New York Times-jóslat: Putyin háborújának három végkimenetele lehet

2022. szeptember 23. 10:49

Thomas Friedman a teljes ukrán diadaltól a legmocskosabb alkuig bármit elképzelhetőnek tart.

2022. szeptember 23. 10:49
null

Thomas Friedman biztonságpolitikai szakértő a New York Times hasábjain elemezte az orosz-ukrán háború aktualitásait.

Szcenáriók

A szerző szerint a konfliktus háromféleképpen érhet véget:

A Friedman által felvetett első lehetséges kimenetel: teljes ukrán diadal, ám emiatt az orosz államfő valami őrültséget követhet el, hogy elkerülje a vereséget és a megaláztatást. Hozzáteszi, átfogó ukrán előretörésben persze senki sem hisz, bár Európában egyre többen vetik fel, mi van akkor, ha összeomlanak az orosz fegyveres erők?

A biztonságpolitikai szakértő második forgatókönyve szerint valamilyen piszkos alku születik Putyinnal, létrejön a tűzszünet, amire ráveszik az ukrán elnököt – pont akkor, amikor egységei ekkora lendületben vannak.

Leáll a pusztítás, de polarizálódhat a Nyugat, nagyon sok ukrán pedig felháborodással fogadja az alkut.

Nehéz persze elképzelni, hogy Volodimir Zelenszkij belemenne, hiszen megígérte, hogy az utolsó talpalatnyi földet is visszafoglalják, beleértve a Krímet – írja Friedman.

Ide kapcsolódik az az alváltozat, hogy az elnök még több kárt okoz a bombázásokkal, továbbá látszat népszavazásokat rendez, mert így legalább valamennyit megtarthat a meghódított területekből. A Nyugat orra alá dörgölhetné, hogy vannak még rakétái, viszont nincsenek erkölcsi gátlásai. Vagyis ha nem kap egérutat, akkor Ukrajna megnézheti magát, mint egykor a csecsen főváros, Groznij és a szíriai Aleppo. A 300 ezer tartalékos mozgósítása után úgy tűnik, hogy erre játszik – véli a szakértő.

A harmadik lehetőség: „kevéssé volna mocskos egyezség, ha mindkét fél visszavonulna a február 24-i határok mögé, de ehhez előbb el kellene űzni Putyint, mert semmiképpen nem ismerheti el, hogy teljesen hiábavaló minden harc, a 70 ezer halott, nem beszélve a gazdasági szankciók hatásáról” – írja Friedman.

Szerinte ez esetben minden felelősséget rá lehet hárítani és Oroszország megígérheti, hogy ismét jó szomszéd lesz. Zelenszkij ugyan lemondhat az álmáról, hogy nem veszít országrészeket, viszont újraindulhat az EU- és NATO-csatlakozás folyamata.

+1

„Azonban az sem kizárt, hogy még rosszabb jön utána, esetleg hatalmi vákuum és zűrzavar áll be. Egy olyan országban, amelynek sok ezer nukleáris robbanófeje van” – írja Friedman. Mindazonáltal a New York Timesban megjelent elemzés azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a háború olyan módon fejeződik be, amit senki sem tud megjövendölni.

Nyitókép:EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2022. szeptember 23. 15:33
Eddig háromszor piszkálta fel az orosz medvét a Nyugat. Először Napóleon, és a végén a fővárosába, Párizsba látogattak az orosz csapatok. Másodszor Hitler, és a végén a fővárosába, Berlinbe látogattak az orosz csapatok. Harmadszor most a bankár családok,... a többit majd meglátjuk. Van az a magyar közmondás: ember tervez, Isten végez. A legjobb agytrösztök sem képesek minden váratlan előrelátására, főleg, ha minden visszájára sül el. Isten óvja valamennyi embert és népet!
formaegy
2022. szeptember 23. 15:09
"New York Times-jóslat: Putyin háborújának három végkimenetele lehet" Mi eggyel is beérnénk! 2-3 atomot a pofátokba gyilkos amcsik! Sóval behinteni még a helyeteket is! Mocskos gyilkos büdös USA!
khomeini
2022. szeptember 23. 14:58
Micsoda vátesz! megfogadta totón hogy 1 x 2
Magnólia
2022. szeptember 23. 14:42
Mint a Totó: 1, 2, X és még a férfiak is szülhetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!