Itt a nagy válaszcsapás! Kommunistázza Gulyás Mártont és nagyon furcsákat ír a pedofíliáról az ÉS-ben Kőszeg Ferenc

2023. december 10. 16:30

Kőszeg szerint Gulyás műveletlen, és nem lát bizonyos különbségeket a baloldalon.

2023. december 10. 16:30
Gulyás Márton és Kőszeg Ferenc a Partizánban

Pedofilügyben reagált Gulyás Mártonra az ÉS-ben Kőszeg Ferenc, akivel Gulyás a Partizánban csinált életútinterjút még augusztusban a frissen megjelent gyűjteményes kötetének apropóján, s akinek a pedofíliára vonatkozó megjegyzései nagyot mentek a magyar médiában. 

Helyeselhető-e, hogy egy felnőtt tanár a fiatalkorú diákjaival közösen maszturbál? – kérdezte Gulyás Márton. „Nem tudom. Nem tudom” – válaszolta Kőszeg Ferenc egykori Beszélő-szerkesztő (persze „a pedofiliát eszem ágában sincs támogatni”, tette hozzá).

A Magyar Helsinki Bizottság elhatárolódott egykori alapítójától, Szily László viszont megvédte az idős SZDSZ-est a 444-en, és hatalmas polémia keveredett.

A Gulyás Mártonnal folytatott beszélgetésben szóba kerül a volt SZDSZ-es parlamenti képviselő 2011-ben megjelent cikke, amelyben kijelenti, „az új prüdéria, miután a homoszexualitást már nem illik üldöznie, pedofíliát hörögve vesz üldözőbe minden erotikával átszőtt érzelmi kapcsolatot felnőtt és gyerek között”. Ugyanakkor a 2021-ben, az Átlátszóban megjelent cikkében Kőszeg úgy fogalmaz: „a pedofiliát eszem ágában sincs támogatni”.

Viszont a poliamória (többszerelműség) eszméjét ebben az írásban rokonszenvesnek nevezte.

Kőszeg Ferenc az Élet és Irodalomban most megjelent cikkében Gulyással kapcsolatban leszögezi: „a beszélgetés során egyre világosabbá vált számomra, hogy a politikai nézeteink sokkal távolabb állnak egymástól, mint gondoltam.”

Kőszeg hozzáteszi: a K. történetei című önéletrajzi sorozat egyik fejezetében

a saját gyerekkori pedofil élményeimről írtam”.

Majd elmondja, hogy „a gyerekekkel szembeni erőszakot, a visszaélést a felnőtt hatalmi helyzetével a legaljasabb bűncselekmények közé sorolom, ugyanakkor az érzelmi, 

akár az erotikával átszőtt érzelmi kapcsolatot gyerek és felnőtt között differenciáltan kell megítélni.

 Az erről szóló irodalmi művekre hivatkoztam, mindenekelőtt Babits Timár Virgil fia című regényére, amelynek témája egy szerzetes tanár és egy diák közötti érzelmi kapcsolat.”

„Gulyás Márton sehogy se akart leszállni a témáról, mindenképpen azt szerette volna, ha kijelentem, hogy a pedofília bűncselekmény, a felnőttek közötti homoszexualitás pedig csupán szexuális orientáció, én azonban irtózom az efféle sommás kijelentésektől, és nem mondtam ki a Márton által igényelt mondatokat, alkalmat adva ezzel a jobboldali és sajnos nem csak a jobboldali sajtónak, hogy a pedofília szószólójának állítsanak be” – teszi hozzá az idős liberális értelmiségi.

Ezután Kőszeg jogi fejtegetésekbe kezd, majd a úttörőtábori verésekről és iskolaigazgatói kokik kiosztásáról értekezik, mint olyan dolgokról, amelyekből „nem lett ügy”. Majd visszatér a Partizán műsorvezetőjéhez: „Gulyás Márton baloldali aktivistának mondja magát. A demokratikus ellenzék, amelynek tevékenységében 1971-től kezdve részt vettem, ugyancsak baloldali volt.

Azt képzeltem tehát, hogy nézeteink között áthidalhatatlan ellentétek aligha lehetnek.

Csak arról feledkeztem meg, hogy mi, a kommunista diktatúra demokratikus, liberális ellenzéke, a kommunista uralmat soha, egy pillanatig sem tekintettük baloldalinak. Azt gondoltuk, hogy a baloldal demokratikus, egyenlőségpárti, s így szükségképpen az elnyomottak, a kiszolgáltatottak oldalán áll. Az interjú közben kellett rájönnöm, hogy 

Gulyás Márton, aki feleannyi idős, mint én, részint történelmi ismeretei hiányos volta következtében, nem látja az alapvető különbséget a szabadságpárti baloldal és a kommunista önkényuralom között.”

Majd miután erre példákat hoz, leszögezi: „megerősödött bennem a meggyőződés, hogy Gulyás Mártonnak erről az örök baloldalról nincs tudomása. Arról a baloldaliságról, amely kívül áll a baloldali pártok taktikai húzásain.”

Végül a cikk a kommunizmus munkanélküliekkel szembeni kegyetlenségének taglalásával zárul, miszerint a „közveszélyes munkakerülőket” úgy dolgoztatták, hogy szállásuk a börtön volt.

Kőszeg levonja a következtetést: „Gulyás Márton újra meg újra vitába keveredett velem. Nem értette, hogy az épp csak formálódni kezdő demokratikus ellenzék miért veszi rossz néven, hogy az amerikai polgárjogi harcos bírósági felmentése után sorra felkeresi a kommunista vezetőket, és köszönetet mond nekik a felmentéséért. Olyan diktátoroknak, akik a saját országukban nyomban börtönbe záratják azokat, akik azt képzelik, hogy vannak emberi jogaik.  Azzal, hogy a létező szocializmusban a sajtó a lógós, lusta munkavállalókat tette felelőssé a munkanélküliségért, nem volt tisztában. Arról pedig, hogy a szocialista Magyarországon börtönbe lehetett zárni embereket pusztán azért, mert nem volt munkájuk, ráadásul, hogy ezt az újmódi büntetést a bérek leszorítására használták fel, mit sem tudott.

Baloldali aktivista? – töprengtem, amikor hazaértem.”

Kőszeg Ferenc (Budapest, 1939) magyar szerkesztő, tanár, politikus. Az ELTE magyar szakán végzett. 1957-ben röpcédula-terjesztés miatt letartóztatták, két hónapig volt vizsgálati fogságban. 1970-ben csatlakozott a szerveződő „demokratikus ellenzékhez”, részt vett a szamizdatok szerkesztésében, terjesztésében. 1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd a Szabad Demokraták Szövetsége alapítója volt, 1990 és 1998 között az SZDSZ országgyűlési képviselője. 1989-ban a Magyar Helsinki Bizottság egyik megalapítója, majd első elnöke. Kötetei: Lehetőségek kényszere. Publicisztikai írások, cikkek (2000); K. történetei (2009); Múltunk vége (2011).

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2024. február 12. 17:42
Ja,mindenki műveletlen,az egész világ.Csak ez getnya,na ez igen.Ez azután már valaki.
Gullwing
2023. december 11. 11:13
„a beszélgetés során egyre világosabbá vált számomra, hogy a politikai nézeteink sokkal távolabb állnak egymástól, mint gondoltam.” Félelmetes hogy milyen alja alakok ezek, simán szájonfossák a FAJTATÁRSAT ha úgy áll érdekükben. Mert egy az alom mindkettőnél....
Szekértábor
2023. december 11. 10:42
Nagyot csalódtam Kőszegben. 1993-ban. Mentségemre szóljon, akkor még könnyen befolyásolható főiskolás voltam. Azóta nem érdekel.
Vonyisz
2023. december 11. 10:03
A partizános interjúban sikerült a leglényegtelenebbet kiemelnie a sajtónak, Marci gusztustalankodása átcsapott egy SS kihallgatószti stílusba. S így az esély, hogy kapjunk egy szubjektív töri órát, s valamit tanulhatunk, huss a semmibe. Ezt a mocsarat a Mandi csak tovább dagonyázta. Feri bá pedig örülök, hogy rádöbbent, hogy nem olyan vicces önként kivégzésre jelentkezni Marcihoz, aki ügyész-bíró-végrehajtó egyszemélyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!