Lengyelországig és Litvániáig érnek a Cseh Katalinékat érintő nyomozás szálai

2022. szeptember 16. 17:25

A magyar adóhatóság kiterjedt nyomozást folytat a momentumos EP-képviselőhöz köthető cégháló ügyében, iratokat, e-maileket, banki adatokat kér be a külföldi társszerveitől – számol be a Magyar Nemzet.

2022. szeptember 16. 17:25
null

A Cseh Katalinhoz köthető céghálózat ügyében adócsalás gyanúja miatt eljáró Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) újabb jogsegélykérelmek kibocsátását kezdeményezte – értesült a Magyar Nemzet –, miután kiértékelték a Prágai Kerületi Ügyészségtől kapott válaszokat. Korábban azért fordult a NAV a cseh hatóságokhoz, mert a vizsgált cégcsoportban egy cseh vállalat neve is felbukkant, így banki adatokat, adóbevallásokat és szerződéseket kértek tőlük.

Dokumentumokat, e-maileket, könyvelési iratokat szeretnének beszerezni

A magyar adóhatóság a litván szerveket azért keresi meg, mert szükségessé vált a céghálóhoz sorolható Holotech Hungary Kft. részére értékesített gépek összeszerelésével megbízott litván állampolgár tanúkihallgatása, ő információkkal tud szolgálni a megbízásával, valamint gépek összeszerelésével kapcsolatban.

Lengyelország esetében pedig egyrészt a Pawama sp zoo lengyel illetékességű cég pénzforgalmi adatainak beszerzése miatt vált szükségessé a jogsegély. Másrészt a Cseh-csoporthoz köthető Pannónia Nyomda Kft. és az Unitech Kft.-vel végzett gazdasági események kapcsán keletkezett dokumentumokat, e-maileket és könyvelési iratokat szeretné a NAV megkapni. 

A Cseh Katalint érintő céghálózat ügyei tavaly kerültek nyilvánosságra, köszönhetően az Anonymus-álarcos alak videóinak. Az adatok arra utaltak, hogy a cégháló tagjai

a működésüket összehangolva, szisztematikus módon pályáztak uniós pénzekre

és nyertek el gyanús körülmények között 4,8 milliárd forintot – írja a lap, amely emlékeztet arra, hogy a NAV szakemberei áttekintették a nagyjából féltucat vállalkozásból álló csoport elmúlt években benyújtott uniós pályázatait. Több esetben azonos volt a cégek székhelye, fióktelepe, ügyvezetője, de nemegyszer egyezés mutatkozott a beszállító személyében és a projekt megvalósításának helyszínében is.

A Közbeszerzési Hatóság is feljelentést tett

A pályázatokban úgynevezett holografikus eszközök, illetve technológiák szerepeltek, az adóhatóság nyomozói azt valószínűsítik, hogy a cégháló tagjai tíz pályázaton teljesen vagy legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt, egy gépre, egy technológiai megoldásra többször is pénzt kérhettek. A Magyar Nemzet szerint ezt a feltételezést támasztja alá, hogy az adóhatóságnál úgy vélik: két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, s több pályázat esetében is azonos számlákat tüntettek fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására.

A lap a Bennfentes.net-re hivatkozva azt írja, már meglévő technológiával pályázhattak Cseh Katalinék, hiszen a portál megvizsgálta a cégcsoportba tartozó svájci vállalatot, amelyről kiderült, már 2013-ban kifejlesztett egy hologramtechnológiát, s a Cseh Katalinhoz köthető Pannónia Nyomda Kft. is hologramos technológiára pályázott, és nyert 68 millió forintot. A pályázati anyagban a Pannónia Nyomda Kft. azt állította,

ez egy teljesen új technológia, amely eddig nem létezett.

Fontos körülmény az is, hogy a Közbeszerzési Hatóság (KH) feljelentést tett a rendőrségen. Szerintük a Cseh-hálózathoz sorolható három vállalkozás úgy hangolta össze magatartását, hogy azzal megszegte a közbeszerzés szabályait és bűncselekményt követhetett el. A feljelentés előzménye az volt, hogy a KH februárban adatokat kért az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, valamint a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH). A két szervezet át is adta a rendelkezésére álló információkat, ezek alapján pedig felmerült, hogy a cégcsoporthoz sorolható Holotech Hungary Kft., a Mondat Kft. és a Fernside Trading Ltd. összejátszott egymással.

Nyitókép: Olvasói fotó, Vácott, a Nádas utca 2. szám alatt házkutatást tartottak tavaly decemberben. A felvétel a Cseh Katalin momentumos politikus cégügyeihez köthető telephely közelében készültek, ahol olvasónk éppen a kutyáját sétáltatta.

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ebalint
2022. szeptember 18. 07:53
Nyomoznak, nyomoznak... Meddig? Az idők végezetéig? Vagy elévülésig. Még nem jött össze annyi, hog letartóztassák, vádat emelhessenek?! A bolgár rima klánja is megúszott eddig mindent....
Lajoss
2022. szeptember 17. 06:49
A Párt öklei mindent beleadnak..eredmény nulla..:)
bagira
2022. szeptember 17. 01:14
Cseh támadással védekezik , 4.8 milliárd forint felvételnél társak kell legyen akik által a nem jogos összeget felmarkolta . Beszélhetne róla kik azok az brüsszeli kapcsok .
Orange79
2022. szeptember 16. 22:46
És ez a nyúlfogú, kancsal ribanc vádolja a kormányt korrupcióval...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!