Május végétől finomabb lesz a csokoládé, valós akciók jönnek

2022. május 27. 08:53

Május 28-ától él például a termékek minősége kapcsán észlelhető kettős mérce régóta várt tilalma. Úgyszintén tilossá válik a kereskedők fogyasztókat megtévesztő trükközése az akciók árszabása kapcsán.

2022. május 27. 08:53
null

Csurgai-Horváth Gergely írása.

 

Több fogyasztóvédelmi jogszabálymódosítás lép hatályba 2022. május 28-tól hazánkban. Ennek révén tovább erősödnek a már most is igen kiterjedt fogyasztói jogosultságok. A legfontosabb változások: tovább bővül az olyan tisztességtelennek tekintett kereskedelmi gyakorlatok listája, s szigorodnak az árcsökkentésre vonatkozó szabályok is.

Az új árrendelet

Május utolsó szombatján lépnek hatályba az akciós árak feltüntetésének új szabályai. Ezek célja annak megakadályozása, hogy a kereskedők fogyasztókkal szemben megtévesztő árcsökkentéseket alkalmazzanak. Ez eddig bevett gyakorlatnak számított: egyes kereskedők az akciók előtt rövid időre megemelték az árakat, így tévesztve meg fogyasztóikat az árengedmény tényleges mértékével kapcsolatban.

Az új szabályok szerint a kereskedőknek árcsökkentés bejelentése esetén meg kell jelölniük a korábbi árat. 

A „korábbi ár” az új szabályozás értelmében a kereskedő által az árcsökkentést megelőző legalább 30 napos időszakban alkalmazott árat jelenti. Az akció mértékét ezután tehát csak a korábbi 30 napos időszakban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest lehet feltüntetni. 

Vége tehát az olyan gyakorlatoknak, amelyek során egy terméket az akció előtt rövid időre feláraznak, majd pedig a leértékelést ehhez a rövid ideig alkalmazott magasabb árhoz képest tüntetik fel. Megjegyzendő: az olyan új termékek leértékelése esetén, amelyek 30 napnál rövidebb ideje vannak forgalomban a korábbi árra vonatkozó fenti szabályok 30 nap helyett 15 napra rövidülnek. 

Romlandó vagy minőségüket rövid ideig megőrző termékre, azaz jellemzően bizonyos élelmiszerekre egyáltalán nem vonatkoznak ezek a szabályok. Fontos az is, hogy az új szabályokat csupán fogyasztóknak eladásra kínált termékek esetén kell alkalmazni, a szolgáltatásokra nem. A rendelethez készített részletes útmutató itt érhető el.

Tovább bővül a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok feketelistája

További különösen fontos változás a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény módosítása. Az új rendelkezések alapján a több kereskedő ajánlatait összesítő online piactereknek vagy ár-összehasonlító weboldalaknak 

tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a keresések eredményeként megjelenő találatok rangsorolásának fő paramétereiről. 

A találatok megjelenítése során továbbá egyértelműen meg kell különböztetni a fizetett hirdetéseket az úgynevezett organikus, magyarán olyan találatoktól amelyek kiemelt elhelyezéséért a kereskedő nem fizet. 

Korábbi lesújtó tapasztalatok alapján lépéseket kell tenniük a fogyasztói értékelések monitorozására is, annak érdekében, hogy a különböző fogyasztói értékelések valóban fogyasztóktól származzanak. Ennek a módosításnak a hatterében többek között az áll, hogy az Európai Bizottság a 26 tagállam, Izland és Norvégia fogyasztóvédelmi hatóságaival együtt 223 fontos weboldal működését vizsgálta meg.

A razzia a 2021-es évre vonatkozott, s azt az eredményt hozta, hogy 223 weboldalból 144 működik az uralkodó jogszabályokkal ellentétesen. E jogellenesség főleg abban áll, hogy a weboldalak nem tesznek meg mindent abban érdekében, hogy a fogyasztók megbízható információ birtokában hozhassanak döntést. Ez azért probléma, mert például a nyaralásszervezés estében a fogyasztók 71 százaléka hagyatkozik fogyasztói visszajelzésekre. Ehhez képest

nem bizonyos például, hogy a jogellenesen működő weboldalakon olyan fogyasztóktól látható visszajelzés, akik ténylegesen igénybe vették az adott szolgáltatást. 

A továbbiakban a webshopoknak tartózkodniuk kell mások megbízásától valótlan fogyasztói értékelések feltüntetésére. Ezek a gyakorlatok minden további mérlegelés nélkül tisztességtelennek minősülhetnek és szankciókat vonhatnak maguk után.

Kevesebb „mobilos mutyi”

További fontos változás, hogy okos eszközök, mint például egy mobiltelefon esetében a kereskedőnek, illetve 

a gyártónak tájékoztatnia kell a fogyasztót arról, hogy a termék korlátozott élettartammal készült. 

Ez alapján tisztességtelen gyakorlatnak minősülhet az is, ha a gyártó nem tájékoztatja a fogyasztót, hogy egy régebbi készülék működőképessége csökkenhet például egy szoftverfrissítés után. Erre azért volt szükség mert számos esetben a fogyasztók azzal találkozhattak, hogy az általuk vásárolt terméket a gyártó szándékosan úgy tervezte, hogy az egy bizonyos idő elteltével elavulttá váljon.

Csokoládé a Lajtán innen, és túl…

Bizonyára sokan tapasztalhatták, hogy például az Ausztriában vásárolt öblítő sűrűbb, ezért kisebb adaggal is el lehet érni ugyanazt a hatást a mosás során, de feltűnhetett az is, hogy a Milka csokoládé valahogy finomabb, ha a Lajtán túlról szerezzük be. Ez most megváltozik: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz 

szombattól szankcionálható a kettős minőségű termékek forgalmazása is. 

Elvileg az a szabály, hogy egy árut egy Európai Uniós tagállamban úgy kell forgalmazni, hogy az minőség és a használati érték szempontjából megegyezzen más tagállamokban forgalmazott áruval. Ennek ellenére azonban az áruk összetételében vagy jellemzőiben jelentős eltérések vannak. 

2017-ben Magyarország az elsők között kezdeményezte a közös fellépést ezzel a káros gyakorlattal szemben. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavalyi laborvizsgálatán ellenőrzött

120 termékpár mintegy harmadánál a külföldi változatban több, illetve eltérő a hatóanyag, vagy a csomagoláson bővebb a tájékoztatás.

Az erőfeszítések pedig úgy tűnik révbe értek és az új szabályok véget vethetnek például a magyar fogyasztók ilyen jellegű hátrányos megkülönböztetésének. A szabályokat be nem tartó vállalkozások árbevételük 5 százalékáig terjedő bírsággal sújthatók. A bírság összege multicégek esetében pedig akár 500 millió forint is lehet.

A 2019. november 27-én elfogadott az uniós fogyasztóvédelmi szabályok hatékonyabb végrehajtásáról és korszerűsítéséről szóló 2019/2161. számú európai parlamenti és tanácsi irányelv („Omnibusz-irányelv”) célja, hogy az uniós fogyasztóvédelmi jogokat fokozottan érvényre juttassa, illetve fellépjen a növekvő számú jogsértésekkel szemben. Az irányelv a piaci fejlemények, illetve a digitalizáció előretörése tükrében korszerűsíti az Európa szerte alkalmazandó fogyasztóvédelmi szabályokat.

Kép: Budapest, 2022. március 8.A németországi székhelyű Müller Drogéria Magyarországon is jelenlévő üzletlánc egyik boltjának részlete, az egykori Sajtópalota (Hírlapkiadó Vállalat székháza) helyén épült és 2011-ben megnyílt Europeum Bevásárlóközpontban.MTVA/Bizományosi: Róka László

A szerző a Mathias Corvinus Collegium (MCC) PhD Program kutatója, az Európai Tanulmányok Műhely munkatársa.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2022. június 05. 16:02
Akkor nekem biztos pechem volt, hogy az összes (kb. 20 db) Coopban, ahol jártam, mindenütt rengeteg külföldi áru, szutyok és iszonyatos drágaság volt. A CBA dettó. De valószínűleg én jártam rossz helyen.
nempolitizálok
2022. június 05. 16:02
Legfőképpen Coop-ban vásárolok, mert van a környékünkön. Csak kalácsféléből van vagy hétféle. Van normális hús és sajtpult (ami sem a Lidl-ben, sem az Aldiban nincs, illetve csak gyári csomagoltak) és rengeteg a magyar termék. Pld. előbb kapok ott chilis camambertet (van az összes féle) mint pld a Sparban. A Sparban a kötelező áron elfogy az étolaj, a Coop-ban a kötelező ár alatt lehet kapni. Tudom, hogy a ballibsi médiában ezek a hierarchia legalján vannak, de felénk mindig is úgy megéltek ezek , ( van CBA is, nem is akármilyen), hogy 3 km. es sugarú körben van Spar, 3 db. Lidl és Aldi. Valójában a Lidl-ben és az Aldiban nem is veszek élelmiszert, merrt hetente jelenik meg, hogy valamelyiket vissza kell hívni, mert mérgező anyag került bele. Ki lehet találni miért van ez, mert ipari hulladékok ezek. Ezekben az üzletekben csak "hardvereket" és esetleg ruha-cipőfélét vásárolok, bár már nagyon azt sem, mert az euró drágulása miatt nem nagyon tudják versenyképes áron adni.
rrrrrr
2022. május 30. 21:19
úristen! ez nácizmus! most a glamour napok, joy napok, faxom tudja mi alkalmával nem fogom tudni megvenni a 30 ezer ft os tornacipőt alkalmi vétellel 50 ezerért? hát ilyet...
beatrix8642
2022. május 30. 21:18
Eddig valótlan akciók voltak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!