Visztulagate

2014. június 23. 07:32

A megrendelő kiléte talány, az azonban egyértelmű, hogy a Visztulagate néven elhíresült botrány a lengyel kormányzó eliten súlyos sebet ejtett, hiszen ha a kabinet kihúzza is a jövő őszi választásokig, a beszélgetések tartalma önmagáért beszél.

2014. június 23. 07:32
Stier Gábor
Stier Gábor
MNO

A kormányfő a lehallgatás tényét a középpontba állítva igyekszik elterelni a figyelmet a beszélgetések tartalmáról, s arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az első kísérlet 1989 óta, hogy illegális módszerekkel buktassák meg a kormányt. Az ügyben megbukott belbiztonsági szolgálat pedig magát nevetségessé téve a Wprost főszerkesztőjének laptopját próbálja lefoglalni, sikertelenül. Az újságíró-társadalom háborog, amiért 1989 óta először használták fel nyíltan a titkosszolgálatot a média ellen, az ellenzék pedig az érintettek lemondását követeli. A botrány egyre dagad, s egyre jobban rengeti nemcsak a kormány ez idáig stabilnak látszó hatalmát, hanem magát a lengyel politikai rendszert is. A politikai elit iránti bizalom megcsappant, a Polgári Platform támogatottsága 25 százalékra csökkent, míg az ellenzéki Jog és Igazságosságé 32-re nőtt, s így már maga Tusk sem zárja ki az előre hozott választások lehetőségét.

Áll tehát a bál, s joggal vetődik fel a kérdés, ki, kik állhatnak a lehallgatások mögött. Nem Lengyelországban lennénk, ha az elsők között ne merülne fel az orosz kéz lehetősége. Tény, hogy a sokak által az Egyesült Államok »európai trójai falovának« tekintett Varsó az ukrán válság kapcsán sok borsot tört Moszkva orra alá, de ugyanennyire érdekelt lehet ebben a Tuskékat gyűlölő Kaczynski pártja is, mint ahogy a kormányzásba belekényelmesedett PO-n belüli ellentétek ilyen feloldása sem zárható ki teljesen. A megrendelő kiléte talány, az azonban egyértelmű, hogy a Visztulagate néven elhíresült botrány a lengyel kormányzó eliten súlyos sebet ejtett, hiszen ha a kabinet kihúzza is a jövő őszi választásokig, a beszélgetések tartalma önmagáért beszél. Emellett az is tény, hogy hiába a sokéves stabilitás, a hatalomért naponta meg kell küzdeni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A_Haza Bölcse
2014. június 23. 10:29
"Lengyelország és Kelet-Európa esetében a helyzet más. Nincs itt komoly amerikai haderő" és mi az akadálya hogy legyen? a frontvonal keletre tolódott; a Németországban állomásozó amerikai katonákra ott már nincs szükség, tessék átrakni őket lengyelországba. nem igényelne extra erőforrást.
Senye Péter
2014. június 23. 08:22
"... orosz kéz ..." - ami őket illeti, ahogy mondani szokták, most kérhetnek egy kávét. Tusk Ukrajnát Lengyelország befolyási övezetévé tenné, Németországot semmibe véve. Ami Sikorskit illeti, jobb, ha mostanában nem ül repülőgépre, okulva névrokonának 'balesetéből'.
Anton Chigur
2014. június 23. 08:11
Mennyivel jobb hely Magyarország! Itt az sem rengetné meg az elit pozícióit, ha Lázár János Dollárkötegekkel kitömött bársonyöltönyben, hulla részegen beszélne a közszolgálati tévében arról, hogyan lopja ki az EU pénzeket a kasszából.
Horlas
2014. június 23. 07:57
Annyi bizonyos, hogy az amerikai közvéleményben a 70-es, 80-as években a "Chicagoért meghalnánk, Hamburgért már nem biztos" elv uralkodott. Az amerikai védőernyő elsősorban azért védett Németországban mégis, mert az ellenfélben tudatosítja, hogy a győzelem csak nagy áldozatok árán lenne lehetséges, tudniillik az ott lévő amerikai csapatokat is támadás éri. Lengyelország és Kelet-Európa esetében a helyzet más. Nincs itt komoly amerikai haderő, elvben nyitottak vagyunk. Kérdés, hogy ha az oroszok elindulnának, az amerikaiak megvédenének-e minket? Példa erre, hogy anno Teheránból sem háborúval próbálták kimenteni a túszul ejtett tengerész gyalogosokat, pedig az ott tényleg háborúra okot adó helyzet volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!