Ateista kereszténység

2019. május 08. 10:57

A húsvétból már az igazán kellemes hagyomány, a locsolkodás se nagyon kell.

2019. május 08. 10:57
Novák Miklós
Novák Miklós
Magyar Nemzet

„Részint kötelességből, részint a régóta tervezett, de valamiért mindig elhalasztott látogatás bepótlása végett, részint a nyiladozó férfiúi ösztönöktől vezérelve. Ne bonyolítsuk a kelleténél jobban: élő hagyomány volt a húsvéthétfői locsolkodás.

Volt. Írtam már másodszor. Idén ugyanis hétfőre szinte kihalt a város. Elérte az országos trend: a húsvét immár a wellness és a kirándulás ünnepe. Már rég nem a templomok telnek meg húsvétkor, hanem a szállodák (a foglalásról már hetekkel, sőt hónapokkal korábban kell gondoskodni).

S nincs róla tudomásom, hogy a szálláshelyeken papokat kérnének fel, húsvét vasárnapján vacsora előtt ugyan osszanak áldást (de legalább mondjanak áldomást) a vendégeknek, netán húsvéthétfőn a hotelekben egyszer használatos kölnivízzel kedveskednének az uraknak, hadd locsolják meg szívük választottját.

A húsvétból tehát már az igazán kellemes hagyomány, a locsolkodás se nagyon kell. De azért fennhangon hirdetjük a feltámadás misztériumát. Folytathatnánk a karácsonnyal, amely valójában a kereskedők ünnepe, s csak nevében a Megváltó születéséé. Igaz, nálunk legalább még nevén nevezhetjük, az ostoba tolerancia jegyében nem kell belőle fény ünnepét gyártanunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2019. május 09. 11:06
Erdő Péter bíboros úr keményen beleszállt Orbán Viktor keresztényi filozófiájába. Egyelőre ennek kevés visszhangja van, de gyanítom lesz ennek folytatása.
péterx
2019. május 09. 05:30
Krisztus feltámadása az egyetlen reális esély az örök életre.
brabant89
2019. május 08. 17:00
Megértem, hogy a kedves szerzőnek nem tetszik, hogy változik az emberek értékrendje, és a korábbi szokások átalakulnak, megszűnnek. Persze ez nem először történik Magyarország történetében sem. Ugye, az ősmagyaroknak nem a kereszténység volt az eredeti vallása. Másrészt azt is kérdezném, hogy a locsolásnak mi köze van a keresztény húsvéthoz, azaz Jézus (állítólagos) feltámadásához. Mert szerintem az égvilágon semmi. A locsolás a tavasszal, a megújuló természettel van összefüggésben, a termékenységgel. Azért locsolják a fiatal lányokat. Ezért eszünk tojást, ezért szimbóluma a nyúl a húsvétnak. Ezeknek semmi közük a kereszténységhez. Egy nem mezőgazdasági civilizációban, ahol a lakosságnak csak egy kicsi része foglalkozik mezőgazdasággal, nem csoda, hogy az embereket kevéssé mozgatja egy a termékenységgel kapcsolatos szokás.
Vakfolt
2019. május 08. 14:36
Egyszerűen okádni kell attól, hogy már két hónappal az ünnepek előtt megjelenik a csikinyuszi, a csokimikulás és a szaloncukor a boltok polcain.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!