Egy eredményes munkaebéd

2014. március 14. 11:00

Annak a bizonyos, három évvel ezelőtti ebédnek az emlékképe éppen azt szemlélteti, hogy a magyar gazdaság akkori ura milyen elképesztően felelőtlenül viselkedett.

2014. március 14. 11:00
Mészáros Tamás
Népszava

„Abban ugye megegyezhetünk, hogy ha Matolcsy György titkárnője, egyik legodaadóbb fegyverhordozója, könyvet ír főnöke felmagasztaltatására, akkor aligha idéz fel olyan mozzanatot a volt gazdasági miniszter - mai jegybankelnök - szakmai életéből, amivel akár a legkisebb mértékben is árnyékot akarna vetni köztudottan áldásos működésére. Wiedermann Helga tehát minden bizonnyal az általa emelt emlékmű dícséretes építőkövének szánja annak részletes leírását, miként mesélte el 2O11. november 17-én Matolcsy egy munkaebéden mintegy mellékesen a Goldmann Sachs három bankárának, hogy aznap reggel Magyarország váratlanul az IMF-hez fordult hitelért. S hogy ennek az akkor még nem nyilvános, vagyis felettébb bizalmas információnak a birtokában a Goldmann meglepett emberei, feltűnő gyorsasággal befejezve az étkezést, dolgukra siettek.

Ebből az érzékletes részletből az Index most arra a következtetésre jutott, hogy a bankemberek feltehetően elszaladtak bevásárolni az olcsó forintból, hogy aztán az IMF-hitelfelvétel szándékának délutáni hivatalos bejelentése után megerősödött magyar valután busás hasznot arassanak. A hírportál logikusan felveti a kérdést, vajon milyen felelősségrevonással kellene szembenéznie Matolcsynak, amiért kifecsegett egy ekkora horderejű gazdasági titkot. A megkérdezett jogi irodák nem tudtak erre egyértelmű választ adni - valószínűleg már csak azért sem, mert noha azon a novemberi napon valóban komoly forintfelvásárlásra került sor a piacon, egy jogi eljárásban nehéz volna bizonyítani, hogy ezeket az akciókat Matolcsy »szókimondása« indította el.

Persze jellemző, hogy - a titkárnő könyvbéli kommentárja szerint - a miniszter annak idején »minden korábbi híresztelés« igazolását látta a történtekben; vagyis azt, hogy »a nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen.« Tehát a most megjelent memoár éppenséggel az elszánt bankárármányról szóló, régi Matolcsy- szöveget volna hivatott alátámasztani. Ami ijesztő elvakultságra vall, hiszen annak a bizonyos, három évvel ezelőtti ebédnek az emlékképe éppen azt szemlélteti, hogy a magyar gazdaság akkori ura milyen elképesztően felelőtlenül viselkedett. A megvádolt bankárok tudniillik csak azt tették - ha egyáltalán ők tették -, amire számítani lehetett: felhasználtak egy ölükbe hullott, sokat érő értesülést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
talán
2014. március 14. 15:44
Mészáros a cikkének második sorában fegyverhordozóról beszél. Szerintem egy fegyverhordozó lényegesen pozitívabb, mint egy fegyver /mégha egy klasszikus pisztolyról is van szó/ tolvaj.
pkarcsi
2014. március 14. 14:40
No mivan te vöröshordalék?Jár megint semmiségről az a nemzet ellenes pofád.Talán megint sikerült lopnod a nemzeti bankból valamiféle ősi pisztolyt?Talán száz milkát akarsz lenyulni a banktól,mint Pécsen a kulturális városért?Legocsmányabb ujságirója vagy e hazának.Remélem megtalál a Mestrházi -féle kötél, és mentek eggyütt a lecsóba.
Jancsipapa
2014. március 14. 13:38
Mészáros ! Aztán lopni jársz-e még ? Szerintem társuljatok a Bakáccsal ,az mostanság kezd előjönni az "illegalitásból"...
justiceforhungary
2014. március 14. 13:12
takarítsa már el valaki a médiából
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!