A rossz Magyarország-képről a német médiában: mit tehetünk ellene?

2021. február 18. 10:59

A média nem tájékoztatni akart, hanem egy narratívát szőni a magyar eseményekről a tények elhallgatásával.

2021. február 18. 10:59
Bauer Bence
Bauer Bence
Corvinák

„Az utolsó években sokszor tetten érhető egyes német orgánumok elfogult és nem éppen objektív tudósítása magyarországi események kapcsán. Az első nagy »sláger a médiatörvény volt, melynek hátteréről és körülményeiről nem tudósítottak, csupán egy – mint mára beigazolódott –  megalapozatlan cenzúra-váddal illették az új médiahatóságot. Az új Alaptörvény elfogadásakor többek között a kereszténységet is megemlítő preambulum került pellengérre, holott Magyarország volt (az 1922-es régi alkotmányát visszahozó Lettország kivételével) az egyetlen olyan újonnan csatlakozott EU-s tagállam, mely a rendszerváltáskor nem fogadott el új alaptörvényt.

A kritika azt is magában foglalta, hogy az új Alaptörvényről nem szavazott a lakosság (mintha csak ez lehetne a demokrácia záloga egy képviseleti rendszerben). S ezt csak tetőzi a történelmi tudatlanság, amikor egyesek Németországból visszakérdeztek, hogy mi a baj az »1949-es« alkotmánnyal, hiszen ebben az évben választották Konrad Adenauert kancellárrá, milyen szép év volt az, a háború utáni újrakezdés egyik fontos állomása. Egy szóval a média nem tájékoztatni akart, hanem egy narratívát szőni a magyar eseményekről a tények elhallgatásával, legalábbis félvalótlan kontextusban történő tálalásával. Lehetne folytatni a sort a magyar migrációs politikától a választási rendszer átalakításáig, mindezek többségéről teljesen negatív tónusban írt a német média jelentős többsége, meg se próbálva megérteni hazánk történelmi sajátosságait, a magyar közéletet vagy a politikai kultúrát.

2020-ban sugározta első alkalommal a német közszolgálati ZDF csatorna a »Hallo, Herr Diktator« c. dokumentumfilmet, melyet aztán 2021. február elején ismét programra tűzött az ARTE német-francia közös csatorna – szintúgy közpénzen.

A »dokumentumfilm« egyetlen célja az volt, hogy Magyarországról egy elmaradott banánköztársaság képét fesse. Történt ez a magyar baloldal legprominensebb szereplőinek közreműködésével, valamint olyan évtizedek óta külföldön élő és kormánypártisággal nem vádolható tudósítókkal, mint Paul Lendvai. De magyar interjúalanyok mégis eltörpültek az igazi sztár, a Zöldpárti német EU-képviselő, Daniel Freund mellett, aki titkos bevetés keretében végigtaxizott Budapesten, s különböző helyszíneken, »hiteles« baloldali politikusok beszámolóiból (már amennyiben egy ellenzék objektív képet tud festeni politikai ellenfeleiről) győződött meg arról, milyen borzalmas az élet Magyarországon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2021. február 19. 07:20
"A rossz Magyarország-képről a német médiában: mit tehetünk ellene?" Leszarjuk?
Csöncsön
2021. február 18. 17:56
Pozitív, hogy elkezdődött a gondolkodás erről a tarthatatlan helyzetről. Németország Európa (számunkra mindenképpen) legfontosabb országa, legnagyobb gazdasága, ezer szállal kötődünk a kultúrájához. Fontos lenne, hogy ne egy teljesen torz, egyoldalú kép alakuljon ki az ottani emberekben Magyarországról.
nempolitizálok
2021. február 18. 17:27
Semmit nem kell tenni, a németek nem ostobák, pontosan ismerik a helyzetet. Elég egy hazánkkal foglalkozó youtube videó alatt elolvasni a német kommenteket. 89 előtt a kommunista média a nyugatról is nagyon negatív képet ábrázolt, mégsem hitte el senki, sőt túlzottan is pozitív volt a lakosság képes a nyugatról.
Coccothraustes
2021. február 18. 16:35
Németország egy bűnös ország. Két világháborút, Hitlert és a nácikat nekik "köszönhetünk". Nem kérünk kioktatást Európa legszadistább neonáci népségétől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!