Amnesty: Orbán utasítsa el az EU–török-megállapodást!

2016. március 11. 14:37

Az Amnesty International magyarországi igazgatója levelében arra kérte a miniszterelnököt: tegye egyértelművé, hogy Magyarország nem támogatja az alkut, és hazánk tiszteletben tartva nemzetközi kötelezettségeit, nem vesz részt az emberi jogok durva megsértésében.

2016. március 11. 14:37

Az Amnesty International levélben fordult az uniós vezetőkhöz, köztük Orbán Viktorhoz, arra kérve őket, hogy utasítsák el az EU és Törökország közötti tervezett jövő heti megállapodást, amely felszámolná a nemzetközi védelmet Európában.

Mint ismeretes, Ahmet Davutoğlu, Törökország miniszterelnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke március 8-án reggel nyilvánosságra hozták azt a megállapodási javaslatot, amelyet az Európai Tanács március 17-18-i ülésén kívánnak az EU állam és kormányfőivel elfogadtatni.

Komoly aggályaink vannak a javasolt megállapodás jogszerűségével, erkölcsösségével és hosszútávú hatásaival kapcsolatban, ezért arra kérjük a miniszterelnököt: tegye egyértelművé, hogy Magyarország nem támogatja az alkut, és hazánk tiszteletben tartva nemzetközi kötelezettségeit, nem vesz részt az emberi jogok durva megsértésében” – írta levelében Jeney Orsolya, az Amnesty International igazgatója.

Könyörtelen kitoloncolások

A legfőbb gondolat, ami áthatja a tervezetet, hogyan tudja az EU Törökországba visszaküldeni az embereket, ahelyett, hogy azzal foglalkozna, hogyan lehetne minél több ember számára áttelepítés vagy más biztonságos és legális útvonalak segítségével biztonságos menedéket nyújtani Európában. Ez rendkívül rövidlátó és embertelen hozzáállásról tesz tanúbizonyságot – írják.

Hozzátették: a tervezet azzal érvel, hogy ez az egyetlen módszer, amellyel az embercsempészek tevékenysége visszaszorítható, azonban ezt a valóságban nem támasztják alá érvek, mivel a csempészek új útvonalakat fognak találni. Az egyetlen mód, ahogy korlátozhatjuk a csempészeket, ha magunk biztosítunk feltételek nélkül biztonságos és legális útvonalakat a menekültek számára Európába áttelepítési és családegyesítési programokon keresztül, humanitárius vízumok és más eszközök segítségével – tett javaslatot a szervezet a megoldásra.

A szíriai menekültek csereberélése elfogadhatatlan

Az Amnesty szerint a javaslat, ami alapján minden Görögországból Törökországba visszatoloncolt szíriaiért cserébe egy szíriai menekültet kellene áttelepíteni egy EU-s tagországba, súlyosan aggasztó jogi és morális szempontból egyaránt. A szervezet úgy gondolja: az a terv a szír menekültek számára felkínált áttelepítési helyet attól tenné függővé, hogy egy másik szír kockáztatja-e az életét a halálos tengeri úton Görögországba.

A javaslat nemcsak megfosztja a menekülőket emberi mivoltuktól, de teljesen ellent is mond a globális szolidaritás elvének és a nemzetközi védelemnek, mivel nem engedi a menedékkérőknek, hogy az EU határainál menedékkérelmet terjesszenek elő. Amikor többen a javaslat jogszerűségét vitatták, az EU vezetői válaszukban azt mondták, jogszerű lesz, ha Törökországot elismerik biztonságos harmadik országnak – írja az Amnesty.

A biztonságos harmadik ország koncepció aláássa a nemzetközi védelmet és szolidaritást

Az Amnesty International általánosságban ellenzi a biztonságos harmadik ország koncepcióját, amely diszkriminatív és aláássa az egyén jogát ahhoz, hogy a kérelmét minden részletre kiterjedően és tisztességesen elbírálják, és egészen odáig vezethet, hogy a menekülteket a származási országukba toloncolják vissza, megsértve ezzel anon-refoulement (visszaküldés tilalma) elvét.

Törökország erőszakkal küld vissza menekülteket Szíriába, a területén tartózkodó menekültek közül pedig rengetegen élnek nyomorúságos körülmények között, miután semmiféle megfelelő lakhatási lehetőséget nem biztosítanak számukra. Noha azt mondták, hogy senkit, aki nemzetközi védelemre szorul és nem Szíriából származik, nem küldenek vissza Törökországba, nem világos, hogy milyen jogi garanciákat kellene a török hatóságnak tiszteletben tartaniuk a szír menekültek kérelmeinek elbírálásakor – veti fel a jogvédő szervezet.

A valóságban nem minden menedékkérő érkezik Szíriából, és Törökországnak nincs megbízhatóan működő menekültügyi rendszere. Az iraki és afgán állampolgárok számára – akik a szírekkel együtt a Görögországba érkezők kilencven százalékát adják – lényegében lehetetlen védelemhez jutni Törökországban. Továbbá Törökország – limitálva az 1951-es menekültügyi egyezmény területi hatályát – csak az európai polgárok számára biztosít állandó nemzetközi védelmet.

A tervezett megállapodás következményei súlyosak: a Nyugat-Balkáni útvonalnak a lezárása azt jelentené, hogy több ezer kiszolgáltatott ember reked a hidegben, bármilyen elképzelés nélkül arról, hogyan jutnak azonnal humanitárius segítséghez vagy nemzetközi védelemhez” – írják.

Az Amnesty International arra kéri az EU tagországok vezetőit, köztük Orbán Viktort, tegyenek meg mindent, hogy a javasolt megállapodás az EU és Törökország között a jövő héten ne jöhessen létre.

  • Kövessenek el mindent, hogy Törökországot ne nyilvánítsák biztonságos harmadik országnak.

  • Utasítsák el a menekültek „csereberélésére” vonatkozó javaslatot.

  • Utasítsák el azt a javaslatot, hogy a menekültek és menedékkérők áttelepítésének az legyen a feltétele, hogy Törökország csökkenteni tudja vagy meg tudja akadályozni az irreguláris belépéseket az EU-ba.

Sürgető, hogy az EU és a nemzetközi közösség egyként fellépve meg tudja oldani a válságot, humanitárius és más pénzügyi segítséget nyújtva, illetve sokkal nagyobb számú embert áttelepítve” – hangsúlyozta levelében Jeney Orsolya.

Az Amnesty International összeurópai stratégiai megközelítést követel több biztonságos és legális útvonal biztosítása érdekében az üldöztetés és konfliktusok elől menekülők számára. Sürgős szükség van megfelelő és humánus fogadási körülményekre érkezésükkor, valamint egy korszerűsített menedékügyi eljárásra, olyan államok részvételével, amelyek méltányosan osztoznak a menekültek befogadásának felelősségében. Elképzeléseit európai menekültvédelmi javaslatában összegezte.

Az Amnesty International európaszerte akciókkal készül az Európai Tanács jövő heti ülésére.

*

Közlemény.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. március 20. 10:26
A nyílt nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, felforgató ügynökszervezeteket nem értem miért nem lehet betiltani. "ahelyett, hogy azzal foglalkozna, hogyan lehetne minél több ember számára áttelepítés vagy más biztonságos és legális útvonalak segítségével biztonságos menedéket nyújtani Európában." Kinek az érdeke ez? A sor végén mindig az usa nevű részvénytársaságot találjuk.
UvegSam
2016. március 18. 15:25
Ai =IA mindkettő egy aljas terror szervezet.
Fer70
2016. március 17. 18:42
Nocsak! - Mutti nem egyeztetett S. Gyuri bával?!
3M..
2016. március 14. 13:18
Soha nem feledjük azt a napot amikor hátbaszúrták fehér, keresztény testvérnépünket. Egy barát ilyet nem tesz. Nekünk magyaroknak ezzel a kormánnyal, nincs dolgunk, velük semmiben sem közösködünk. A javaslataik, diktátumok! A magyar történelemben ennek a szónak, hidegrázó csengése van. Ez az út számunkra nem járható. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!