Az európai életmód védelme

2019. október 04. 11:19

Pontosan látom, hogy ezt az elnevezést milyen tartalommal kívánják megtölteni az euroszkeptikus erők.

2019. október 04. 11:19
Donáth Anna
Facebook

„Ezt a nevet adta Ursula von der Leyen annak a biztosi portfóliónak, amely a biztonsági unióért, az oktatásért, integrációért és részben a migráció területéért felel, és amelyet egy EU-s veteránnak, Margarítisz Szkínasz görög politikusnak szán. Sok vita volt arról már jóval a meghallgatást megelőzően, hogy mi is az az európai életmód, és hogy miért kell így elnevezni az egyik fontos portfóliót. A »védelem« kifejezés arra biztos jó volt, hogy tálcán kínálta a szélsőjobboldali erőknek az ellenségkép felépítését.

Az én olvasatomban az európai életmód a legtökéletesebb, legkívánatosabb magyar életmód is egyben. A magyar emberek mindig akkor voltak a legboldogabbak, legsikeresebbek, amikor a leginkább Európa részeként, európai polgárként éltek. Épp ezért ez a portfólió sem puszta bezárkózásról szól – egy életmód »védelme« az egyben vitalitást, fejlődést, integrációs képességet is jelent. Az életmódot védeni kell a hétköznapokban, és befelé is: ez a jogállamiság egyik zsinórmértéke. Igen, védeni kell kataklizmák, váratlan helyzetek és kihívások idején, de ekkor is csak akkor leszünk sikeresek, ha a hétköznapjaink stabilak, kiszámíthatók, a fejlődést szolgálják.

Pontosan látom, hogy ezt az elnevezést milyen tartalommal kívánják megtölteni az euroszkeptikus erők. A legutóbbi EP-választáson azonban az európai polgárok újra nemet mondtak az ajánlatukra, a döntéshozó többség változatlanul a mi frakcióink oldalán áll. Ezzel a többséggel pedig élni kell, és élni is fogunk. Sok közös ügyünket nem beszéltük még végig, sok közös fogalmunk tartalmát nem rögzítettük még. Itt az idő az új biztosokkal és az új parlamenti erőkkel ennek is nekilátni.

Szkínasz biztosi szakmai kompetenciája felől nincs kétségem, a meghallgatáson bizonyította rátermettséget és hozzáértését is. Illetve egyértelműen kifejezte az európai értékek – demokrácia, jogállamiság, emberi jogok – melletti elkötelezettségét és megígérte, bárhová is fajuljon a portfólió elnevezése és tartalma körüli vita, ő mindenképpen ezen értékek alapján fogja végezni biztosi munkáját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ederzsuzsanna
2019. október 05. 16:10
Érdekelne, Donáth szerint mikor is élhettek a magyarok "Európa részeként, európai polgárként"? Mozgásszabadságot illetően: 1848-ig jobbágyság volt, a kiegyezés után, majd a két világháború között szabadabban lehetett mozogni. A szocializmus vasfüggönye alig volt átjárható, 1989 után változott a helyzet "Európai polgárok" akkor lehetünk, ha nem hagyjuk magunkat leuralni, kifosztani, ostoba ideológiák, gazdasági érdekek által.
ederzsuzsanna
2019. október 05. 14:52
Donáth nem esett messze a fájától... úgy ő, mint a kedves lelkész? papa szexuális zaklatási botrányok szereplője. https://www.origo.hu/itthon/20190812-donath-anna-is-szexualisan-zaklathatott-egy-diaklany-szerint.html
kohazi
2019. október 05. 08:38
Európa vezetését oda adják, egy dilettáns lefizethető, kétes tulajdonságú rétegnek,akiket felruháznak bölcsesség, minden tudás mázával.
reggeli
2019. október 05. 07:47
Az európai életmód és az EU-s életmód két különböző dolog, a kettő köszönő viszonyban sincs egymással. Az utóbbitól kéne megvédeni az előbbit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!