Miért tévedtek megint ekkorát a média és a közvélemény-kutatók?

2020. november 05. 09:31

Butának nézni Trumpot csak erősíti őt.

2020. november 05. 09:31
Szalai Máté
Azonnali

„Tudom, sokkoló, de elképzelhető, hogy Donald Trump és kampánycsapata nem annyira buta, mint ahogy azt látni szeretnék sokan. Lehet, hogy a szakértők által előre nem látott módszerekkel, aktívan tudtak az utolsó napokban 2016-ban és 2020-ban is megfordítani körzeteket, növelni a támogatóik körét, és szó szerint kijárni a győzelmet. Persze önmagában ez a magyarázat nem radikális, viszont ennek beismerése is két következménnyel járna: egyrészt azzal, hogy Trumpot rendre alábecsüli a média és a baloldal egyaránt, másrészt pedig a republikánus elnök stílusában, érveiben mégis van valami megnyerő, amivel meg tudja szólítani a választókat. És nem, nem azért, mert Trump butább szövegeket mond a buta embereknek.  

A két magyarázat persze nem zárja ki egymást, sőt, egyik kölcsönösen erősíti a másikat. Trump lenézése hozzájárul ahhoz, hogy a választók ne vallják be nézeteiket, ez a társadalmi légkör pedig lehetőséget teremt arra, hogy a republikánusok észrevétlenül, de szisztematikus módon meg tudják szólítani a választókat. Ezeket az okokat felgöngyölíteni nemcsak a demokraták, de a média és az elemzők feladata is.

 Trump hatalmas és váratlan sikerei megmutatták, hogy komoly elégedetlenség van az amerikai társadalomban a mainstream demokrata és republikánus körökkel szemben, ez az elégedetlenség pedig jogos, annak választói manifesztációja pedig épp annyira demokratikus, mint bárki másnak a győzelme. Butának nézni Trumpot csak erősíti őt, sulykolni a kijelentéseinek butaságát nem fogja meggyőzni az embereket arról, hogy ne őt támogassák.

Mindezt nem azért hangsúlyozom, mert kifejezetten Trump-támogató lennék. Személy szerint nagyon örülnék neki – és az amerikai társadalom és a Nyugat számára is hasznosnak találnám –, ha az amerikai politikai életben egy kompetens, a republikánusellenességnél többet képviselő és a szavakban kifejezett identitáspolitikán túl is karakteres Demokrata Párt tudna jelölteket állítani. Ez termékeny hatással lehetne az európai (és magyar) baloldalra is, ami szintén nem a kreativitásáról lett híres az elmúlt években. Mégis a szoros választások ellenére nem valószínű, hogy ez bekövetkezik: ahogy Donald Trump győzelme elfeledtette a Republikánus Párt vezetői válságát, úgy Biden elnökké választása is zárójelbe teheti ugyanezt a Demokrata Párt esetén. Kár érte.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2020. november 05. 10:33
Különösen okos megnyilvánulás volt Trumptól,amikor a COVID elleni legjobb terápiának az intravénás fertőtlenítőszert nevezte a véráramba.
villogókékfog
2020. november 05. 10:28
Miért, miért, mert pénzér csináljátok, ahogy ti is.
tacsi90
2020. november 05. 10:19
TLUMP vesztett...szegény TLUMP!
NeMá
2020. november 05. 10:14
Szerintem Trump stábja tudja menny szavazatnak kéne lennie, ha nem csaltak Bidenék! Szerintem biztosra ment, amikor azt mondta, hogy csaltak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!