A kormány fordítva ül a lovon

2016. szeptember 20. 09:26

A bérprobléma mögött ott találjuk a hazai társadalmi egyenlőtlenségek nyomasztó tömegét, amelyeknek fő forrása az oktatás és a végzettség. A helyzetet a kormány – szokása szerint a lovon fordítva ülve – úgy próbálja orvosolni, hogy lezárja az egyetemre vezető utakat és a szakképzésre koncentrál.

2016. szeptember 20. 09:26
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Népszabadság

„Mindennek hátterében ott vannak a nyugati fizetésekkel összevetve alacsony bérek, amelyek nyilván magyarázhatók a magyar gazdaság periferikus helyzetével is. A kormány politikai tűzoltásként áll elő szakmai csoportokra irányuló béremelésekkel. Emeli a minimálbért is, de annak öt évvel ezelőtti közteher-növekedését az érintettek máig sem tudták kiheverni. A miniszterelnök az alacsony bérekben látja a versenyképesség biztosítékát, ezzel reklámozza az országot a befektetőknek. 

A bérprobléma mögött ott találjuk a hazai társadalmi egyenlőtlenségek nyomasztó tömegét, amelyeknek fő forrása az oktatás és a végzettség. Mint a legutóbbi OECD-adatok megerősítik, nálunk extrém különbség van az alacsony és a magasabb iskolai végzettségűek kereseti kilátásai között. Idetartozik a magasabb végzettségűek kiszorító hatása, akik ugyanis az elmúlt másfél évtizedben sokkal többen lettek. A középfokú végzettséggel nem rendelkezők kiszorulnak a munkapiacról vagy akár a társadalomból is.

A helyzetet a kormány  szokása szerint a lovon fordítva ülve  úgy próbálja orvosolni, hogy lezárja az egyetemre vezető utakat és a szakképzésre koncentrál. Mégpedig úgy, hogy az alapkészségeket, vagyis éppen a munkapiaci alkalmazkodóképességet szolgáló tudást vonja ki a szakképzési rendszerből. Ettől biztosan nem javul majd a foglalkoztathatóság, nem enyhül a munkaerőhiány, valamint a termelékenység és a hozzáadott érték sem lesz magasabb.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lilla
2016. szeptember 20. 22:30
> A kormány fordítva ül a lovon Es Te min ulsz? Zolikam... ;)
justiceforhungary
2016. szeptember 20. 20:07
laki idiot
atila68
2016. szeptember 20. 13:26
"befektetésre ajánlott" Hát ennyire fordítva. Balfasz.
KannibálTatárÚr
2016. szeptember 20. 12:21
A képzettség nagyon kell!!! A hülye szoci alatt a vízórát közönséges általalános iskolával is le lehetett olvasni. Jött a felszabadulás. Ilyen alacsonyan képzett munkaerő nem találhat munkát! Az óra leolvasásához mérnöki diploma kell! Természetesen amérnököknek többszörös diplomával rendelkező személy lehet csak főnökük. Viccnek tünik amit írtam, pedig rideg valóság. A mérnöki diplomával nem rendelkezőket kifúrják maguk közül. Pedig a házak fenntartásával, ellátásával való foglalkozás tipikusan nem mérnöki munka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!