Kritikus tömeg

2016. október 24. 13:31

A másik oldalt jelenleg az az elenyésző kisebbség alkotja, amelyet nem lehet megvenni, amelynek elvei vannak, és ezekhez tartja is magát.

2016. október 24. 13:31
Andor Mihály
Gépnarancs

„Kik vannak az Orbán-rendszer híveivel szemben a másik oldalon? Mondhatnánk, hogy a rendszer sértettjei, de ez nem igaz. Ha ilyen egyszerű lenne, akkor már el is értük volna a kritikus tömeget. Rossz hírem van: a másik oldalt jelenleg az az elenyésző kisebbség alkotja, amelyet nem lehet megvenni, amelynek elvei vannak, és ezekhez tartja is magát. Ők azok, akiknek fontos a demokrácia; fontos, hogy sorsukról maguk dönthessenek; akik, ha valami nem sikerül, először magukban és nem másban keresik a hibát; akik elviselhetetlennek tartják, ha az állam beleavatkozik a magánéletükbe; akik a tiszta verseny és nem a kliensrendszer hívei; akik nem eltaposni, hanem meggyőzni akarják ellenfeleiket; akik elviselik, hogy mások »mások«, mint ők; akik saját teljesítményüktől várják boldogulásukat, és nem keresztapáktól.

A rendszernek azokat a sértettjeit, akik nem osztják a fenti elveket, és akiket csak pillanatnyi elégedetlenségük sodor erre az oldalra, nem számíthatjuk be a kritikus tömegbe. Ők azok, akik rögtön megfordulnak, ha valami csurran-cseppen. Sokan vannak, és nekik nem a kliensrendszerrel van bajuk, hanem azzal, hogy nem kerültek bele.

Az elvszerű kisebbség sajnos elenyésző, és ez látszik a különböző politikai akciókból, abból, hogy hányan mennek el egy tüntetésre, hányan írnak alá egy petíciót. Ennek az elenyésző létszámú elvszerű kisebbségnek kellene értelmiségi aprómunkával átírnia a fideszes világértelmezést, és meggyőzni erről a többséget. Nekik kellene szorgos munkával olyan vonzó politikai jövőképet kialakítani, amely kritikus tömeggé formálja az elégedetleneket. Csakhogy van egy további rossz hír: ez az oldal öregszik és egyre fogy, mert a hasonlóképpen gondolkodó, tehetséges fiatalok nem a küzdelmet választják. Akik erjesztői lehetnének az ország szellemi és gazdasági életének, reménytelennek látva az ország jövőjét, inkább elmennek. Százezrével. A magyar történelem során talán még soha nem esett ilyen súlyos szellemi érvágás az ország testén. Ha eddig csak egy-egy társadalmi vagy foglalkozási csoport esetében beszélhettünk kontraszelekcióról, most elmondhatjuk: alakul a kontraszelektált ország.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bigbeeeee
2016. október 25. 10:26
Andor, reális énkép nélkül semmi esélyetek a hatalom megragadására. Ez az öntömjénezés nem segít rajtatok. A magyarok elsöprő többsége csúnyábbnak lát benneteket, mint amit ti láttok a tükörben. Ideje lenne elgondolkodni rajta, vajon miért.
héttörpe
2016. október 25. 09:37
Most nem azért, de ha elvekkel rendelkező, megvásárolhatatlan embereket keresünk a baloldalon, könnyen úgy járhatunk, mint Jónás Ninivében.
Dénia
2016. október 25. 07:25
"A magyar történelem során talán még soha nem esett ilyen súlyos szellemi érvágás az ország testén." Ilyet is csak egy alattomos komcsi mondhat. Akinek eszébe sem jut, hogy mi történt a kommunisták hatalomra jutása után ebben a tekintetben.
Dénia
2016. október 25. 07:23
Akiket nem lehet megvenni és tartják magukat az elveikhez? Mint például hogy a gyurcsány beszéde hős igazságbeszéd? Mert ezen semmi nem változott, és most egy emögé való felsorakozás és összefogás körvonalazódik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!