Sohasem ült még ilyen sok újságíró börtönben

2021. december 16. 08:21

Ugyanakkor húsz éve nem volt ilyen alacsony a meggyilkolt újságírók száma: idén 46 embert öltek meg.

2021. december 16. 08:21
null

Sohasem ült még olyan sok újságíró börtönben, mint az idén: a média 488 munkatársa van rács mögött szerte a világon, ami 20 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest – írta éves összegzésében a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő szervezet csütörtökön.

A bebörtönzések nagy része három ország számlájára írható

Ugyanakkor húsz éve nem volt ilyen alacsony a meggyilkolt újságírók száma: idén 46 embert öltek meg, mert a munkájukat végezték. A Riporterek Határok Nélkül 1995 óta teszi közzé a bebörtönzött és meggyilkolt újságírók számát.

„Az önkényes őrizetbe vételek rendkívüli megnövekedésének nagy része három ország számlájára írható, amelyeknek kormányai közömbösek állampolgáraik demokrácia iránti vágyával szemben” – írta a szervezet a sajtószabadságról készült éves jelentésében Fehéroroszországra, Mianmarra és Kínára célozva.

Mianmarban, ahol a hadsereg február 1-jén puccsal átvette a hatalmat, jelenleg 53 újságíró ül börtönben, míg tavaly csak ketten voltak rács mögött. Fehéroroszországban, ahol Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök 2020 augusztusában újabb mandátumot szerzett vitatott körülmények között, 32 újságírót csuktak le. Tavaly hét volt a számuk.

Sohasem ült még ennyi női újságíró börtönben

Kína, amely az elmúlt időszakban megerősítette befolyását Hongkongban, a nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva legalább tíz újságírót vett őrizetbe. Hongkong különleges státusának köszönhetően a sajtószabadság iskolapéldája volt a térségben, egészen mostanáig – jegyezte meg a szervezet.

A Riporterek Határok Nélkül jelezte: sohasem ült még ennyi női újságíró börtönben, mint 2021-ben. Számuk a tavalyihoz képest harmadával nőtt. Bár a média őrizetbe vett munkatársainak túlnyomó többsége (87,7 százaléka) továbbra is férfi, Fehéroroszországban például többségében női újságírók vannak rács mögött.

A legtöbb újságírót Kínában (127), Mianmarban (53), Vietnamban (43), Fehéroroszországban (32) és Szaúd-Arábiában (32) vetették börtönbe.

(MTI) 

A nyitókép illusztráció: police.hu

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PGuszti
2021. december 17. 14:08
"Bár a média őrizetbe vett munkatársainak túlnyomó többsége (87,7 százaléka) továbbra is férfi, Fehéroroszországban például többségében női újságírók vannak rács mögött." Végre valahol kezd teret nyerni az egyenjoguság. Természetesen kérdés marad, miért nem csuknak le a világon egy transznemű újságírót sem?
az ember
2021. december 16. 22:25
Azok ülnek börtönben, akik bűnözők. Gusztustalan ez az állandó bűnözőmentegetés.
Búvár Kund
2021. december 16. 11:32
Az újságírókból érinthetetlen "szent tehén" lett, miközben a legtöbbjük egy aljas politikai aktivista aki "függetlenobjektívnak" állítja magát! Pedig annyi közük van már a függetlenséghez meg az újságíráshoz, mint Fekete Lacinak a legmélyebb filozófiához!
istvanpeter
2021. december 16. 11:25
A médiával kapcsolatosan az a legfőbb gond, hogy abszolút tévesen kinevezték magukat hatalmi ágnak és így a tényleges népakarattal gyakran konfliktusba kerülnek. Pedig eredetileg csak az lett volna a média funkciója és feladata, hogy bontatlan csomagolásban forgalmazza az információkat. Ugyebár a valódi demokráciában nincsenek hatalmi ágak, mert a hatalom egy és oszthatatlan, aminek a kizárólagos birtokosa és tulajdonosa maga a nép, aki az általa választott tisztségviselők és képviselők útján gyakorolja a hatalmát. Ehhez képest, még a média sem szólhat bele a hatalomgyakorlásba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!