Kocsis Máté, futballnacionalizmus Erdélyben, Irak, Kassai Viktor és Art-ravaló – megjelent a Mandiner hetilap!

2023. április 13. 08:20

Mit gondol Kocsis Máté a svédek NATO-csatlakozásáról? Mi is valójában a mentelmi jog? Interjú Panyi Miklóssal, magyar vállalkozások helyzete és Gianni Annoni az etikettről – itt a Mandiner hetilap!

2023. április 13. 08:20
null

Nemzeti érdek a külföldi befolyásszerzési kísérletek megfékezése – mondja Kocsis Máté. Tényleg összeveszett a kormány és a Fidesz-frakció a témában? Hogyan változik a pártfinanszírozási szabályozás? Miért nem támadják erősebben Putyint? Ezen a héten címlapos interjút olvashatnak lapunkban a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjével.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Szalai Zoltán főszerkesztőnk írja: „A Twitteren élő woke-aktivisták néhány óra alatt darabokra tudják szedni a másként gondolkodókat, s rövid úton csatlakozik hozzájuk a fősodratú média”

Közélet 

Egymást érik mostanság a politikusok mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló ügyek. Mi is ez a jogintézmény, kit illet meg, és miért? Közélet rovatunk összeállításában bemutatjuk, ahogyan azt is, milyen mentelmi ügyek vannak napirenden a parlamentben.

A magyar kormány az egyetlen Európában, amely a realista álláspontot képviseli a háború kapcsán – véli Panyi Miklós. Lemondott-e a Fidesz Budapestről? Miért nem sikerült még megegyezni az uniós forrásokról? Interjút olvashatnak a Miniszterelnökség újonnan kinevezett miniszterhelyettesével.

Lánczi András a tanult műveletlenségről írt véleménycikkében, Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója pedig hangsúlyozza: „ahogy a világunk egyre nagyobb bajba jut, egyre többen ismerik fel, hogy a baloldal tévútra vezette őket” .

Külhon & Külföld

A román szurkolók által Sepsiben szétvert mosdó csupán a jéghegy csúcsa: külhon rovatunkban a késelésektől az ostoba feliratokig megnéztük, hogyan alakult a futballnacionalizmus az erdélyi végeken, ahol az is magyar, aki nem az.

Külföld rovatunkban a háborúk utáni Szíriáról és Irakról olvashatnak.

„A francia kormánynak alkotmányos joga van áterőltetni akár kisebbségből is egy-egy javaslatot – az elégedetlenség azonban tovább forrong” – írja véleménycikkében Leimeiszter Barnabás.

Makronóm & Sport

A mostani kamatkörnyezetben tisztán piaci alapon gyakorlatilag kigazdálkodhatatlan a vállalkozások finanszírozása. Az államilag támogatott forrásoknak köszönhetően azonban Magyarországon 2021-hez képest tovább javult a külső forrásbevonás lehetősége – a részletekről makronóm rovatunkban írtunk.

Kassai Viktor 2022. február 1-jétől az orosz után a bolgár futballbírók szakmai vezetését látja el. A közelmúltban Szófiában lezajlott játékvezetői továbbképzésen kaptuk mikrofonvégre, hogy szakmai kihívásokról és a hazatérés lehetőségéről is kérdezzük az utóbbi idők legjobb magyar játékvezetőjét.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Nicholas Spencer: Magisteria – The Entangled Histories of Science and Religion című könyvét ajánlja.

„Szövetségre kell lépnie nemcsak a katolikus egyházfőnek és hazánknak, de minden hívő vagy kereső embernek, minden életigenlő európai polgárnak”– írja Máthé Zsusza jegyzetében.

Áttöréserejű eredmények születtek az ősi magyarok kutatásaiban az utóbbi években – de hogyan hatott a feltárásokra az eleink nyomai fölött is dübörgő orosz–ukrán háború? Türk Attila régészt kérdeztük történelem kisrovatunkban.

Gasztró rovatunkban Gianni Annoni írt az örök érvényű etikettről.

Tanulnak egymástól, egymásról. Összeadják a kreatív energiájukat, és létrehoznak valami újat, előremutatót, hosszú távon is kitartót. Az Art-ravaló szocioművészeti program ötödik éve segíti azokat a fiatal felnőtteket, akik családi-társadalmi védőháló nélkül kénytelenek boldogulni az életben – riportunkat élet rovatunkban találják.

A héten a Csonytváry kiállítást ajánljuk, a tárcát Hegyi Zoltán írta.

„Magyarország, Szlovénia és Ausztria határvidékén sokfelé érezzük úgy, hogy lemegyünk a térképről. És ez jó érzés. Távol Budapest (Bécs, Brüsszel satöbbi) valóságától itt saját történelmüket, történeteiket élő közösségeket találunk” – írja a lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Rajcsányi Gellért.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
őrnagyőrnagy
2023. április 13. 09:53
Kicsit túltoljátok ezt az amerikautálatot és ez vissza fog ütni a Fidesz körökben is! Lehet, hogy most az USA nem a legjobb barátunk, főleg nem a demokraták, és lehet, kell is kritizálni a külpolitikáját, a woke-ot, a háborús szerepvállalását - de nem az ellenségünk! Kicsit gyorsan feledésbe merültek a csodálatos szovjet idők, és benne az orosz "barátok": aki azt megélte és nem volt komcsi, sosem sírja vissza az orosz időket, és tudja, hogy a legrosszabb Amerika is jobb a legjobb orosz világnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!