Internet a demokrácia ellen

2018. március 10. 17:06

Ha a legfejlettebb államok sem tudják megvédeni választási rendszerüket, képzelhetjük, mi vár az elmaradottabb országokra.

2018. március 10. 17:06
Kofi Annan
HVG

„Az internetre és a közösségi médiára nem is régen még a demokrácia és a szabadság zálogaként tekintettünk. És valóban, a Twitter, a Facebook és a többiek kulcsszerepet játszottak Iránban, az arab tavaszt folyamán és Ukrajnában is. Akkoriban valóban úgy tűnt, hogy a Twitter erősebb a kardnál is.

Ám a diktatúrák lecsaptak az internet szabadságára. Féltek a digitális világtól, mert analóg elnyomó gépezetük számára ismeretlen volt. De félelmük alaptalannak bizonyult. A közösségi médiában szervezett felkelések sorra elbuktak, mert az internet nem helyettesítette a hatékony vezetést, és végül győztek a hagyományos politikai és katonai szervezetek.

S végül ezek a rezsimek a saját szolgálatukba állították az online médiát. Közismert, hogyan próbált Oroszország beavatkozni a választásokba Ukrajnában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban. A Facebook saját becslése szerint az orosz tartalom, beleértve a fizetett reklámokat, 126 millió amerikait ért el – a lakosság negyven százalékát!

Emlékezzünk itt a korábbi orosz vádakra, melyek szerint a nyugati országok szervezték az úgynevezett színes forradalmakat Ukrajnában és Grúziában. Az internet új csatatér lett, a manipulátorok terepe.

Ha a legfejlettebb államok sem tudják megvédeni választási rendszerüket, képzelhetjük, mi vár az elmaradottabb országokra. A fenyegetés globális. Tények és adatok hiányában már a manipuláció lehetősége is az összeesküvés-elméleteknek kedvez, és aláássa a demokráciába vetett hitet. Éppen akkor, amikor a közbizalom amúgy is alacsony.”

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2018. március 11. 19:27
Na, még egy rabszolga nigger. Buta segg.
Anonymtalan
2018. március 11. 18:56
Legfőbb képpen azokat a szavazszámláló gépeket fenyegeti, melyek nincsennek is rákötve. A 13 facebookon Clintonnét szidó oroszt meg ha lehet ne nevezzük már választásba való beavatkozásnak.
KannibálTatárÚr
2018. március 11. 09:15
KOFI ANNAN: "2004/05-ben kemény kritikát kapott, mert az ENSZ "kőolajat élelmiszerért" programját elégtelenül ellenőrizte és késve reagált a programban megjelenő korrupciós ügyekre. A program még elődje, Butrus-Ghálí idején kezdődött. A korrupcióban állítólag érintett volt fia, Kojo Annan is." Így helyesen KOFA ANNAN lenne a neve. "V letech 2004/05 byl ostře kritizován za nedostatečný dohled a pomalou reakci na skandál rozsáhlé korupce u OSN v jejím programu „Ropa za potraviny“, započatého za jeho předchůdce Butruse Butruse-Ghálího. Do korupce byl údajně zapojen i Annanův syn Kojo Annan."
III. Öreg Banya
2018. március 11. 08:40
Ostoba buta nigger.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!