Egy üdvözlendő javaslat

2016. május 11. 07:37

Az régen rossz, ha kizárólag a média miatt – azaz a felhajtástól való félelem következtében – esik fény egy-egy valóban intézkedésért kiáltó ügyre.

2016. május 11. 07:37
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

„A világ látható része tele van erőszakkal. Sokkal inkább, mint ötven évvel ezelőtt. A Szex és New York adásait, amelyek kevésbé az amerikai nagyvárosról szólnak, hétről hétre nézhetik 12 éves gyerekek. A Népszabadság címoldalon közölte egy gyerekes arcú, kissé elálló fülű, rokonszenvesnek tűnő fiatalember fényképét. Nem tűnik szörnyetegnek az ötven évvel ezelőtti Kiss László, akinek hajdani botrányától visszhangzik ma a magyar sajtó.

Jól tette az LMP, hogy törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek határozott igényekkel, amelyekben az állampolgárok azon része, amelyik gyermekeket nevel, bizonyára osztozik. A javaslat lényege: a törvény ne adjon lehetőséget arra, hogy kiskorúak terhére elkövetett szexuális bűncselekmények tettesei olyan foglalkozást űzhessenek, amely során gyerekekkel kerülnek kapcsolatba. Tehát akit erőszakért, fajtalankodásért elítéltek, ne lehessen tanár, orvos vagy edző.

Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy a magyar büntetőjog szerint bizonyos foglalkozásokat nem folytathatnak büntetett előéletű emberek. Az alkotmánybíró, a bíró, az ügyész mellett a tanár is közéjük tartozik. Nyílt kapukat döngetni tehát nem érdemes, ehelyett a törvényt be kell tartani és tartatni. Az régen rossz, ha kizárólag a média miatt – azaz a felhajtástól való félelem következtében – esik fény egy-egy valóban intézkedésért kiáltó ügyre. Ez a közlekedési lámpa hiánya miatt bekövetkezett tragédia szindrómája: a médiában való megjelenés jelenti azt a közfelháborodást okozó halálos balesetet, amely észre térít egy nehézkes városvezetést, hogy azonnal kell zebra és lámpa. A közelmúlt esetei miatt most a sport világára, az edzőkre irányult a figyelem. Még éppen csak elcsitultak a hullámok a gyereklányként molesztált Szepesi Niki körül, ahol »Kicsi bácsi«, egy másik szakember, sportmasszőr volt a bűnös, s most itt van a Kiss László-ügy. Ugyanaz a polgár, aki nem törődik vele, hogy a szomszéd lakásban a szülők időnként véresre verik a gyerekeket, egy vödör nápolyival a tévé elé vonulva boldogan nézi az Ádám keresi Évát című műsort, amelyben a randevúk a kiscsoportosok IQ-jánál kevesebbet igénylő dialógusokkal, viszont meztelenül bonyolódnak. S ha híradót is néz, még aznap este fölháborodhat az ötven évvel ezelőtti eset tovagyűrűzésén. Talán meghallgatta az idős hölggyel készült interjút is a hajdani erőszaktételről, elérzékenyülhetett lelkierején, amellyel az túlemelkedett az átélteken, hisz ma már unokái vannak. (Csak meg ne nézze a többi óvodás az interjút, nehogy a nagyinak falazni kelljen.)

Nullum crimen sine lege, vagyis nincs bűncselekmény törvény nélkül. Ezért kell a meglévő törvényt kiegészíteni és főleg betartatni. Nem kell olajban megfőzni az erőszakoskodót, különösen, ha leülte érte a magáét. De mondjuk az sem árt, ha tudjuk: minden ellenkező híresztelés ellenére nő és férfi (Istennek hála!) roppant módon különböznek egymástól. Másképp vágynak, másképp éreznek, másképpen szeretnek. A javaslatnak tehát az a része, hogy a kiskorúak elleni szexuális vétségek miatti büntetést ki kell terjeszteni a nagykorúságra, valamiről nem vesz tudomást. Arról, hogy az önvédelem lehetőségeiben alapvetően különbözik a gyerek és a felnőtt. Az önvédelemhez pedig az is hozzátartozik, hogy ismerem a velem ellentétes nemhez tartozó teremtmény testi, ösztönszintű működésének mechanizmusait. A gyerekeknek azonban minderről fogalmuk sincs, s ha van, annál rosszabb. Kiemelt védelmük ezért elsőrendűen fontos.

Senki ne gondolja, hogy a sérült kiskorú automatikusan pszichopatává válik. De az esélye nagyobb lesz rá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. május 11. 10:05
Majd az EU keresztbe veri! Kohn Bendit is maradhatott gyerekek mellett a sliccébe dugdosott kis kezek mellett.
Kanóc
2016. május 11. 09:45
Enpluszegyedik fejtegetés, semmi új. Az is marha érdekes, hogy 55 évvel ezelőtt sokkal szigorúbb volt a közerkölcs, mint manapság, még sem ömlött a sajtóból heteken át a téma. Elképesztő méretű az a farizeizmus, ami katalizálja most az indulatokat. Komoly értékrend és erkölcsi válság jele. Ma már nem hír, ha ellopnak egy biciklit, még az sem, ha éppen lelőnek valakit. Ömlik a médiákból az erőszak, a pornó, a deviancia, a nihil, és megszoktuk. De a megtorlás iránti vágy viszont nagyon erős.
lucabrasi
2016. május 11. 09:12
Si-mi-cs-ka-csics-ka
lynx
2016. május 11. 08:53
A szerző célja egy jó kis kislászlózás. A szerző 55 év távlatából állást foglal, egy olyan ügyben, amelyben az egyik elítélt jelen sem volt a bűncselekmény elkövetésekor. Valóban törvényt kell hozni. Aki nyilvánosságra hoz egy már nem nyilvántartott elitéltről őt hátrányos helyzetbe hozó adatot, azt azzal kell büntetni és annyira, mint a már bűnhődöttet. Aki meg ezt a médiában ragozza, azt kétszer annyira. Az ombudsmanust meg le kell cserélni, gyenge.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!