Isten nem diktátor

2012. november 11. 15:29

Hol is van ilyenkor Isten? A mindenható. Miért nem avatkozik közbe? Miért engedi ezt?

2012. november 11. 15:29
Köntös László
Reposzt.hu

„Eltemették szegény Szita Bencét. A történet megrázta az egész magyar közvéleményt. Hál’ Istennek, csak nagy ritkán lehetünk ilyen közvetlen tanúi az emberi brutalitás ilyen hihetetlen megnyilvánulásainak. A tizenegy éves kisfiú életének ilyen értelmetlen vége okkal idézett elő részvétet és gyászt nagyon sokakban. Mégis, azt hiszem, ami ilyen széleskörű részvétet és felháborodást tudott kiváltani az az, hogy a szemeink előtt ismét és újra elkerülhetetlenül érzékelhetővé és szinte tapinthatóvá vált az emberi életben egyébként folytonosan megvalósuló igazságtalanság. Egy ártatlan gyermek ártatlan életének ilyen brutális kioltása ugyanis elkerülhetetlenül szembesít bennünket az igazságosság kérdésével. Miféle világ az, ahol ilyen megeshet? Miért történhetett ez meg? Hol van itt az igazság? Be kell látnunk, hogy az élet végül is nem egy Bruce Willis film, amely bármennyire bugyuta is, de legalább azt az illuzórikus lélektani elégtételt megadja, hogy a rossz elbukik és bűnhődik, a jó pedig győz. (...)

Szóval, hol is van ilyenkor Isten? A mindenható. Miért nem avatkozik közbe? Miért engedi ezt? Miért van olyan távol? Ha egyáltalán létezik. Mert ha nem létezik, akkor könnyű a válasz. De ha valóban létezik, ráadásul olyan is, amilyennek Ő kijelentette magát a zsidó - keresztyén bizonyságtételben, akkor itt megáll a tudomány. Ilyen az az Isten, aki szereti a világot? A féltőn szerető Úr? Aki szeret minden egyes embert? Bűnözőknek hosszú életet ad, ártatlan gyermekeket kivégeztet? (...)

Isten nem diktátor. Nem önkényúr. Ő az embernek szabadságot adott. Különös módon, miközben a szabadságot egyik legfőbb értéknek gondoljuk, és az is, ha ilyen égbekiáltó igazságtalanságok történnek, mint szegény Szita Bencével, ha a rossz ilyen letaglózó brutalitással megmutatja önmagát, akkor mindenki hatalomért kiált, s Istenre mutogat.( Az ördögnek az a legnagyobb trükkje, hogy elhiteti önmagáról, hogy nem is létezik. Lehet az ilyen »mítoszon« vihorászni. Aztán ilyenkor kiderül, hogy mégis csak létezik.)

Miközben a valódi kérdés nem az, hogy hol van Isten mint feltételezett diktátor, hanem az, hogy mit is tudunk kezdeni, mi emberek, a szabadságunkkal. Mert ne legyenek kétségeink: a Szita Bencét brutálisan megsemmisítő »emberek« szabadsága is az általában vett, végtelen emberi szabadság végletes megnyilvánulása. Amit ugyan korlátozhat a jog mint a kényszerítés megszervezett eszköze, s büntetheti és büntesse is a rosszat, de nem lehet mindenki mellé rendőrt állítani. (...)

S hogy hol van Isten? Hát éppen itt: nem hagyta az embert tudatlanságban arra nézve, hogy mit jelent embernek lenni. Hisszük és valljuk, hogy az ember mint ember Jézusban jelent meg. Ő az ember végső alakja (Pannenberg). Nincs más mérce. De Isten nem diktátor. Szabadságunk van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. december 01. 14:46
Nincsen ördög - ez egy Jókai regény címe. Lehet, hogy igaza van? Isten oly praktikus világot teremtett, és ebben a praktikus világban, akár egy sakkfeladványban, az ördög egy fölösleges báb. Nincs funkiója, semmi szükség arra, hogy rosszra csábítsa az embereket - megteszi azt helyette az ember ösztöne, természete, amely gyakran erősebb, mint az erkölcsi törvények hatása. Már Ádám is Évára hárította a felelősséget: az asszony adott nekem- Éva meg áthárította a felelősséget a kígyóra. Nem én vagyok a rossz- az ördög csábított el. De mért rosszak az ösztönök? Mért rossz a világ? Isten nem mindenható - törvények vannak, min nem tud változtatni- egy meg egy az kettő, mit lehet ellene tenni-a TAO, a Törvény erősebb az isteneknél, mondják a kínaiak. Csak ilyen világot tudott teremteni, aki nem hiszi, próbálja meg helyette. Az embernek értelme van, ezért a természet törvényeit felülbírálva, megalkotta az erkölcsi törvényeket, megpróbálva uralkodni állati ösztönei felett. Az embernek lehet, hogy ez a feladara, amit az Isten utólag értékelni fog a másvilágon, ha, reméljük, mégis van ilyen.
Thasaidon
2012. december 01. 13:43
Nekem egyáltalán nem az jön le, hogy felmentene rkit, sőt, azzal, hogy kijelenti, Isten szabadságot adott az embernek, éppen hogy az emberi felelősséget hangsúlyozza.
Feketeleves
2012. november 16. 12:30
Isten nem létezik.
Fakutya tizedes
2012. november 16. 08:31
Én sokkal inkább a gyengéd női lelken morfondiroznék el. Isten hagyott sokmindent, Trianont, Hiroshimát, Kolimát, Katynt. De a nők mintha valahogy nem találnák a helyüket ebbe a fene nagy egyenjogúságban, és egy f@szért bármire képesek. Fura ellentmondás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!