvény szerint a kiegyensúlyozott tájékoztatás előírása a média közérdekű feladatainak felismeréséből fakad. A szabály alapján a közösséget érintő ügyekről szóló tájékoztatásnak, híradásnak meg kell jelenítenie a szembenálló nézeteket. A jogszabályok szerint a televíziók és a rádiók az általuk »közzétett tájékoztató, illetve híreket szolgáltató műsorszámokban kötelesek sokoldalúan, tényszerűen, időszerűen, tárgyilagosan és kiegyensúlyozottan tájékoztatni«.

Azért nézünk híradót, hogy az objektív, elfogultság nélküli beszámolókból megtudjuk, mit történik a világban, a környezetünkben. A hírműsorszám jellemzője az aktuális információkról való tájékoztatás az időszerű események kapcsán, míg a dokumentumfilm adott szempontból vizsgál, mutat be valamely megtörtént eseményt, témát, jelenséget. Míg a hír- és tájékoztató műsorszámok alapvetően információt közölnek, addig a dokumentumfilm érzelmi hatás kiváltására is irányul, egy bizonyos nézőpontot – az alkotóét – képviselheti, és nem alapvető feladata, hogy a pártatlan, elfogulatlan tájékozódás lehetőségének megteremtésében segédkezzen. A dokumentumfilm mint műfaj tehát olyan alapvető szerkesztési és műfaji sajátosságokkal rendelkezik, melyek világosan megkülönböztetik a hír- és tájékoztató műsoroktól.

A kérdést, hogy kell-e, lehet-e számon kérni egy dokumentumfilmen a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettségét, természetesen ennek ellenére is fel lehet vetni. Amennyiben viszont a jogalkalmazás és a törvény erre igenlő választ adna, úgy elveszne a dokumentumfilm és a hírműsor közötti különbség, ami végső soron a dokumentumfilm műfaj létjogosultságának megkérdőjelezését jelenthetné.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!