Attila visszavárunk!

2013. július 22. 10:32

Szabó Attila nyerte a Nemzetközi Fizika Diákolimpiát. Szeptembertől a Cambridge-ben tanul. Vajon van-e a számára visszaút Magyarországra?

2013. július 22. 10:32
Dergán Ádám
Kerdem

„Egy pécsi gimnazista, Szabó Attila diadalmaskodott a 44. Nemzetközi Fizika Diákolimpián. Szeptembertől a Cambridge-i Egyetem hallgatója lesz. Vajon van-e a későbbiekben számára visszaút Magyarországra, vagy törvényszerű, hogy elszipkázzák a tehetségeinket? (…)

Akarva-akaratlanul is felsejlik az emberben Szent-Györgyi Albert példája, aki egykoron szintén e patinás szigetországi egyetem hallgatója volt, később azonban visszatért Magyarországra és itthon végzett tudományos tevékenységével érdemelte ki a Nobel-díjat. A példa tehát elméletileg Attila és a többi tehetséges magyar fiatal előtt is adott: külföldi tanulmányok és kutatások a világ legjobb felsőoktatási intézményeiben, kutató laboratóriumaiban, majd tudós karrier Magyarországon. De vajon van-e ennek realitása a XXI. században, figyelembe véve, hogy mit kínálnak (pénzben, technológiában) az Attilához hasonló tehetségeknek a nyugati és tengerentúli kutatóegyetemek, és mit tud kínálni neki Magyarország? Előfordul-e manapság, hogy sikeres magyar kutatók hazatérnek, és itthon folytatják tudományos pályafutásukat?

Biztosan sokak számára meglepő, de a válasz igen. Vannak, akik hazajönnek. Nem is kell nagyon sokat visszamenni az időben, hogy egy ilyen hírt találjon az ember: július 12-én, mindössze három nappal Szabó Attila győzelme előtt jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia honlapján, hogy Berényi Antal neurofiziológus úgy döntött, hazatér az Egyesült Államokból, és a New York-i idegtudományi laboratóriumot a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Élettani Intézetére cseréli. Vajon miként lehetséges ez? A válasz részben a Magyar Tudományos Akadémia »Lendület« programja, amely biztosítja mindazon feltételeket, amelyekkel a fiatal kutató a legkorszerűbb műszerekkel szerelheti fel magyarországi laborját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2013. július 23. 09:23
Mondjuk volt olyan Jobbikos ismerősöm, aki azért élt 4-5 évig Angliában a családjával, és dolgozott ott, hogy a feleségének legyen pénze, amikor majd ő hazafias tevékenysége miatt börtönben ül Magyarországon :-) Azt hiszem, félig komolyan mondta... Annyi biztos, hogy már itthon vannak.
Csomorkany
2013. július 22. 14:27
A cikk borzasztó személyeskedő, tényleg méltó a nap legbénább cikke-címre. Néhány általános megfontolás: érdemes az egyetemet a hosszú távú tervek függvényében megválasztani. Ha pl. egy hölgy nagycsaládot akar, akkor nem biztos, hogy szoftverfejlesztőnek kell mennie. Mehet viszont tanárnak: a GYES évei alatt a tanulók nem változnak annyit, mint a szoftverek. Ha egy diák Magyarországon tervezi az életét, akkor érdemes már Cambridge-ban úgy specializálódnia, hogy amivel foglalkozik, annak legyen Magyarországon folytatása. Viszont dönthet úgy is, hogy a hazáját külföldön is szolgálhatja. Végülis ott egye meg a fene, a fizika legtöbb ága tényleg drága, és nekünk nincs rá pénzünk. De attól még büszkék is lehetünk egy kinn dolgozó tudósunkra, ha nem tagad meg bennünket, ő is büszke a hazájára, és ez a büszkeség akár még Magyarország ilyen-olyan támogatásában is megmutatkozik. Végül persze dönthet úgy is, hogy fölégeti a hidakat maga mögött. Utóbbinak nem örülnék, de így, egy 18 éves fiatalember kapcsán nem is cikkeznék erről.
várúr
2013. július 22. 13:36
Még mindig fenn van az indexen, hogy az eltávozott magyar fiatalok több mint fele hazatért. Erről ballibjeink mélyen kussolnak.
Nomine
2013. július 22. 13:02
ezzel a problémával sajnos nem csak mi küzdünk gyakorlatilag a fél világ hasonló helyzetben van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!