Kajánul

2020. január 07. 06:44

Ne vigyük el abba az irányba az ügyet, amely az ARD vádja, miszerint egy befolyásos sportvezető despotikus eszközökkel irányít egy nemzetközi szövetséget.

2020. január 07. 06:44
Novák Miklós
Novák Miklós
Magyar Nemzet

„Feltehetjük a kérdést, a német ARD csatorna vajon csak egy botrányos esetet dolgozott fel vagy Magyarországot is kellemetlen helyzetbe akarta hozni azzal, hogy tényfeltáró dokumentumfilmet készített a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) magyar elnökének, Aján Tamásnak a gyanús ténykedéséről. Ne feledjük, az orosz sport elleni átfogó vizsgálat is az ARD dokumentumfilmjével kezdődött. A mostani esetben ráadásul talán a kelleténél nagyobb hangsúlyt kap egy mellékszál, nevezetesen a Magyar Antidoppingcsoport (MACS) szerepe.

A szervezetet azzal hozzák hírbe, hogy túl sok megrendelést kapott az IWF-től, továbbá a nyilván amúgy feddhetetlen moldáv válogatott sportorvosa azt állítja, hogy a MACS munkatársai megvesztegethetők. Tegyük tisztába a dolgot, nem a magyar szervezet felelőssége, hogy bizonyos sportolókat milyen gyakorisággal vizsgálnak, hiszen az ellenőrzés mindig megrendelésre történik.

Természetesen elgondolkodtató, hogy miért éppen a MACS az IWF első számú partnere, de ez a tény önmagában semmit sem bizonyít. S persze erősíti a sztorit, hogy ez is magyar, az is magyar, s hát Magyarország sem közkedvelt szereplője a globális politikai erőtérnek. Mégse vigyük el ebbe az irányba az ügyet, amely az ARD sugallata, sőt vádja szerint arról szól, hogy egy befolyásos sportvezető milyen despotikus eszközökkel irányít egy nemzetközi szövetséget, s a hatalma fenntartása érdekében még a doppingellenőrzés manipulálásától sem riad vissza.

Ki is valójában Aján Tamás? Ezt bizony sokan szeretnék tudni. Egy még csak középfokú sportmúlttal sem rendelkező sportvezető, akit a hatvanas években »megmagyarázhatatlanul« egyszer csak kiemeltek a honi közegből, egészen a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkári székéig repítettek, s aki fényes nemzetközi karriert is befutott, hiszen tagja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, sőt a roppant befolyásos Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) irányítótestületében máig ott ül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2020. január 07. 12:28
Aján, a kaján? Kihízott a zsíros kaján. Nem Aján-lom.
121212
2020. január 07. 09:26
Úgy látom, megjött a kilövési engedély Ajánra. A mandinernél először elfelejtették közölni a hírt, csak a MACS cáfolata jelent meg tegnap délelőtt tízkor. Hogy mit cáfoltak, az nem derült ki, mert a hírt Rajcsányiék nem osztották meg az olvasókkal. Ekkor még ugye az volt a narratíva, hogy magyarellenes lipsibolsi támadás az egész. Aztán délben megjelent maga a hír is a mandineren, a MACS közleménye pedig rejtélyes módon eltűnt a címlapról. Gondolom, ez az egy-két óra kellett, míg megjött a központból a direktíva, hogy mi a helyes irány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!