Az önkény alkotmányáról: Ha győz az ellenzék...

2021. május 20. 14:36

Ha a demokrácia erői nem támadnak, támadni fognak az önkényuralom erői.

2021. május 20. 14:36
Kis János
HVG

„Tételmondatok

Van egy súlyos megfontolás, mely a semmisségi törvény azonnali kibocsátása ellen szólhat. A határozatot nem csak meg kell szavazni: érvényre is kell juttatni. El kell érni, hogy az állampolgárok elfogadják, a közhatalmi szervek pedig végrehajtsák a rendelkezéseit.

Ha a lélektani áttörés nem következik be, akkor az várható, hogy nem Orbán tábora bizonytalanodik el, hanem a demokráciáé.

Szemben az Orbán-kormány kénye-kedvének kiszolgáltatott önkormányzatokkal, a demokratikus kormánynak komoly politikai mozgástere lesz, lesznek hatalmi eszközei, módja lesz magához ragadni a politikai kezdeményezést.

Orbán illegitim ellenhatalmával csak politikai harcban lehet végezni. Ha a demokrácia erői nem támadnak, támadni fognak az önkényuralom erői.

Nemcsak a demokratikus kormánynak kellene állandóan mérlegelnie, hogy az adott pillanatban meddig menjen el, hanem Orbánnak is. Ha túl messzire megy, adut ad a kormánytöbbség kezébe.

1989-ben azt tapasztaltam, hogy a történelmi pillanat gyarló lényeket is önmaguk fölé emelhet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2021. május 21. 14:17
Polgártársak! AZ ilyesféle dumát 1989-ben nagyon sokan benyelték. Most ne tegyék meg. Pedig már az is figyelmeztető jel lehetett volna, hogy Kis János nem mert kiállni vitázni Antall Józseffel, helyette Fodor Gábort tették meg párbajfélnek. A gyarló lény, aki önmaga fölé emelődött, egész biztosan nem Kis János volt, bár elég gyarló volt, az biztos. A tényleges politikai harcba már nem is mert beszállni, korán lemondott SZDSZ elnöki tisztségéről. Ő a háttérbe vonuló nagy filozófus csepűrágói szerepét játszotta el inkább. Fenti cikkében alkalmazott szövegek és mondatok meglehetősen zavarosak, nem is lehet tudni igazán mit akar mondani. Az irányultságát persze sejtjük. Janókám, a visszavonult szerepedből is mégvisszább kéne vonulnod, a lényeget tekintve nem vagy több egy Jákob-Jakabnál.
nyugalom
2021. május 21. 12:49
A 2/3 miota önkényuralom? Aljas gazemberek a magyarok ellen! Ébresztő!
nyugalom
2021. május 21. 12:47
Van meg valaki a gettoban vagy mar előmaszott mind?
Krupp Skya
2021. május 21. 06:14
Igy csináltátok a tanácsköztársaságotokat is, önkényt és az internacionálét énekelve. Sajnos azt kell mondanom, ahol a demokrácia erői támadnak ott bizony A LÓNAK A FASZÁT VAN DEMOKRÁCIA AHOGY ÁLLAT ORVOS elvtársad táblájára írta. Jönnek a mély szarból a Kisek, Kiknek, ma már én nem hiszek. A körömletépő, egymást is akasztó A tanácsköztársaságot fakasztó. Dúlt keblű, pislogó lófasz Jóskák Akik nem esznek mást csak sóskát, Macesz gombócot, meg szaros redvát. Kis elvtárs, székhelyedet NewYorkba tedd át!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!