Szabálytalan a patkánymentesítés miatti rendkívüli bizottsági ülés összehívása

2019. szeptember 23. 14:42

Az ülés összehívása kizárólag aktuálpolitikai célokat kíván szolgálni – jelentették ki a főpolgármester-helyettesek.

2019. szeptember 23. 14:42

Szabálytalan és kizárólag aktuálpolitikai célokat kíván szolgálni a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottságának a patkánymentesítési közbeszerzés ügye miatti összehívása, amelyet Trippon Norbert (MSZP) a testület elnöke és Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, ellenzéki főpolgármester-jelölt, bizottsági tag kezdeményezett – írta Szeneczey Balázs és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes hétfőn az MTI-nek is eljuttatott nyílt levélben.

A főpolgármester-helyettesek közölték, hogy megkapták a tervezett ülésre szóló meghívót, és azt tapasztalták, hogy az „összehívás módja súlyos hiányosságokban és hibákban szenved”.

A meghívó mellé előterjesztést, döntési javaslatot nem csatoltak, ezzel a bizottság elnöke megsértette a szervezeti és működési (szmsz) szabályzatban foglalt rendelkezéseket. Ezen eljárási hibával összehívott ülésen meghozott döntés érvénytelen – olvasható.

A főpolgármester-helyettesek azt írták: vélelmezhető a rendkívüli bizottsági ülést kezdeményezők azon szándéka, hogy a közbeszerzési bizottságot a nyilvánosság előtt vizsgálóbizottságként akarják feltüntetni politikai kampánycélok érdekében, annak ellenére, hogy az szmsz szerint ideiglenes bizottságot vizsgálati céllal kizárólag a Fővárosi Közgyűlés hozhat létre. Belső vizsgálat elrendeléséről pedig bármely ügyben a főpolgármester dönthet.

A közbeszerzési bizottságnak „nincs sem felhatalmazása, sem hatásköre arra, hogy vizsgálóbizottsággá alakuljon, arra önkormányzati és hivatali vezetőket, tisztviselőket idézzen be” – mutattak rá. Kitértek arra is, hogy a patkánymentes állapot fenntartására irányuló közbeszerzési eljárás kapcsán indult per folyamatban van, a meghozott törvényszéki ítélet írásba foglalása nem történt meg, és a még kimeríthető jogorvoslati lehetőségek okán a jogvita évekig húzódhat, így „az ülés összehívása nyilvánvalóan idő előtti, kizárólag aktuálpolitikai célokat kíván szolgálni”.

Mint írták, a patkánymentesítésre vonatkozó közbeszerzési eljárás lebonyolítójaként a döntések előkészítése a Fővárosi Közbeszerzési Kft. feladata volt, a döntéseket azonban a közbeszerzési bizottság hozta meg. A döntés meghozatalához a kft. minden lényeges információt tartalmazó iratot, dokumentumot a bizottsági tagok rendelkezésére bocsátott.

A bizottság 5 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül kérdés, észrevétel és vita nélkül döntött az RNBH Konzorcium kiválasztásáról. Karácsony Gergely saját nyilatkozatában elismerten igennel szavazott – olvasható a nyílt levélben.

Nyilvánvaló tehát, hogy a rendkívüli bizottsági ülés összehívásával visszás módon saját magukat vizsgálják felül, saját korábbi döntéshozói mulasztásukat próbálják meg más fényben feltüntetni, meg nem történtté tenni, és az ezzel kapcsolatos felelősséget másra hárítani” – fogalmaztak a főpolgármester-helyettesek, hozzátéve, hogy a kezdeményezőknek az ügyben tett nyilatkozatainak célja „szakmai tudatlanságból és politikai tudatosságból eredő hisztériakeltés, a nyilvánosság szándékos félrevezetése”.

A főpolgármester-helyettesek kiemelték: Karácsony Gergelynek a konzorcium referencia igazolásaival, alkalmatlanságával kapcsolatos kijelentései megalapozatlanok és valótlanok.

Az általa is jóváhagyott közbeszerzési eljárásban az RNBH konzorcium tette a legjobb ár-érték arányú érvényes ajánlatot, az ő ajánlati ára volt a legalacsonyabb, épp ennek okán döntött a bizottság a konzorcium nyertessége mellett. A további keretösszeg biztosítása egy, az eredeti feladattól eltérő célzott intenzív irtási feladatra biztosították – mutattak rá. Mint írták, a fővárosban a patkányirtás jelenleg is zajlik, a főváros a közfeladatát – a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tisztifőorvos közreműködése mellett – folyamatosan ellátja.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2019. szeptember 23. 15:43
Karácsony szabályosan egy bizottsági ülést sem tud összehívni? Akkor hogyan akar Főpolgármester lenni ez a mama kedvenc nyulacskája?
villogókékfog
2019. szeptember 23. 15:37
Tehát az országgyűlés összehívása után egy néhány tagú bizottság összehívasa is túl binyolult ballibantéknak. Kocsmazni már nem is mernének, pedig a proliknak az tetszene.
Mich
2019. szeptember 23. 15:34
A patkányok patkánykodnak, ennyi.
mr.Marcang
2019. szeptember 23. 14:59
"kezdeményezőknek az ügyben tett nyilatkozatainak célja „szakmai tudatlanságból és politikai tudatosságból eredő hisztériakeltés, a nyilvánosság szándékos félrevezetése”." Hiába no, sok a patkány!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!