Piactalanítás

2013. május 27. 12:46

A TV2-re újra szemet vetett az Infocenter, az Antenna Hungáriát visszavenné az állam, Fidesz-közeli vállalkozáshoz kerülhetnek az Axel-Springer megyei lapjai.

2013. május 27. 12:46
Polyák Gábor
Mérték blog

„A TV2-re újra szemet vetett az Infocenter, az Antenna Hungáriát visszavenné az állam, Fidesz-közeli vállalkozáshoz kerülhetnek az Axel-Springer megyei lapjai. Mindez egy héten belül, hát csoda, hogy Simicska Lajos a harmadik legbefolyásosabb médiaszemélyiség? Sőt jut ő még följebb is. Polyák Gábor írása.

A fenti hírek mindegyike önmagában is megérne egy halk halálsikolyt, de így együtt egészen zsibbasztó. Persze mindez még csak pletyka, ráadásul egy ponton pénzkérdéssé is válik, amin hasaltak már el ilyen ügyletek. De a szándékok felől nincs kétségem. Mindhárom lépés kiválóan illeszkedik a Mérték anyagaiban rendszeresen leleplezett médiapolitikai végcélhoz: a legnagyobb, politikailag legkevésbé tudatos tömeget elérő csatornák megszálláshoz, ami szükségszerűen együtt jár a jobboldali médiavállalkozások térnyerésével. Az ilyen tranzakciók annál nagyobb mértékben torzítják a nyilvánosságot, minél inkább a semlegesség látszatát kelti az adott médium. Ugyanígy, minél inkább szórakoztató, széles tömegeket elérő tartalmakat közöl az adott médium, annál nagyobb a kockázat. Ebben az esetben ugyanis a manipuláció esélyét növeli, hogy a politikai üzenetek magukban a szórakoztató tartalmakban, vagy azok közé csomagolva jelennek meg, és elérnek olyan közönséget is, amely kevésbé védett a manipulációval szemben.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2013. július 17. 20:46
Pénz van rá, csak kereslet nincs a hazugságaikra. :)
slomovicz
2013. május 30. 23:59
Úgy várom már ,amikor a magyar kereskedelmi TV-ben a hároméves gyerekeknek- rajzfilnem, elmagyarázzák hogy a Zorbán a patás, és a nagyon demokratikus EU -jól megtanította móresre, sőőt kiharcolta bukott elvtársaknak, ismét a hatalmat. Mert- csak ez a demokratikus felfogás!!! Minden más fasiszta tévedés. :-)
Csaba Sz
2013. május 30. 23:54
Nagyon tetszik a mostani felállás: minden médium igyekszik valamelyik pólushoz közel kerülni, egyre szélsőségesebbek, egyre "ferdébbek". Marakodnak a népszerűségen, közben elfelejtették hogy Magyarország közöttük létezik valahol félúton, és pont erre fognak rászabni a hírcsinálók. Magyarország jövőre (ha addig nem változik a rencer) elzavarja végre mindkét oldalt oda ahová valók. Végetek van, posztkomcsik, mindkét oldalon!
Kronikas
2013. május 30. 23:54
El vagy te tévedve Polyákkal kapcsolatban. Ez is a cikkben van: A rendszerváltás utáni magyar médiatörténet eddig is ismerte ezt a jelenséget. A Népszabadság kisebbségi tulajdonosa mind a mai napig az MSZP Szabad Sajtó Alapítványa, ami a Médiatanács hathatós közreműködésének köszönhetően majdnem kizárólagos tulajdonosa lett a legolvasottabb országos napilapnak. A Postabank egykori médiabirodalma pedig megérne egy alaposabb elemzést. Az ilyen összefonódások nagyon nem egészségesek. Akkor sem, ha a Postabankra ma már nem emlékszik senki, és akkor sem, ha a Népszabadság többségi tulajdonosa egy külföldi szakmai befektető, aki már csak üzleti megfontolások miatt is komoly gátat jelent az ideológiai túlburjánzás előtt. Nem gondolom, hogy az MSZP szándékai média-ügyben sokkal tisztábbak lettek volna, és valószínű, hogy egyszerűen csak ügyetlenebbek, de ahogy én látom, a mostanihoz hasonló, renszerszintű offenzívára még nem volt példa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!