Kilép a Fidesz az Európai Néppártból

2021. március 18. 17:02

Itt az idő búcsút mondani – írta Novák Katalin az EPP főtitkárának.

2021. március 18. 17:02
null

Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke arról tájékoztatta a Néppárt elnökségét, hogy a Fidesz nem kíván tovább tagja maradni a Néppártnak a szabályzat 9. cikkelye alapján. A levél címzettje Antonio López-Istúriz White, az Európai Néppárt főtitkára.

„It's time to say goodbye”, azaz Ideje búcsút venni, kommentálta a döntést Twitter-üzenetében Novák Katalin.

 

A Fidesz európai parlamenti képviselői március 3-án léptek ki az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció elfogadta alapszabályának módosítását. A módosítás többek között lehetővé teszi egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén. Ezt követően március 6-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-vel közölte, a frakcióból való kilépés után a néppárti tagság már csak technikai kérdés.

Később Facebook oldalán Novák Katalin így indokolta a döntést:

  • „2015-ben, a bevándorlási válság idején kiderült, hogy a Néppárt a migráció támogatásában látja a jövőt, a magyarok azonban elutasították azt, és egyértelművé tettük, hogy nem szeretnénk azon országok sorsára jutni, ahol már visszafordíthatatlanná vált a tömeges bevándorlás hatása. 
  • Most, amikor a koronavírus-járvány elleni védekezés köti le a döntéshozók minden energiáját, az Európai Néppárt frakciójában ahelyett, hogy az uniós vakcinabeszerzés körüli problémákra keresnének megoldást és segítenék a hatékony védekezést, titokban olyan alapszabály-módosítást készítettek, amely lehetővé tette, hogy a demokratikusan megválasztott fideszes képviselőket megfosszák képviselői jogaik gyakorlásától. 
  • Az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb kérdésben az Európai Néppárt már baloldali értékeket képvisel, amivel mi nem tudunk azonosulni. Ahogy több vezető is kifejtette: a Néppárt már nem jobboldali párt. Ezt mi tudomásul vesszük.

A Fidesz az európai demokratikus jobboldalhoz tartozik, amelynek újjáépítése szükségessé vált.”

Gyűjtésünk a Fidesz kilépésére adott reakciókból:

(Mandiner – MTI)

 

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 459 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. március 19. 09:58
Onnan is látszik, hogy mennyire jó lépés volt ez, hogy a ballibsik fikázzák Orbánékat amiért kiléptek.
az ember
2021. március 18. 23:42
A néppárt lépett ki a fideszből, ez csak ennek a következménye. Most már nemcsak a liberális pártokat, hanem a kereszténydemokrata pártokat is megszállták a jakobinusok.
Karbantartó9
2021. március 18. 23:37
Kíváncsian várjuk a következő lépést! Orbán kb 6-8 lépéssel előre gondolkodik.
doderer
2021. március 18. 23:33
Fidesz: Liberálisok- pipa Kereszténydemokraták - pipa Ki lesz a következő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!