Válaszd a szabadságot!

2020. július 28. 15:44

Negyven évvel ezelőtt az akkor tízéves gyerek attól félt a legjobban, hogy a két nagy, az oroszok és az amerikaiak szembenállása nukleáris katasztrófába torkollik.

2020. július 28. 15:44
Szentesi Zöldi László
Demokrata

„Olykor érdemes visszarévednünk legkedvesebb gyermekkori félelmeinkbe. Mindannyiunknak, akik legalább felnőttkorunk küszöbéig benne éltünk a Kádár-korszakban, akad ezekből egy egész csokorra való.

Az én kedvenc gyermekkori félelmem például szorosan kötődik a hidegháborúhoz. Negyven évvel ezelőtt az akkor tízéves gyerek attól félt a legjobban, hogy a két nagy, az oroszok és az amerikaiak szembenállása nukleáris katasztrófába torkollik.

Nem csak én tartottam ettől. Az egész nemzedékemet, sőt, az előttünk járókat is áthatotta a szorongás, hogy valami példátlanul embertelen, megállíthatatlan, kozmikus erejű csapás készülődik titkos laborok, támaszpontok és dolgozószobák mélyén. Aki ezt nem élte át, nem értheti pontosan Dürrenmattot és az ő fizikusait. Aki nem volt ott és akkor, nem érzi a pórusaiban, miért gondolta több egymást követő nemzedék is, főleg nyugaton, hogy carpe diem, az idők véget értek, legalább érezzük jól magunkat, ha már mást nem tehetünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2020. július 29. 15:42
Úgylátszik Szentesi is megértette Somlósi Lajos, Géczy Gábor és más, régebbi tanítók okításait és felfedezi újra a szabadságot a természetben. Már biztosan rájött, hogy ott nem állandó létharc van, mint ahogy az osztályharcos evoluciós elmélet tanítja hanem az együttműködésen alapuló szabadság és fejlődés. Erről érdemes Bruce Lipton evoluciós videóit megnézni a Youtubeon.
Pelso j.
2020. július 29. 15:38
Egy szakember megszabadít a kedvenc (?) gyermekkori félelmedtől.
bunko_jobbos
2020. július 29. 07:34
Megmondom őszintén, hogy nem teljesen értettem, hogy mit akar mondani.
nempolitizálok
2020. július 28. 21:16
Ha a libsik nyernek, a 10 éves gyerek 20-30 éves korára akarja, nem akarja, muszlim lesz. Ha nem késeli meg egy arab, vagy néger.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!