Együtt tették tönkre

2014. február 20. 08:31

Arra viszont nincs épeszű magyarázat, hogy ugyanazok a számok, amelyek 2010-ben még úgymond a közelgő nemzethalált dokumentálták, négy év elteltével hogyan válhattak a felemelkedés, a visszaszerzett önbizalom és a jobban teljesítés bizonyítékaivá.

2014. február 20. 08:31
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

„Mi is örülünk, hogy Magyarország bruttó államadóssága négy év alatt – sokféle kozmetikázással, meg a magánnyugdíjpénzek betáplálásával ugyan, de mégis – a GDP 85 százalékáról 79 százalékra csökkent. 

Erősen aggaszt viszont, hogy a nettó adósság ugyanezen idő alatt 62,1-ről 63,2 százalékra nőtt. Hogy a kettő között mi a különbség? A bruttó adósság az az összeg, amellyel papíron adósak vagyunk, a nettó pedig a saját számlánkon lévő pénzzel csökkentett tartozás. Ha egy állam – mint Magyarország a Matolcsy-érában – a jegybanki tartalékból »csökkenti« az államadósságot, akkor a tényleges tartozása akár még emelkedhet is. Ezt a trükköt kirakatrendezésnek bátran hívhatjuk, rendszerváltásnak viszont aligha.

Az is büszkeséggel tölti el a szívünket, hogy a KSH 400 ezerrel több dolgozót lát most, mint amennyi a 2010-es kormányváltáskor volt. Apró üröm az örömben, hogy ehhez a – most éppen rezsifórumokon szorgoskodó – közmunkásokat, meg a külföldre kitántorgó százezreket is számításba kell venni. Ha valaki esetleg arra lenne kíváncsi, hogy a versenyszférában hogyan alakult a foglalkoztatás, és a 2010. júliusi adatokat összevetné a 2013. júliusi értékekkel, akkor viszont azt látná, hogy a magyar gazdaság most kevesebb embernek ad kenyeret, mint Orbánék hivatalba lépésekor (1 819 700 kontra 1 813 600). Aligha véletlen, hogy a »munkahelyteremtés kormánya« nem ezzel a szakmai szempontból egyébkét korrekt adattal kampányol. (Semmit sem árul el egy kabinet valós politikai teljesítményéről, hogy hány vattaembert tudott benyomni a közszférába, vagy hányat kényszerített rá, hogy külföldön keresse a megélhetését. Ebből a szempontból egyedül a belföldi, piaci munkahelyek számítanak.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wagner Hopkins
2014. február 20. 11:33
Irjatok egy hamis Teller-levelet Paks ellen!
Bro222
2014. február 20. 11:31
Kozmetikáznak?! Ti meg hazudoztok meg elsunnyogtok mindent. A mai napig hangos a média az általatok kitalicskázott közpénzekről, ti meg Közgèpeztek. Teleraktátok a költségvetést időzített aknákkal most meg fintorogtok. IMF hitelt vesztek fel, miközben tudjátok, hogy nem fizetetitek vissza. Ahol tudtok adósságot hagytok hátra. Egyszerűen aljas kártevők vagytok...
josepfhus
2014. február 20. 10:09
Jaj, de jó, hogy ismét egy remek írást lehet olvasni Hargitaitól...
6qwasyx
2014. február 20. 09:22
Nem lehet könnyű a fideszeseknek feldolgozni azt a tényt, hogy Orbán és csürhéje permanensen átveri őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!