Kampány van! Tudta?

2014. március 11. 10:13

Szó sincs arról, hogy egyenlő felek mérik össze erejüket a választópolgárok szimpátiájának elnyeréséért.

2014. március 11. 10:13
Lehóczki Zsófia
Mérték blog

„A legfőbb ok, amiért a kereskedelmi csatornák kimaradnak a politikai reklámozásból ugyanis az új választási eljárási törvénynek az a rendelkezése, amit már említettünk. A csatornák minden jelölő szervezetnek és független jelöltnek egyenlő feltételek mellett és ingyenesen lennének kötelesek adásidőt biztosítani. Aki tisztában van vele – és nem lehet kétségünk, hogy a törvényalkotók tisztában vannak vele –, hogyan működik a kereskedelmi médiumok üzleti modellje, vagy hallott már a nézettségi mutatók és a reklámidő értékesítésének összefüggéséről, az nem lepődött meg mikor kiderült, hogy egy szolgáltató sem regisztráltatta magát a Nemzeti Választási Bizottságnál azzal, hogy biztosítani kívánja a politikai reklámok közzétételének lehetőségét.

A törvényalkotók szándéka ezzel megvalósult: a közszolgálati médián kívül sehol sem jut el a választókhoz a politikai reklám. Így, ami az elektronikus médiát illeti, aki nem nézi, illetve hallgatja a Kossuth, a M1 és a Duna csatornákat, azoknak kimarad a kampány egyik jelentős része, vagyis kevesebb forrásból fognak arról értesülni, hogy választásokra készül az ország, kik lesznek a szereplők és azoknak milyen üzeneteik vannak. A szűkebb elérhetőségű, vagyis kevesebb politikai reklám azoknak kedvez, akiknek stabilabb a biztos szavazói bázisa és nem annyira fontos számukra a szavazók elérése, megnyerése.

Emellett, aki néz közszolgálati médiát, az tudja, hogy az M1 nem restell akár bármelyik híradójából öt perceket szánni arra, hogy Bokros Lajost lejárassa, vagy a Gyurcsány-kormány valamelyik »társadalomellenes« szakpolitikáján rugózzon. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy a rezsiharc és a jobban teljesítünk kampányok társadalmi célú reklámokként való kommunikálása ellen nem lép fel sem a médiahatóság, sem más, vagyis a politikai propaganda és politikai reklámok mellett jelenleg szabadon közzétehetők, akkor kijelenthetjük: igazán tisztességes és demokratikus a játszma.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2014. június 05. 13:26
Annál demokratikusabb nincs,hogy minden tv ingyen reklámozhat.
Mr Fabulous
2014. április 18. 13:40
Milyen kis elégedettnek tűnsz a helyzettel.
cutcopy
2014. március 22. 23:58
"az M1 nem restell akár bármelyik híradójából öt perceket szánni arra, hogy Bokros Lajost lejárassa" Egyrészt mindenkit a saját mondataival idéznek, tehát ha úgy tetszik ő járatta le saját magát, másrészt meg te azért vagy hogy megvédd Lalát..
Zozzz
2014. március 22. 23:58
Hát ilyen az amikor nem áll mögötted az Axel Springer meg a többi sz4Rházi (tv-cváj, rötölö klub) aki hazugságokkal falazott a Böszmének és bandájának. Hogy a HetiGennyest ki ne hagyjam, ami ugye vidám aktuális talk-show. Ami valójában baloldali uszítóműsor, ahol olyanokon "viccelődnek" hogy megverték Szász Károlyt, meg Viktor Elvis.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!