A rezsi alkotmányjogi fogalma

2013. szeptember 24. 10:16

A kormányt kikötözni és a gázpedált kiékelni akkor sem okos dolog, hogyha a vezető hisz benne, hogy nem a szakadék felé száguld az autó.

2013. szeptember 24. 10:16
igyirnankmi
Így írnánk mi

„A »fontos, tehát sarkalatos törvényt alkotunk róla«, »fontos, tehát beírjuk az Alaptörvénybe« megközelítés viszont ebben a ciklusban már eddig is elért annak a határára, hogy egy alkotmányos választói felhatalmazással rendelkező kormánynak még meglegyen a hatékony kormányzáshoz szükséges mozgástere. A teljesség igénye nélkül, most csak a parlamentarizmustól teljesen idegen akadályokra szorítkozva: alapelemeiben bemerevített vagyonpolitika, földforgalmi szabályozás, társasági és jövedelemadó-rendszer, kulcsterületek (köztük az energia-, a közmű- és a hírközlési igazgatás) alkotmányosan független (és politikailag nem felelős) vezetőknél. Ha ezekhez hozzácsapunk még egy – nyilván a következő hetekben improvizálandó, de biztos szép nagyot markoló – »rezsialkotmányosságot«, akkor az hatósági árszabályozás egésze merevedhet be az éppen irányadó, koránt sem biztosan fenntartható irányban, valószínűleg úgy, mint ahogy az a földbirtokpolitikával történt.

Pontosan ez a cél, hallhatjuk erre az indokot, hiszen az elért eredményeket/a fogyasztókat/Magyarországot meg kell védeni. Az élet azonban sajnos nem ennyire egyszerű. Még akkor sem az, hogyha figyelmen kívül hagyjuk azt a kellemetlenül bonyolult összefüggést, hogy itt a védelem leginkább azt jelenti, hogy a választópolgárt megvédik saját későbbi választásának lehetőségétől.

Bölcsen, de legalábbis egy évnél messzebbre előre gondolkodva kellene viszont mérlegelnie lassan a döntéshozóknak, hogy hol van az a pont, ahol egy kétharmados többség nélkül működő jobboldali kormány se lesz már képes saját gazdaságpolitikáját korrigálni. A kormányt kikötözni és a gázpedált kiékelni ugyanis akkor sem okos dolog, hogyha a vezető hisz benne, hogy nem a szakadék felé száguld az autó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. szeptember 24. 13:47
hóvég.
flyb
2013. szeptember 24. 13:35
Az alaptörvény közjogilag érvénytelen. Gyújtósnak jó lesz.
ördöngös pepecselés
2013. szeptember 24. 10:59
"A kormányt kikötözni és a gázpedált kiékelni ugyanis akkor sem okos dolog" általában nem de ha egy félőrült ül az anyósülésen akkor a nyugtatóinjekció beadásáig kifejezetten javallott.
opht
2013. szeptember 24. 10:49
Igaza lenne a cikkíronak, ha képletből nem felejtette volna ki a baloldalt, és mindazt, amit kormányon tettek. A kormányt kikötözni, és a gázpedált kiékelni viszont feltétlenül szükségessé válik, ha tudjuk, hogy a mostani söfőr helyét átveheti egy őrült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!