Orbánéknak bőven van miből költekezniük

2016. augusztus 03. 12:50

Tény, hogy a kormány gatyába rázta a költségvetést, ám most a szerencse is a kezére játszott.

2016. augusztus 03. 12:50
Baksa Roland
Népszabadság

„A kormány csak részben köszönheti magának a viszonylagos bőséget. Tény, hogy gatyába rázta a költségvetést, ám most a szerencse is a kezére játszott. 2012 őszén gyors egymásutánban három megszorítócsomagot is összeállítottak Orbánék, azóta pedig viszonylag szorosan tartják a gyeplőt.

A szerteágazó, javarészt 2011–2012-ben kitalált adóemeléseken kívül két olyan intézkedést is hoztak, amelyek révén több adó folyik be a büdzsébe: javarészt az online pénztárgépek, kisebb részben a kamio­nok, teherautók közúti fuvarozását regisztráló ekáer miatt hízik az államkassza. Van olyan elemző, aki éves szinten 200 milliárd forint körülire teszi ennek a két, az adóbeszedési hatékonyságot javító lépésnek a hatását.

Orbánék azonban hálát adhatnak két tőlük független fejleménynek is.

Az egyik ok, ami miatt Orbánék jelenleg szabadabban költekezhetnek, az az olajár drasztikus visszaesése, ami lökést adott az üzemanyag-vásárlásnak, és a gazdaság más szektorai­ba is átgyűrűzött. A másik örvendetes trend pedig az, hogy az állampapírok hozama, kamata a világon és idehaza rég nem látott szintre süllyedt, magyarán sokkal kevesebbet kell az államadósság után törleszteni.

Ráadásul 2015 végéig ki kellett pörgetni az előző uniós ciklusból Magyarországnak járó ezermilliárdokat, ez pedig újabb lökést adott a magyar gazdaságnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. augusztus 04. 07:51
Sitiveni Klein [Hozzászóló kiszűrése] 2016. augusztus 3. 21:33 Nem! A Bajnai által rendbe tett gazdaság hasznát fölözik le. :-)" Meséljen erről valamit!!
Mich
2016. augusztus 04. 00:38
"Tény, hogy a kormány gatyába rázta a költségvetést..." - még szép, hogy elismerik "...ám most a szerencse is a kezére játszott." - ez olyan "savanyú a szőlőnek" hangzik... - érdekes, hogy akik rendbe teszik az államháztartást, azoknak "szerencséje van", míg azoknak, akik tönkretették, "pechük volt"...
Zsolt75
2016. augusztus 03. 22:58
Na, ez már haladás. Elismered az eredményeket.
csurcsányi
2016. augusztus 03. 22:13
A baloldal annak idején miért nem használta ki a pénzvilág bőkezűségét /böszme beszéd 2006/,miért csak a saját zsebükre gondoltak abban az időben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!