A pesti srácoknak fingjuk nem volt semmiről

2016. október 29. 20:57

Az 1956-ban harcoló pesti srácok gyerekkatonák voltak, akiknek fingjuk nem volt semmiről. Gyerekkatonák harcba küldése háborús bűncselekmény. Nagy Imre szimpátiáját a bajszával vívta ki, és azzal, hogy nem volt zsidó. '56 viszont nem volt nemzeti ügy. Valódi eredménye mégis van: Kádár, aki tényleg jobb létet hozott.

2016. október 29. 20:57
Tóta W. Árpád
Tilos Rádió

Kádár János személyében találta meg az 1956-os forradalom eredményét és nyereségét Tóta W. Árpád, a HVG publicistája, aki gondolatait a Tilos Rádió „Régen minden jobb volt” című műsorában osztotta meg a hallgatókkal. Az október 21-i adást a Pesti Srácok.hu szúrta ki és készített belőle összefoglalót

Tóta W. Árpád azzal kezdi: nem történészként, hanem publicistaként az a célja, hogy elkezdje azt a diskurzust, ahol nem csak szuperlatívuszokban lehet beszélni 1956-ról. Saját feladatának azt tartja, hogy a „széles dolgozói tömegekhez” olyan témákat is eljuttasson, amelyekhez ő maga sem ért. A publicista felidézi a forradalom és szabadságharc évfordulójának kapcsán rendelt HVG-s felmérést, amelyből kiderül, a fiatalok nem gondolnak semmit 1956-ról, úgy érzik nincs hozzá semmi közük, csak meghalt egy csomó ember és nem lett semmi eredménye. Tóta W. hangsúlyozza, hogy bár ezzel nem ért egyet, mégis „beteg dolog, hogy az összes ünnepünk búval baszott, eltiport forradalom”.

Tóta W. arról is beszél, hogy tízből nyolc magyar úgy gondolja, 1956 roppantotta meg a Szovjetuniót, holott már 1953-ban is voltak az NDK-ban tüntetések, és még 1956-ban is a lengyelek előbb kezdtek a tüntetésekhez. Tévhitnek nevezte, hogy „volt ez a nagy csendes Kelet-Európa és csak a magyaroknak jutott eszébe, hogy ez az egész szar, és soha másnak nem”.

Tóta W. kifejti a véleményét az 1956-os pesti srácokról is, amikor felidézi, Maléter Pál le akarta fegyverezi őket, mivel nem kaptak kiképzést, nem tudták, hol vannak, és mit csinálnak, és „fingjuk sem volt semmiről”. A publicista szerint a gyerekkatonák harcba küldése háborús bűncselekmény volt, és ennek a háborús bűnnek állítunk emléket, amikor a Corvin mozinál a puskával ácsorgó gyerek szobrával. 

Tóta W. arról is beszél, amennyire a még élő tanúktól megtudta, a forradalom nem volt nemzeti ügy. Véleménye szerint az emberek tudatában az élt, volt egy „nagyon idegesítő felfordulás, amikor bűnöző elemek is lövöldözni kezdtek az utcán, aztán jöttek az oroszok, és nem lehetett kenyeret kapni”. A beszélgetésen hozzátették, 1957-ben Magyarország történelmének legnagyobb béremelése következett be kölcsönökön keresztül, és május 1-jén nagyszabású ünnepséget, „békemenetet” tartottak, ahol az emberek már Kádárt ünnepelték.

A publicista szerint a Kádár-rendszernek volt egyfajta technokrata és egyenlősítő hagyománya, és ez az, ami a baloldali megújulás egyik alapja lehet. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 652 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HIstván
2016. november 04. 22:58
Iesmerem korábbi írásaid némelyikét,T.W.Á.Én általában nem értettem egyet,de ez egy dolog. Ilyen mértékű történelem-nem tudás,ilyen mélységű ostobaság,ekkora gyökér-rosszindulat hogy lakozik valamiben?A hangos-bátor-észosztó agynélküliség - az nagyon kemény.Nem szívesen tanácsolok neked semmit,te marha,de esetleg olvass csak 56-os akkori nyugati(német,angol,francia,amerikai)sajtót.Könyveket nem javaslok,az túl magyas,a Gőgös Gúnár Gedeon is fényévekre van.Komolyan.
Filep Attila
2016. november 02. 06:28
Erre az ostobaságra már nincsenek szavak.... Valószínűleg Tóta sem ennyire buta. Szimplán csak provokálni akar. Olyan irányba elvinni a közbeszédet, ami igazol valamit (esetleg valakit)...
akiaki
2016. november 01. 19:53
tótavé!tót ajvé! ezt nem kellett volna megírnod, kicsit olyan, mintha bátornak gondolod magad, ha egy disznót meghágsz!
akiaki
2016. november 01. 19:53
tótavé!tót ajvé! ezt nem kellett volna megírnod, kicsit olyan, mintha bátornak gondolod magad, ha egy disznót meghágsz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!