Semjén: Nem a magyar állam tartozik Iványi egyházának, hanem fordítva!

2023. szeptember 22. 15:39

A kormányfő-helyettes arról tájékoztatta Arató Gergelyt, hogy az evangéliumi testvérközösség a jelentős mértékű állami támogatásokat, személyijövedelemadó-felajánlásokat és a kártérítés jogcímen kifizetett összegeket figyelembe véve 2010-2023 között csaknem 26,5 milliárd forinthoz jutott.

2023. szeptember 22. 15:39

Iványi Gábor évek óta hadban áll a kormánnyal, ám az utóbbi hetekben gyakorlatilag nem telik el nap, hogy ne panaszkodna arra, az állam különböző intézményei ellehetetlenítik az intézményeit. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület (korábban Soros Györgyöt Nobel-békedíjra jelölő) vezetője azt állítja, az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete alapján az állam csak 2016-ig térítette meg azt a kárt, amit egyházi státuszuk jogtalan elvonása okozott, így évente kétmilliárd forint támogatástól esnek el. Eszerint

a magyar állam mintegy 14 milliárd forinttal tartozik nekik, ez majdnem tízszerese annak, amellyel ők adósak az állam felé.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem fizették be az alkalmazottaktól levont járulékokat

Iványi ezzel persze azt is elismerte, ők is tartoznak, hiszen kiderült, nem fizették be az államnak az alkalmazottaiktól levont járulékot.

Az ügyben egyébként a NAV is megszólalt, az adóhatóság a közleményében a minap azt írta, „ha valakinek vélt vagy akár valós követelése van az állammal szemben, akkor azzal nem csökkentheti az adó- vagy járulékfizetési kötelezettségét, különösen úgy nem, hogy a dolgozói bruttó béréből levont társadalombiztosítási járulékot a sajátjaként kezeli, így kárt okozva az alkalmazottainak és azok családtagjainak”. S azzal folytatta, a MET és intézményei 1,5 milliárd forintnyi tartozásának végrehajtását hónapokkal ezelőtt felfüggesztette, azok jelenleg is szünetelnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügy bekerült a parlament falai közé is. Arató Gergely, a DK képviselője, a Gyurcsány-kormány egykori oktatási államtitkára több kérdéssel fordult Semjén Zsolthoz. Az ellenzéki politikus először arra volt kíváncsi, miért nem fizeti meg a kormány a Magyar Evangéliumi Testvérközösségnek a szerinte jogszerűen járó támogatásokat. Válaszában a miniszterelnök-helyettes először is kijavította a honatyát, hogy valójában Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek hívják a szervezetet, majd érdemben is reagált. Azt írta, 

a kormány minden jogszerűen járó támogatást kifizetett és folyamatosan kifizet neki, ezentúl eleget tett az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által korábban kártérítés jogcímen megítélt összegekre vonatkozó kötelezettségének is, 

így jelenleg a kormánynak a MET-tel szemben nincsen semmilyen, akár az EJEB, akár magyar bíróság által jogerősen megítélt, lejárt tartozása. 

Ezt utána a levelében részletesen alá is támasztotta. Azt írta, 2010-2022 között a MET csak a köznevelési intézményei után összességében több mint 15 milliárd forint állami támogatást kapott (ebből közel 14 milliárd forintot 2012-2020 között, tehát az egyházi státuszától „megfosztás” időszakában). A MET köznevelési és szakképzési feladatellátását a kormány idén 1,8 milliárd forinttal támogatta. A MET szociális intézményei után 2012-2022 között 5,4 milliárd forint állami támogatást kapott, 2023-ban ennek mértéke 963 millió forint volt.

A MET tehát közfeladat ellátása kapcsán hozzájut minden, a jogi státuszához (nyilvántartásba vett, majd bejegyzett egyház) rendelt állami támogatáshoz,

azaz nem fordul elő olyan eset, mint a 2002-2010 közötti kormányzati időszakban, amikor – Arató államtitkársága idején – az egyházak számára a közfeladat ellátáshoz kapcsolódó egyes normatív, azaz jogszabályból eredően kötelező támogatásokat nem fizették ki.

Több mint kétmilliárd forintnyi kártérítést kaptak

Semjén arról is tájékoztatja a DK-s politikust, hogy bár Iványi Gábor rendkívül intenzív kommunikációt folytat arról, hogy a MET nem kapta vissza egyházi státuszát, ezek az állítások nélkülözik az igazságot, illetve azt legalábbis elferdítik. Leszögezi: a MET bejegyzett egyház, a bíróság tartja nyilván, s hamisak azok az állítások, amelyek szerint a vallásszabadság hazai szabályozása nem állja ki az alkotmányosság, jogállamiság próbáját.

A 2019-ben hatályba lépő új szabályozást az Alkotmánybíróság vizsgálta, de nem talált a módosított törvényben alaptörvény-ellenes szabályozást. Sőt, európai és egyéb nemzetközi jogalkalmazó intézményektől sem érkezett kritika a módosított szabályozással kapcsolatban. Semjén arra is felhívja Arató figyelmét, hogy a MET jogosult az állampolgárok személyi jövedelemadója 1 százalékának a felajánlására, s a testvérközösség él is ezzel a lehetőséggel, 2023-ban több mint 820 millió forintot kapott ezen a jogcímen. 

Ezt is ajánljuk a témában

A KDNP elnöke kitért arra is, hogy az EJEB 2013. évi ítélete alapján a MET-tel kártérítési egyeztetési tárgyalásokra került sor, amelyek eredményeképpen 2015. június 26-án kártérítési részmegállapodást írtak alá, ennek összege 1 milliárd 245 millió 743 ezer 561 forint. Miután a MET további kárigényt jelzett az EJEB felé, a Bíróság a 2017. április 25-én meghozott ítéletében összesen hárommillió euró kártérítést ítélt meg, amelyet a kormány annak esedékességekor teljesített. Összességében tehát a MET a strasbourgi kártérítési igényeivel összefüggésben (euró-forint akkori árfolyama figyelembe vételével) 2 milliárd 176 millió 441 ezer 61 forint kártérítésben részesült a magyar állam részéről. 

Ezt követően sem az EJEB, sem magyar bíróság nem állapított meg kártérítési kötelezettséget a magyar állam vonatkozásában a MET részére. A kormánynak tehát jelenleg tehát semmilyen tartozása nem áll fenn a MET-tel szemben. 

Mindezeket – a jelentős mértékű állami támogatásokat, személyijövedelemadó-felajánlásokat és a kártérítés jogcímen kifizetett összegeket – figyelembe véve 2010-2023 között a MET mindösszesen közel 26,5 milliárd forinthoz jutott. Erre tekintettel aggódva figyeli Semjén, hogy a MET nem tudja felelősen működtetni intézményeit, és azzal, hogy munkavállalói után nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot, veszélybe sodorja egészségügyi ellátásukat, valamint a nyugdíjukat is. 

Méltatlan és igaztalan

A valóság tehát az, hogy nem a magyar állam tartozik a MET-nek, hanem a MET és szervezetei a magyar államnak, illetve közvetve saját alkalmazottaiknak.

A NAV erre tekintettel rendelt el inkasszót a MET intézményeinek a működtetésére folyósított állami normatív támogatásokra. Ezt a kormány saját hatáskörben nem állíthatja le, ezért azt javasolja, hogy a MET próbáljon megállapodni a NAV-val a részletfizetésben, majd próbálja megoldani a felmerült problémákat. 

Arató megkérdezte azt is, hogy ha a Magyar Evangéliumi Testvérközösség működése megszűnik, a kormány átveszi-e a szervezet feladatait, és ha igen, hány napon belül. Semjén azt írta, 

az államnak értelemszerűen gondoskodni kell a megszűnt közfeladat ellátó intézmények szolgáltatásaiban részesülők (tanulók, ellátottak) ellátásáról.

A DK-s politikus kíváncsi volt arra is, mi az oka annak, hogy hajlandók lennének feláldozni szegény és kiszolgáltatott emberek esélyét egy méltóbb életre. Semjén azt írta, különösen sajnálja, hogy egy ilyen provokatív kérdést egy olyan kormány volt államtitkára tesz fel, amely kormány – éppen Arató aktív közreműködésével – iskolákat, kórházakat zárt be, illetve az egyházi közfeladat ellátóknak még a jogszabályból eredően kötelezően járó támogatásokat sem fizette meg. Mindezek fényében a kérdést méltatlannak és igaztalannak tartja a miniszterelnök-helyettes, egyben önvizsgálat tartását javasolja, végül kéri a válasz szíves tudomásulvételét.

Nyitókép: MTI/Kallos Bea

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsiguMigu
2023. szeptember 23. 05:27
Dögölj meg Iványi, kártékony szardarab vagy. A lopás az megy, meg a sírás, a VIII. kerületet meg ellepték a csövesek.
lájkbajnok
2023. szeptember 22. 18:46
Európa egyetlen nyíltan keresztényüldöző kormánya a magyar.
szarvas-2
2023. szeptember 22. 17:22
Pofátlan zsidó "álpap"-a metodisták,aminek mondja magát-sikitva menekülnek a közeléből.
koronaszepe
2023. szeptember 22. 16:04
Amit a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel csináltok, azt a Teremtő számon fogja kérni rajtatok, ebben biztos vagyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!