A baloldal népszavazási kezdeményezése tovább mélyítette a törésvonalakat az ellenzéki térfélen – elemzők a Mandinernek

2022. augusztus 09. 18:01

Ujhelyi István és Gyöngyösi Márton kezdeményezése ellopta a showt a baloldal rendkívüli ülésnapjától, de csak a meglévő törésvonalakat mélyítette, és rávilágított a teljes alkalmatlanságra az ellenzéki térfélen.

2022. augusztus 09. 18:01
null

Mint arról korábban beszámoltunk, „káosz uralkodik a baloldalon”. Legalábbis az Igazságügyi Minisztérium szerint. A tárca ezt annak nyomán közölte, hogy hamar kiderült, Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő mégsem indít népszavazást hazánk uniós tagságának megerősítéséről. Sőt, ebből komoly vita kerekedett az ellenzéki pártok között, miközben a Jobbik benyújtotta kezdeményezését ugyanerről a kérdésről. Vagyis arról, hogy az Országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból való kilépéséhez vezethet.

Ellenzéki hercehurca lett az ötletből

A népszavazási tervet az ellenzék táborában azonban elutasítóan fogadták,

Ujhelyi visszakozott

Sőt, szerintük egyenesen kontraproduktív lehet. Ujhelyi István végül, „az ellenzék megosztottságára” hivatkozva visszavonta kezdeményezését. Lapunk is megírta: a politikus döntésének indoklásában arra is hivatkozott, hogy hétfőn reggel a Jobbik őt beelőzve már be is adta népszavazási kezdeményezését, és Gyöngyösi Márton elnök szerint ezt nem is tervezik visszavonni. Ezt követően a szocialista politikus reagált az őt ért vádakra is.

– írta Tibi atya kapcsolódó posztja alatt az MSZP képviselője.

Így vélekednek az ellenzéki térfélén a referendumról

Az Index keddi írásában összeszedte az egyes ellenzéki pártok reakcióit a kialakult helyzetre, illetve az MSZP-s politikus kezdeményezésére.

A DK szerint felelőtlenség

A Demokratikus Koalíció a lap kérdésére leszögezte, szerintük a magyar emberek 70 százaléka támogatja Magyarország uniós tagságát, „ezt megerősíteni nem kell, ez így is az egyik legmagasabb arány egész Európában”, ezért a DK nem támogatja a referendumot.

LMP: ez most irreleváns és átgondolatlan

Az Index az LMP-t is megkérdezte, támogatják-e a kezdeményezést. A párt válasza szerint az uniós tagságról szóló népszavazási javaslat a jelen helyzetben irreleváns, felelőtlen és átgondolatlan. Hozzátették azt is, Magyarország helye az Európai Unióban van, „az ellenzéki pártok feladata pedig az, hogy létező problémákra kínáljanak megoldási javaslatokat, és nem az, hogy politikai siker reményében újakat kreáljanak”.

A Párbeszéd szerint sem kérdés az uniós tagság

A Párbeszéd Indexnek adott válaszában ugyancsak világossá tette, hogy „Magyarország uniós tagsága nem kérdés, mivel – a közvélemény-kutatások szerint – a választókorú népesség elsöprő többsége támogatja azt”.

Még a Mi Hazánk sem támogatja a referendumot

A lap a Mi Hazánktól azt a választ kapta, hogy a párt nem támogatja a Jobbik népszavazási kezdeményezését, mert szerintük „uniós szinten akkora a baj, és olyan súlyos gazdasági és energiaválság fenyegeti az Európai Uniót, amely során az is felmerült, hogy meg kell osztani a tagállamoknak az energiahordozóikat, így Magyarország a jelenleginél is rosszabb helyzetbe kerülhet”.

A Mi Hazánk szerint „ezért szeretné a baloldal most, a jelenleginél is nagyobb baj megérkezése előtt hazánkat egy ilyen hamis szavazással újra az unióhoz láncolni, amihez mi természetesen nem fogunk asszisztálni”.

Elemzőket kérdeztünk

Ujhelyi István visszavont, Gyöngyösi Márton benyújtott népszavazási kezdeményezése kapcsán lapunk szakértőkhöz fordult. Megpróbáltunk utánajárni, mi lehet valójában az ellenzéki térfelet láthatóan megosztó kezdeményezés mögött, valamint annak is, hogy egy új törésről lehet-e szó az ellenzék soraiban.

„Ujhelyi és Gyöngyösi ellopta a showt a baloldal rendkívüli ülésnapjától”

Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint

Ujhelyi István és Gyöngyösi Márton kezdeményezése ellopta a showt a baloldal rendkívüli ülésnapjától, de nem okozott újabb törésvonalat, csupán az eddigit mélyítette el.

Lapunk kérdése válaszolva Kiszelly Zoltán elemző rámutatott: „fontos hangsúlyozni, hogy Ujhelyi István és Gyöngyösi Márton kezdeményezése teljesen ellopta a showt a baloldal által összehívott rendkívüli, baloldali ülésnaptól, hiszen teljesen elsöpörte azt a 6 témát, amit a baloldal be akart hozni az ülésnapra”. „És látszik, hogy azóta is ez a téma foglalkoztatja a közvéleményt és nem az a hat javaslat, amit a bukott baloldal tett” – tette hozzá.

Az ellenzéki térfél viszonyairól szólva az elemző aláhúzta azt is:

Különbséget kell tennünk ugyanis a baloldal hat pártja, és az ellenzék (amelybe a Mi Hazánk, a Kutyapárt és mások is tartoznak) között” – fejtette ki az elemző. Mint mondta: arra készülnek, hogy a Jobbik-árvákat tavasszal begyűjtsék, majd előbb a baloldal, idővel pedig az egész ellenzék legerősebb pártja legyenek. Ez nem változott és az sem, hogy a DK-nak a baloldalon a Momentum (hiszen a párt van hozzájuk a legközelebb támogatottságban), az ellenzéki oldalon pedig a Mi Hazánk a fő riválisa.

A szakértő emlékeztetett: a Századvég legutóbbi mérésében 25 százalékra tette az egész baloldal támogatottságát (ez 10 százalékkal kevesebb, mint a választáson). Vagyis az ellenzéki térfélen egy kis szelet tortát, egy csökkenő méretű tortaszeletet akarnak újraszabdalni.

De ez nem egy újabb törés, hanem a meglévő újabb fejezete, amelyben a kisebb pártok próbálják javítani alkupozícióikat a baloldalon belül.

Ha cinikusan szeretnénk fogalmazni, tehát azt is mondhatnánk, hogy Ujhelyi István és Gyöngyösi Márton javaslata inkább a megerősíteni kívánt EP-mandátumukról szól – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

„Tökéletes alkalmatlanság látszik a baloldalon”

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója az Jobbik által benyújtott kezdeményezés kapcsán rámutatott: nem ördögtől való népszavazást kezdeményezni. Az elemző felidézte: láttuk, hogy a jobboldalnak, a Fidesznek ez többször sikerült is, akár kormányzati, akár ellenzéki időszakáról beszélünk. Fontos kérdésekről volt szó, amely kapcsán sokan nyilvánítottak véleményt, és ez politikai következményekkel is járt és politikai döntések is születtek belőle.

Ehhez képest azt látjuk, hogy

Az elemző felidézte: a választási vereség az eredetileg is széttagolt ellenzéket még tovább tagolta, valamint újabb kihívóként még a Mi Hazánk is megjelent az ellenzéki pártok számára. „Hiszen a Mi Hazánk a valódi kihívást nem a kormánnyal szemben, hanem összes többi ellenzéki párttal szemben testesíti meg, nekik van félnivalójuk” – mutatott rá Boros Bánk Levente.

a politikai uborkaszezon kellős közepén. Lehet, hogy előbb cselekednek, mint ahogy gondolkodnak.”

Ez is egy politikai hiba, amely azt mutatja, hogy az ellenzéki oldalról az innováció már kiveszett, a tehetséges első vonalas politikusok is kiveszni látszanak, de a háttértámogatás, és a szakértői bázisuk is megfogyatkozott” – tette hozzá az elemző. Mint fogalmazott:

***

Ujhelyi mégsem indít népszavazást hazánk uniós tagságának megerősítéséről

„Fiókban hagyom a népszavazási kérdésemet az ellenzék megosztottsága miatt” – írta a szocialista politikus. Bővebben is érdekel!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. augusztus 09. 23:37
"Ujhelyi István és Gyöngyösi Márton kezdeményezése ellopta a showt a baloldal rendkívüli ülésnapjától, de csak a meglévő törésvonalakat mélyítette, és rávilágított a teljes alkalmatlanságra az ellenzéki térfélen." -hát, ha így akarjátok lereagálni a történteket, ám tegyétek! Ezzel szemben úgy vélem látni, hogy az ellenséges ellenzék megtalálta a boltív zárókövét, és elkezdte feszegetni! Megtalálták a kormányzat gyenge pontját, a brüsszeli liberális őrülettel történő szervilis együttműködést, Magyarország kiárusítását, kiszolgáltatását Brüsszel liberális hiénáinak... -ami tulajdonképpen az ellenzék programja, követelése volt, és követelése ma is! Gyűlöletük olyan végtelen Orbán Viktorral szemben, hogy tényleg kinyitották Pandóra szelencéjét... A következmények kiszámíthatatlanok, azaz semmi jót nem ígér a magyarság számára... -nem is boncolgatom, nem idézem be...
NETUDKI
2022. augusztus 09. 21:40
Figyelj gombócartúr ......... megint úgy jártál mint az egyszeri kofa a piacon .......... először fingottál , aztán néztél körül , hogy ki hallotta .
Lion
2022. augusztus 09. 20:52
Újhülye maradt Újhülye - persze jól él belőle.
feketeviraag
2022. augusztus 09. 20:19
A lényeg: a törésvonalak mélyülnek, az alkalmatlanság teljes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!