Mégsem lesznek nyitva vasárnap az okmányirodák

2014. április 03. 15:53

Örülhet az ellenzék: a KIM teljesítette a kérésüket, és mégsem lesznek nyitva az okmányirodák vasárnap. A baloldali összefogás még azt szeretné elérni, hogy vizsgálják meg azoknak a választópolgároknak az adatait, akik az utóbbi időszakban változtattak lakcímet. Erről tárgyalást is kezdeményeztek Navracsics Tibor miniszterrel.

2014. április 03. 15:53

Az ötpárti ellenzéki szövetség csütörtökön felszólította Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, utasítsa a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEKKH), hogy vizsgálja felül azoknak a választópolgároknak az adatait, akik az elmúlt hónapokban új állandó lakóhelyre jelentkeztek be. Tóbiás József MSZP-frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján elmondta: péntekre tárgyalást kezdeményeznek erről Navracsics Tiborral. Céljuk, hogy a vizsgálatot azokban a választókerületekben folytassák le, ahol – az országos tendenciával ellentétben – nőtt a szavazópolgárok száma az utóbbi hónapokban.

A szocialista politikus rámutatott: miután az elmúlt napokban felhívták a figyelmet arra, hogy Zuglóban az új bejelentkezők miatt több százzal nőtt az állandó lakóhellyel rendelkezők száma, március 30. és április 2. között 240-nel csökkent ez a szám. Ennek alátámasztására idézte a budapesti 8-as (zuglói) választókerület választási bizottságának csütörtöki üléséről készült jegyzőkönyvet, ahol elhangzott: március 30-án 80 215 volt a választásra jogosultak száma, három nappal később viszont már csak 79 975.

Mégsem lesznek nyitva vasárnap az okmányirodák

Az ellenzéki szövetség újólag sürgette, hogy a választások napján ne tartsanak nyitva az okmányirodák. Baja Ferenc szocialista kampányfőnök-helyettes elmondta: ezt a kérésüket Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője továbbította Navracsics Tibornak, azt kérve, fontolja meg a javaslatot. Kevéssel a sajtótájékoztató vége után a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt közöle az MTI-vel: a miniszter az NVI elnökének megkeresése alapján úgy döntött, hogy az országgyűlési választás napján az okmányirodák nem tartanak nyitva.

Baja Ferenc arról is beszámolt: az NVI csütörtökön kezdeményezésére bemutatta azt a dokumentációt, amely igazolhatja a választási informatikai rendszer megfelelő működését. Ezt az ellenzéki szövetség szakértői jelenleg is vizsgálják.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke arról beszélt, hogy az ellenzéki összefogás demokráciavonalat működtet a választás napján, ide várják a visszaélések gyanújáról szóló állampolgári bejelentéseket. Emellett – közölte – az új lakcímre bejelentkezőkkel kapcsolatos aggályaikról az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit folyamatosan tájékoztatják, és átfogó jelentést is készítenek erről.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2014. április 04. 06:12
"...vizsgálja felül azoknak a választópolgároknak az adatait, akik az elmúlt hónapokban új állandó lakóhelyre jelentkeztek be. " Ha feltűnöen változott volna a létszámuk, akkor indokolt lenne. Egyébként tipikus személyiségi adatokban, jogokban való liberál-szocialista turkálás.
blaupanter
2014. április 04. 05:25
Az atv.tv? csatorna is elsoteteulhetne mindorokre.
Gombóc XVI. Artúr
2014. április 03. 17:51
Józsika! Meg kell győzni az embereket, hogy rátok szavazzanak, ez ennyire egyszerű...
kjkj945
2014. április 03. 17:47
http://www.pocsmadar.hu/2012/11/05/lejart-lakcimkartya http://www.pocsmadar.hu/wp-content/uploads/2012/11/pecs1-300x176.jpg http://www.gyongyos.hu/okmanyiroda/ugytipusok/63-lakcimigazolvany-ugyintezes *A tartózkodási helyet – annak bejelentésétől számított 5 éven belül – a tartózkodási hely szerint illetékes jegyzőnél ismét be kell jelenteni. (Az ismételt bejelentés hiányában az érintett tartózkodási helye a törvény erejénél fogva megszűnik.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!