Hipszterblitzkrieg Magyaroszág ellen

2013. április 30. 17:32

Néhány óra különbséggel a Dazed & Confused és a Vice honlapja is foglalkozott Magyarországgal.

2013. április 30. 17:32
Bede Márton
444

„Április 29-én hétfőn egészen új és egészen meglepő fordulatot vett a nemzetközi média és Magyarország viszonya. Az utóbbi három évben gyakorlatilag valamennyi komoly nyugati napi- és hetilap kritikus hangot ütött meg a nálunk történő, egészen furcsa dolgokkal kapcsolatban. A pontos és kevésbé pontos, de alapvetően mindig igaz cikkek váltakozó intenzitással követték egymást, a menetrend szerinti alkotmánymódosítások idején például mindig jobban felpörgött a hírgyár. Most viszont új front nyílt meg, ugyanis hétfőn alig néhány óra különbséggel a Dazed & Confused és a Vice honlapja is foglalkozott Magyarországgal.

A Dazed & Confused a ’90-es évek Londonjának legmenőbb lapja volt, de annyira menő, hogy az alapító Jefferson Hack még Kate Mossnak is gyereket csinált. A Montrealból indult, ma már globális médiabirodalommá nőtt Vice viszont a 2000-es évek meghatározó magazinja (és weboldala, videócsatornája, miegyebe) volt, amely ma már az HBO-val működik együtt, és állítólag maga Rupert Murdoch, a világ legbefolyásosabb médiamogulja is rendszeresen meg akar venni. A Dazed & Confused és a Vice együtt alapvető befolyással vannak a világ 15 és 50 közötti trendszettereire, hipsztereire, véleményvezéreire,  művészeti egyetemistáira, divatmajmaira és partiállataira. Bár coolságuk 2013-ra már valamennyire megkopott, azzal nem nagyon lehet vitatkozni, hogy amit ők írnak, az úgy van, illetve ha nincs is úgy, akkor majd úgy lesz, amikor a lapokat bibliaként olvasók elhiszik.

Több érdekes dolog van a négy óra különbséggel publikált cikkekkel kapcsolatban, például mindjárt a szerzőjük, a minden bizonnyal magyar származású Nathalie Olah. Olah ezzel a teljesítménnyel azonnal a  hipszter Kim Lane Scheppele lett, viszont sajnos jóval szétszórtabb, tájékozatlanabb és modorosabb, mint a Princeton Egyetem professzora. Mindkét lap próbál fiatalos, formabontó és laza lenni, ám ezek a Magyarországgal foglalkozó cikkek sajnos egyaránt ugyanazokba a hibákba esnek bele, mint a velünk foglalkozó, mainstream lapokban megjelenő cikkek. Nevezetesen hogy az igazság ott van, csak annyi pontatlanságba és egészen nyilvánvaló hülyeségbe csomagolva, hogy a tisztességes magyar olvasót felidegesítik, a tisztességtelennel pedig elhitetik, hogy a lényeg sem igaz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bro222
2013. június 13. 10:04
Nem értem ezt az izléstelen seggnyalást a nyugati sajtó egyes képviselői iránt. Konkrétan a "tisztességtelen olvasós" résznél vennem kellett egy nagy levegőt. Nem baj, nem csalódtam a 444 megítélést illetően...
egykettő
2013. június 13. 10:04
Hát a te esetedben lenne igazság tahó ügyben, de Bede éppen most jött vissza egy dél-amerikai körútról, miközben vezetett egy nem éppen bukottnak tűnő blogot.
eN
2013. június 13. 10:02
Itt van Natália, milyen szép orra van: http://twtrland.com/profile/nrolah
Akitlosz
2013. június 13. 10:01
Ő az indexes nem menő srác.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!