Közzétették Semjén doktoriját

2012. november 19. 11:42

A miniszterelnök-helyettes közzétette 1990-ben kelt doktori dolgozatát és az átminősítéséről szóló hivatalos okiratot, továbbá megjelentették Semjén Zsoltnak az ELTE-re, 1992-ben készített szociológia szakdolgozatát is a www.kormany.hu-n.

2012. november 19. 11:42

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn teljes egészében közzétette 1990-ben kelt doktori dolgozatát és az átminősítéséről szóló hivatalos okiratot a www.kormany.hu oldalon. Megjelentették a kormányzati portálon a KDNP-s politikusnak az ELTE-re, 1992-ben készített szociológia szakdolgozatát is. A hvg.hu vasárnap Plágiumgyanú Semjén Zsolt doktorija körül címmel közölt cikket, amelyben azt írta: „Semjén Zsolt 1991-ben megvédett teológiai doktori dolgozatának közel negyven százaléka magyar, német és angol nyelvű források átvétele. A miniszterelnök-helyettes Az öt világvallás című, minden könyvtár szabadpolcán elérhető népszerű könyvből is jócskán merített. Bár életrajzaiban sehol nem tesz említést német nyelvtudásról, több német nyelvű műre is hivatkozik.” A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője aznapi reagálásában nevetséges és szánalmas politikai provokációnak minősítette az internetes portál írását.

Havasi Bertalan az üggyel kapcsolatos álláspontjukat megismételve hétfőn közölte: vagy a plágium kifejezés jelentésének nem ismeretéről van szó, vagy pedig tudatos politikai provokáció történt „egyes baloldali sajtóorgánumok részéről”. Hozzátette, a plágiumgyanú emlegetése nagyon súlyos vád, amiért az ezt terjesztő sajtóorgánumoknak jogi felelősséget kell vállalniuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hvg.hu cikke is leírja: mind a dolgozat elfogadása, mind átminősítése mindenben megfelelt a vonatkozó törvényi szabályozásnak; a cikk elismeri továbbá, hogy a Semjén Zsolt dolgozatában hivatkozott műveket pontosan megjelölte a szerző. Ez látható a ma közzétett szöveg lábjegyzeteiben, irodalomjegyzékében is – mutatott rá. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője – megerősítve vasárnapi közlését – kitért arra, hogy a mű összeállítása és a hivatkozások dr. Lenhardt Vilmos teológiaprofesszor szándéka szerint és iránymutatásával készültek, és több éves munka van benne.

A téma egészen újszerű volt, Magyarországon még senki sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, következésképpen hazai irodalma sem volt – folytatta, megismételve: maga a témaválasztás és a kidolgozás pasztorális feladat is volt, a dolgozat megállapításai és következtetései teljesen újszerűek voltak, amire a későbbiekben számos tudományos hivatkozás történt. A témának Semjén Zsolt elismert szakértője – áll a kommünikében. Havasi Bertalan jelezte, Semjén Zsolt műve tartalmilag megjelent számos kiadványban, így például a Teológia című folyóiratban is. „Bár a hvg.hu támadása nyilvánvalóan politikai indíttatású, azért reméljük, hogy ennek hatására talán még többen fogják haszonnal forgatni a művet. Az ügyet részünkről ezzel lezártuk, de ha a baloldal egyes politikai és sajtószereplői úgy gondolják, a bíróságon folytatható” – zárul a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének közleménye. A hvg.hu hétfőn arról cikkezett, hogy Semjén Zsolt 1992-ben megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat az egy évvel korábban doktori fokozattal jutalmazott teológiai értekezésével.

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2012. november 19. 20:19
" A témának Semjén Zsolt elismert szakértője " LOL
en_vezettem_
2012. november 19. 20:06
baszki, az összes "új" uj-nak van írva. Nem volt az akkori írógépen hosszú ú??? valaki emlékszik? azé kicsit hüjjén néz ki
BőröndÖdön
2012. november 19. 20:03
Tiltakozom a keresztényüldözés ellen,a Pálfy elvtárs is jól megmondta a parlamentben.Pfúúúj!!
en_vezettem_
2012. november 19. 19:44
...miközben a koptok mindennapos életveszélyében vannak hitük miatt Egyiptombab... abszurd hogy erről sehol sincs szó, csak amikor valaki a polikikai hatalmát védi... én ezt nem tudom elfogadni. Ami nem jelenti azt, hogy ne tudnám milyen politikai célok vannak a háttérben (mszp visszahozása), de a politika ilyen,lehet utálni a hvg-t, meg az egészet, lehet szavazni erre vagy arra, de a keresztényüldözést hagyjuk ki a játékból... és EZ a legrosszabb, hogy tényleg gyilkolják a keresztényeket jelenleg is, de az senkit nem érdekel, párezer élet... nincs ez így jól
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!