Helyek, ahol nem kell félnünk a sötét utcákon – ezek a világ legbiztonságosabb városai

2024. március 27. 09:27

Magyarország és Budapest több ranglistán is előkelő helyen végzett.

2024. március 27. 09:27

Nyitókép illusztráció. Fotó: JESHOOTS-com/Pixabay. Belső kép: dimitrisvetsikas1969/Pixabay

A Berkshire Hathaway Travel Protection 2023 szeptemberében egy terjedelmes listát közölt a világ legbiztonságosabbnak tartott városairól. Az utazási portál emlékeztetett, hogy az elmúlt négy évben mindig összeállították a világ legbiztonságosabb, utazásra ajánlott városainak listáját. Azóta sok minden átalakult a turisztika világában, de a világ legbiztonságosabb városainak sorában alig tapasztalható változás.

Képünk illusztráció. Fotó: dimitrisvetsikas1969/Pixabay

Globális Békeindex: Magyarország az élmezőnyben

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt még tavaly, Magyarország nagyon jó helyezést ért el egy fontos listán. 

A Globális Békeindex szerint hazánk a világ egyik legbiztonságosabb országa. 

A 163 országot értékelő listán Izland, Dánia és Írország áll a dobogón, az utolsó három helyen pedig Szíria, Jemen és Afganisztán.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarországot a készítők az előkelő 18. helyre sorolták, ezzel olyan országokat előz meg, mint Ausztrália, Norvégia, Spanyolország, Olaszország, Nagy-Britannia, illetve a V4-ek közül Szlovákiát és Lengyelországot is.

Csökkent a gyilkosságok és a balesetek száma is

Azt, hogy mennyire biztonságos hely Magyarország, azt a rendőrség ugyancsak 2023-as jelentése is megerősítette. Töreki Sándor vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes a Duna TV Kékfény című műsorában arról beszélt, hogy tavaly a bűncselekmények száma kevéssel 167 ezer felett volt, ami 4 százalékkal több, mint 2022-ben volt. 

„Ezek az adatok is azt mutatják, hogy egy stabil közbiztonsággal találkozhattak a magyar emberek az ország területén, és (...) a nyomozás-eredményességi mutatóink is javultak” –mondta.

A statisztika szerint a nyomozás-eredményesség évek óta 70 százalék körül van, tavaly 0,2 százalékponttal emelkedett. Mindezek mellett csökkent a gyilkosságok és a balesetek száma is.

A béke szigete

A hír kapcsán külön érdekesség, hogy az október 7-i Hamász-terror és az azt követő szélsőséges európai reakciók után több olyan cikk is megjelent, amely arról szólt, hogy Magyarországot egyre többen gondolják Nyugaton a béke szigetének. A National Interest hasábjain Michael O’Shea úgy fogalmazott, hogy 

Budapest az egyetlen olyan nagy európai főváros, amely megérdemli a zsidók számára biztonságos jelzőt.

A szerző arra is kitért egy korábbi X-bejegyzésében, hogy az ország régóta hivatalban lévő miniszterelnöke, Orbán Viktor határozza meg a politikát a zsidó néphez és Izraelhez való kötődésben. „Magyarországon NEM lesznek terrorizmuspárti tüntetések!” – húzta alá O’Shea.

Orbán Viktor: Magyarországot tisztelik az Egyesült Államokban

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Orbán Viktor március elején exkluzív interjút adott az M1 csatornának. A miniszterelnök beszélt az amerikai útjáról és a Donald Trumpnál tett látogatásáról. 

A kormányfő szerint napjainkban úgy tekintenek Amerikából Magyarországra, mint egy különleges helyre, amely a liberális Európában egy konzervatív sziget. „Nekünk ma azért van nagy tekintélyünk Amerikában, mert mi megcsináltunk olyan dolgokat, amik ők is szeretnének, csak nem megy” – tette hozzá.

A miniszterelnök példaként a közbiztonságot említetette, mint mondta Magyarországot azért tisztelik ma az Egyesült Államokban, mert ez Európa legbiztonságosabb országa. „Mert itt nem a rendőrök ellen beszélnek, mint Amerikában, nem a bűnözőknek, hanem az áldozatoknak a jogairól beszélnek” – jegyezte meg Orbán Viktor.
 

Nőknek és turistáknak való vidék

De a magyar főváros nemcsak a zsidóság számára biztonságos. A WayAwey utazásszervező honlap elemzése szerint 

Budapest a világ harmadik legbiztonságosabb városa a nők számára (is – a szerk.)

 – közölte a Time Out cikke alapján a Metropol.

A lap ismertette, hogy a dobogós helyezést elérő Budapestet csak Izland fővárosa, Reykjavík, valamint Puerto Rico fővárosa, San Juan tudta megelőzni. A negyedik és ötödik helyen Szingapúr és Madrid szerepelnek, ami azt jelenti, hogy az EU-s városok közül Budapest lett a legbiztonságosabb. A magyar fővárossal rendszeresen párhuzamba állított Bécs csak a 16. helyezést tudta elérni. 

Az összeállításban kitértek arra is, hogy a WayAway több mint kétszáz várost vizsgált meg a biztonság szempontjából, hogy segítse utazásuk megtervezésében a hölgyeket. 

Nemcsak erkölcsi okokból érdemes a női utazók biztonságérzetét növelni, hanem gazdasági szempontokból is 

– azok az úti célok és utazási szolgáltatók, amelyek a női utazóknak biztonsági garanciát tudnak nyújtani, növelni tudják eladásaikat és népszerűségüket egy olyan közönség körében, amely a világ felét teszik ki”  – jelentette ki Janis Dzenis, a WayAway kommunikációs igazgatója a 30 várost tartalmazó listáról.

A teljes listát ITT tekintheti meg.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. március 27. 15:24
Izland, Dánia és Írország áll a dobogón ---ok. Izlandon folyik a láva ezért nem kell félni... Dániában meg valami bűzlik De nem kell félni Koppenhágában a koránégetés megbosszúló moham dánoktől... Írországban Belfasti robbantgatás nem veszélyes a turistákra, csak az angolokra...
453682
2024. március 27. 12:33
Már megint a "zsidó békesziget" mantra? Nem reklámoznám ezt ennyire, mert könnyen terrortámadások helyszíne lehetünk és gyorsan megváltozik a békesziget image.
Johogy
2024. március 27. 12:22
Csak a zsidoknak veszleyes, tudjuk-tudjuk.
zatoicsi
2024. március 27. 11:54
Karigeri a kurva anyád!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!