Cserbenhagyva - Búcsú a Google Readertől

2013. március 19. 12:11

A Google Reader-válság kapcsán érdemes újra elgondolkodni azon, mekkora kockázatot vállalunk az ingyenes szolgáltatások használatával.

2013. március 19. 12:11

„Van élet a Google Readeren túl? Talán van, de még nem tudjuk, hogy milyen. A Google Reader 2006-os indulása után rövid időn belül domináns pozíciót szerzett az RSS olvasók között. Aki a placcon maradt, leginkább csak hobbiból folytatta a fejlesztést, szolgáltatást. Egyre többen voltak viszont, akik a Google Readerre alapozták saját szolgáltatásaikat. Az ilyen »közvetítő« RSS olvasók és hírgyűjtő oldalak most hirtelen »motor« nélkül maradnak, nem tudják kiszolgálni felhasználóikat (akiknek egy része még sosem hallott a Google Readerről.) A Google Reader bezárása tehát nem csak a közvetlen felhasználókat, hanem szolgáltatókat és azok felhasználóit is érinti.

Egyes elemzők úgy látják, hogy a Google Reader bezárásának hatására válságba kerülhet az egész RSS technológia is. (Már most sok olyan induló szolgáltatással találkozom, ahol feleslegesnek tartották kitenni az RSS ikont.) Nem akarok összeesküvés elméletet gyártani, de azt hiszem, hogy nagy tartalomszolgáltatók egy része sosem rajongott az RSS-ért, hiszen használatával elvesztette a teljes kontrollt saját tartalma felett, illetve az RSS-ben olvasók megkerülték a reklámokat. Használták, mert mindenki használta, de a legtöbben nem törték magukat népszerűsítéséért. Azt hiszem, ezek a tartalomszolgáltatók nem tűznék ki a gyászlobogót, ha szép csendben kihalna az RSS. Ha viszont bizonytalan az RSS sorsa, akkor bizonytalan alapokon építkezik mindenki, aki valamelyik, a Google Readerhez hasonló (de sajnos annál kevesebbet tudó) szolgáltatóra próbálja menekíteni RSS gyűjteményét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Julismama2
2013. március 20. 12:05
Nekem hiányozni fog! Mivel én "kicsit beszél magyar", idegen nyelv tudásának hiánya miatt egyelőre nem tudom mivel lehet kiváltani. (Na a jóemberek mindjárt jönnek lehülyézni)
miloka
2013. március 20. 12:05
Na várjunk már! Én ezt nem ide írtam.
miloka
2013. március 20. 12:04
Ki kit hagyott cserben? Na akkor egy kis adalék ferike. Erről is írj már egy cikket a népszabóban. "A hétfői parlamenti vitában azonban kiderült, hogy míg a kormány a lakosság védelme érdekében lemondta az állami rendezvényeket és mindenkit arra kért, hogy maradjon otthon, az MSZP március 14-én szervezetten utaztatta a miskolci ünnepségre tagjait és szimpatizánsait, akiket aztán cserben is hagyott. Szerencs is részt vett azoknak a buszoknak a mentésében, amelyeket a szocialisták küldtek a viharba az egyik miskolci rendezvényük után. Száz embert helyeztek el éjszakára a városban, gondoskodtak róluk. A város polgármestere, Koncz Ferenc a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában úgy fogalmazott: mindenkin gondolkodás nélkül segítettek."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!